Röportaj: Yağmur İĞRET

Teknopark ne zaman kuruldu?
Tüm dünyada 1950’li yıllarda başladı. Türkiye’de 2001 yılında Teknoloji Geliştirme Bölgesi Yasası ile yasal platforma oturdu. Mersin Teknopark 2005 yılında Bakanlar Kurulu kararı ile kuruldu. 2006 yılında Mersin Organize Sanayi Bölgesi içerisinde yönetici şirketini kurarak faaliyete geçti. 2009 yılında Mersin Üniversitesi içerisinde kendi binamızda faaliyetlerimizi yürütmeye başladık. 

Teknopark’ta faaliyet gösteren kaç firma ve kaç çalışan var? 
Yaklaşık 60 firma ile faaliyet gösteriyoruz ve 350’nin üzerinde çalışanımız var. Bunların büyük bir çoğunluğu mühendis formasyonuna sahip lisans, yüksek lisans, doktora mezunu personel. Akademisyenlerimizin kurduğu şirketlerimiz Teknopark bünyesinde faaliyet gösteriyor. Bunların bir kısmı kuluçka olarak nitelendirdiğimiz, ticari hayatına yeni başlayan ve bu yolda ilerlemek üzere adımlarını atan akademisyenlerimiz, bir kısmı da üniversitelerden henüz mezun olmuş genç kuluçkalarımız.  


Mersin Teknopark’ta kaç proje tamamlandı, şuanda elinizde kaç proje var?
2009 yılından sonra Teknopark, Mersin’de doğru bir ivme yakaladı. Firmalarımız ar-ge süreçlerini artık sonuçlandırmaya başladılar. Yaklaşık 125 projeyi tamamladık. Şuanda da 95 civarında proje üzerinde çalışmalarımızı devam ettiriyoruz.


Teknopark’ta hangi firmalar faaliyet gösteriyor?
Biz ihtisaslaşmış bir Teknopark değiliz. Tek bir sektöre odaklanmadık, geniş bir yelpazede hareket ediyoruz. Bu geniş yelpazenin içerisinde yüzde 50’si bilişim firması, bunun haricinde, otomotiv, genetik, sağlık, medikal, tasarım, tarım, kimya gibi pek çok sektöre yayılan bir firma profilimiz var. Bu multidisiplinel çalışmayı destekliyor. Bir gıda firması tarım firmasıyla birleşerek, mekanik firmasıyla tarım gıda teknolojileri odağında proje yapabiliyor. Aynı sektörün içinde olan bir bilişim firması bir tasarım firmasıyla buluşuyor. Yaptıkları çalışmayı çeşitlendirip birbirlerini destekliyorlar. Teknopark bu anlamda sinerji odağıdır.


Özgür Durmaz Kimdir?

1971 Antalya doğumlu. 

Antalya Anadolu Lisesi’ni bitirdikten sonra Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden mezun oldu. 
İş hayatına perakende sektöründe yöneticilikle başlayan Özgür Durmaz 1995 yılında Mersin’e geldi. 
Berdan Tekstil firmasında İnsan Kaynakları Yönetimi’nde çalıştı. 

Ara verdiği eğitimine Mersin Üniversitesi Kamu Yönetimi Bölümü’nde yüksek lisans yaparak devam etti.  
2008 yılından beri Mersin Teknopark’ta genel müdür olarak görevini yürütüyor. 

Profesyonel Turist Rehberliği, İç Kalite Tetkikçisi, Yönetimde Karar Verme ve Problem Çözme, İnsan Kaynakları Yönetimi, ISO 9000,  ISO 14000, Eğiticinin Eğitimi, İletişim ve Grup Verimliliği, Süpermarket Okulu gibi pek çok eğitime katılmıştır. Birçok toplantı, çalıştay ve seminerde jüri üyesi, konuşmacı ve katılımcı olarak bulunmuştur. Çeşitli projelerin yönetisi ve ortağı olarak görev almış, eylem planlarının oluşturulmasına destek olmuş, pek çok oluşuma danışmanlık hizmeti vermiştir.

İyi derecede İngilizce ve başlangıç seviyesi Almanca bilgisine sahiptir.

Evli ve bir çocuk sahibi.



Editör: Barış Köksal