Röportaj: Yağmur İĞRET

Mersin Ticaret Borsası'nın geçmişini anlatabilir misiniz?

1926 tarihinde “Mersin Ticaret ve Zahire Borsası” adıyla kuruldu. Ülkemizin en köklü borsaları arasındadır. İşlem hacminde 113 borsa içinde ilk 10 arasında olup, 4.lüğe kadar çıkmıştır.                                                                                                      
Bakliyat, narenciye ve hububat işlem gören başlıca ürün gruplarıdır.

Mersin Ticaret Borsası olarak yaptığınız faaliyetler nelerdir?

Öncelikle kanun ile bize verilen görevleri yapıyoruz. Kotasyon listemizdeki ürünlerin ticaretini düzenlemek, oluşan fiyatları tespit ve ilan etmek ana görevimizdir. 

Borsacılık faaliyetleri dışında, üyelerimize ve kentimize yönelik çok sayıda faaliyetimiz vardır. Burada hepsini saymamız mümkün değildir. Şu anda aklıma gelenler:

Hatıra Ormanı, Devlet Hastanesi Göz Ameliyathanesinin Modernizasyonu, Narenciye ve Bakliyat ile ilgili sektör araştırmaları yapılması, yılda 400’e yakın üniversite öğrencimize burs verilmesi geçen yıl yaptığımız çalışmalardan sadece birkaç örnektir. Bunların dışında çok sayıda organizasyona sponsor olarak destek verdik. Mersin Kültürleri Korosu ve Akdeniz Medeniyetleri (Arkeoloji) Müzesi gibi birçok projeyi gündeme getirdik.

Tıp Fakültesi Hastanesi'nin bir an önce hizmete girmesi için TOBB’dan 5 milyon liralık bir kaynak aktarılmasına öncülük ettik.

Hepsinden önemlisi Mersin Narenciye Festivalini, paydaşlarımızla birlikte hayata geçirdik.


Kentimize kazandırdığınız Mersin Narenciye Festivali'ni hangi amaçla yaptınız? Festivalin oluşumu ve ilerleyişi hakkında bilgi verir misiniz?

Bir söz vardır: “niyet iyi, sonuç iyi”. Biz iyi niyetle yola çıktık. Amacımız Mersin’in güzel ve gülen yüzünü göstermek, narenciyenin ilimiz için önemini vurgulamaktı. Festival yaparken, alışılmış kalıpların dışında, farklı bir modeli hayata geçirmek istedik. Belediyelerimizin maddi, kamuoyunun ise manevi desteğini yanımızda bulduk. Neticede çok güzel bir organizasyon ortaya çıktı. Festivalimiz her yıl kendini geliştirdi. Mersinliler festivalimizi benimsediler. 


Koordinatör kurum olarak,  borsamız bu organizasyonun lokomotifliğini yaptı. Asli işimizin yanında, festivalin işlerini yapmayı kendimize bir görev, yaşadığımız kente karşı bir borç bildik. Mütevazi bir bütçe ve sınırlı imkanlarla çalıştık. Şeffaflığa önem verdik, gelir ve giderlerimizi kamuoyu ile paylaştık. Ortaklaşa iş yapmanın en önemli şartı olan güveni tesis ettik. Geçen dört yıla baktığımızda çok başarılı olduğumuz görülmektedir. Bu sadece bizim görüşümüz değil, Mersin kamuoyunun, medyanın, kent dışından gelen misafirlerin ve bu işten anlayan uzmanların ortak görüşüdür.


Mersin’de doğmadığınızı, buraya sonradan geldiğinizi biliyoruz. Mersin hakkındaki düşünceleriniz nedir?

1982 yılında Mersin’e geldim. Bakliyat ihracatı ile uğraşmaya başladım. Ticaretle uğraşmak aile geleneğimizden gelmektedir. Rahmetli babam Amasya’nın en büyük tüccarlarından birisiydi. Uzun yıllar ticaret ve sanayi odası başkanlığı yapmıştı. Babamın yanında kalıp, onun işini devam ettirmek yerine, Mersin’e gelerek kendi işimi kurmayı tercih ettim. 


Mersin bana göre çok güzel bir kent. Bunu laf olsun diye söylemiyorum. Başka büyük kentlerde, mesela İstanbul’da yaşama imkanım olduğu halde, bunu düşünmedim bile. Doğası, tarihi, iklimi ve hepsinden önemlisi sıcak kanlı insanları ile tipik Akdeniz kenti. Burada yaşamaktan mutluyuz. İçinde yaşadığım bu güzel kentin yaşanabilirlik seviyesinin çok daha yukarılara çıkarılması en büyük hedeflerimizden birisi olmalıdır. Bize adeta bir nimet olarak verilen doğal güzellikler, bereketli topraklar, tarihi zenginlikler, ılıman iklim, coğrafi konum, çok kültürlü sosyal yapı gibi avantajlarımızı değerlendirebilirsek bu hedefe ulaşacağımıza inanıyorum. Bana göre, Mersin modern bir Akdeniz kenti olabilir. Akdeniz çanağındaki bize benzeyen kentleri (Barselona, Marsilya, Nice, Napoli, Valensiya gibi) örnek alırsak, bu konuda neler yapmamız gerektiğini bulmakta zorlanmayız. Tarım, tarıma dayalı gıda sanayi, liman ve lojistik hizmetleri ile bir Akdeniz kentinin olmazsa olmazı turizmi yan yana, birbirini engellemeyecek şekilde bir araya getirebilirsek, hedefimize ulaşabiliriz. 

Hayalinizdeki Mersin’i kısaca anlatabilir misiniz?

Hayalimdeki Mersin, kentiçi ulaşımın sorun olmaktan çıktığı, kentsel dönüşümünü tamamlamış, denizle barışık ve denizden azami ölçüde faydalanan, şehir içindeki derelerin ıslah edilerek çevrelerinin park haline getirildiği, kent merkezinin doğusunda sanayi ve lojistik sektörlerinin yoğunlaştığı, batısında ise tarım ve turizmin öne çıktığı, her yıl milyonlarca yabancı turistin geldiği, kentte yaşayanların bunu bir ayrıcalık olarak gördüğü ve bundan dolayı Mersinlilik bilincinin geliştiği, kenti oluşturan dinamiklerin kentin ortak çıkarları için kenetlenerek kent lobisini oluşturduğu bir Mersin’dir.


Peki hayalinizdeki Mersin’e nasıl ulaşabiliriz?

Aslında bu sadece benim değil, herkesin hayali olmalıdır. İfade ettiğimiz önerilerin hayata geçmesi halinde, hayalimizdeki Mersin’e ulaşmak hiç de zor olmayacaktır. İstanbul, Ankara ve İzmir gibi kentlerimizin yaşam kalitesi düzeyine ulaşmak bizim hedefimiz olmalıdır. Kentimizin ortalama yaşam kalitesini yükseltmeye çalışmalıyız. Her bir fert, firma, kurum ve özellikle belediye üzerine düşen görevi en iyi biçimde yerine getirmelidir. Kalite bulaşıcıdır. Bizler yaptığımız işin kalitesine özen gösterdikçe, toplam kalite seviyesi artacaktır. Neticede, kentimizdeki yaşam kalitesi, Mersinliler'in gurur duyacağı, dışarıdan gelenlerin ise gıpta edeceği bir seviyeye ulaşacaktır. Mersin sözde değil, özde  marka kent haline gelecektir.


Ömer Abdullah ÖZDEMİR Kimdir?

1955 yılında Amasya'da doğdu.

Lise eğitimini Galatasaray Lisesi'nde tamamladıktan sonra İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi Pazarlama Bölümü'nü bitirdi. 

1982 yılından bu yana bakliyat ihracatı yapıyor.

Mersin Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanlığı (1995’den itibaren)

Vadeli İşlemler ve Opsiyon Borsası Yönetim Kurulu Üyeliği ( 2005-2013 TOBB’u temsilen)

Akdeniz Hububat ve Bakliyat İhracatçı Birliği Yönetim Kurulu Üyeliği ( 1986’dan itibaren)

Ulusal Baklagil Konseyi Yönetim Kurulu Üyeliği

Milletlerarası Ticaret Odası ( ICC ) Yönetim ve İcra Kurulu Üyeliği

Yenişehir Belediyesi Meclis Üyeliği ve AK Parti Grup Sözcülüğü (AK Parti, 2004-2014)

Mersin Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyeliği ve AK Parti Grup Sözcülüğü (AK Parti, 2004-2014)

TOBB Borsalar Konsey Başkan Yardımcılığı

Mersin Narenciye Festivali İcra Kurulu Başkanlığı 

1982 yılından bu yana Mersin'de ikamet etmektedir.

Fransızca ve İngilizce biliyor.

Evli ve iki çocuk babası.

Editör: Barış Köksal