Mersin Barosu Başkanı Av. Alpay Antmen ile yaptığımız röportajımızda, Mersin Barosu'nun hukuki işlemler dışında sosyal faaliyetlerde yer aldığını, fotoğrafçılık ve müzik kursları ile özel geceler düzenleyerek aktif bir kurum olduğunu öğrendik.

Mersin Barosu'nun sadece avukatlara ait olmadığını tüm vatandaşların barosu olduğunu belirterek , "Nerede bir insan varsa, nerede bir insanın hakkı varsa, nerede insana, çevreye hayvanlara, doğaya yararlı bir şey varsa biz oradayız. Kötü olan her şeyin karşısında olarak elimizden geleni yapıyoruz."  dedi. 

Alpay Antmen ile Mersin Barosu'nu ve yaptığı çalışmaları yakından tanıyacağınız röportajımız sizlerle.
 
Bize Mersin Barosu'nu anlatır mısınız? Ne zaman kuruldu, kaç tane üyeniz var?

1924 yılında kurulan baromuzda, 1.500 üyemiz var. Türkiye’de en çok çalışan barolardan bir tanesi olarak 7. büyük baroya sahibiz. Baroların en büyük görevi meslektaşlarını korumak; ama biz baromuzu sadece meslek örgütü olarak kabul etmiyoruz. Kendimizi kamu kurumu bir meslek örgütü olarak görüyoruz. 

Mersin Barosu olarak yaptığınız faaliyetleri anlatır mısınız?

Avukatlık kanunun 76. ve 95. maddeleri barolara, insan hakları bağlamında çalışmak ve hukuka hizmet etmek anlamında çok etkili görevler ve yetkiler verir. Bizim İnsan Hakları Komisyonumuz var. Her türlü insan hakkında doğrudan müdahale ediyoruz. Bunun yanında ilk kez Kadın Hakları Komisyonumuzu kadın hakları merkezine çevirdik. Kadın hakları merkezi, tüm kadın sivil toplum örgütü ve kadın dernekleriyle birlikte çalışıyor. Özellikle şiddet mağduru kadınlar için her gün iki kadın avukatımız nöbetçi, gelen şiddet mağdur kadınlara hukuki yardımları yapıyoruz. Dilekçe yazılmasından, onların psikoloğa ve kadın sığınma evlerine yönlendirilmesine kadar kadınlarımıza destek oluyoruz. 


Çocuk Hakları Komisyonumuzda da avukatlarımız, çocuk haklarının ihlalinde doğrudan doğruya davalar açıp takip ediyorlar. Okullardaki öğrencileri gerek avukatlık mesleği gerek diğer hukuki hakları konusunda bilinçlendiriyorlar. 

Mersin Barosu’nun Hayvan Hakları Komisyonu da var. Mersin Üniversitesi’ndeki geçici hayvan barınağının bugüne gelmesinde Mersin Barosu’nun yaptığı aracılık çok önemli. Mersin Büyükşehir Belediyesi Barınağı tamamlanırken bizde aracı olduk. Şu anda belediyenin Gözne yolundaki hayvan barınağı ile ilgileniyoruz. Kontrollerimizi yapıp, fikir alışverişlerinde bulunuyoruz. 


Biz hukuku temsil ediyoruz. Sadece avukatların barosu değiliz. Özellikle Mersin Barosu halkın barosu, halk için çalışıyoruz. Bizim başka bir görevimiz de ceza davalarında her talep eden kişiye avukat tayin etmek. Şüphelilerin her türlü davasında ücretsiz avukat tayin ediyoruz. Bu ücretleri devlet karşılıyor ve vatandaşlardan da geri istenmiyor. Halkımız karakolda, savcılıkta ve ceza mahkemelerinde her an ücretsiz avukat isteyebilir. Özel hukuk davalarımızda da adli yardımı Gökdelen İşhanı 16. kattaki büromuzda veriyoruz.

Asgari ücretten başka geliri olmayanlara özel hukuk davalarında ücretsiz destek veriyoruz. O avukatlarımızın ücretlerini de devlet ödüyor. Biz kısacası her insanın avukatlığını yapıyoruz. 7 gün 24 saat avukat tayin edebiliyoruz. Avukatlarımız en geç 1 saat içerisinde görev yerlerine gidiyor ve mağdur olan vatandaşlarımızı yalnız bırakmıyorlar. 


Sosyal projeleriniz nelerdir?

Çevre hukuku ile ilgili özellikle çevreye zarar verecek Akkuyu Nükleer Santrali’nden tutun termik santrallere, sülfürik asit üniteleri gibi durumlarda Mersin Barosu olarak tepki gösteriyoruz. Hes’lere gerekli davaları açıyor, yılmadan hak ve hukuk mücadelesinde en önde koşturuyoruz. Sosyal sorumluluk projelerine de önem veriyoruz. Mersin Başsavcılığı ve diğer sivil toplum örgütleriyle birlikte Avrupa Birliği fonları ile ilgili çalışmalarımız var. Ayrıca sosyal hizmet projelerinde de yer alıyoruz.

Nerede bir insan varsa, nerede bir insanın hakkı varsa, nerede insana, çevreye hayvanlara, doğaya yararlı bir şey varsa biz oradayız. Kötü olan her şeyin karşısında olarak elimizden geleni yapıyoruz. Bunların dışında baromuzda fotoğrafçılık kursu, müzik kursu ve çeşitli organizasyonlar düzenleyerek sosyal bir baroya sahip olduğumuzu belirtmek isterim. 


Alpay Antmen Kimdir?

Av. Alpay Antmen 27 Ekim 1969 tarihinde Mersin’de doğdu. 

İlk, orta ve lise eğitimini Mersin’de tamamladıktan sonra 1986 yılında Ankara Hukuk Fakültesi’ni kazandı. Mezun olduktan sonra 1990 yılında özel hukuk ana bilim dalında Ankara Üniversitesi’nde yüksek lisans yaptı.

Yüksek lisans derecesini aldıktan sonra Mersin’e tekrar dönüş yaparak 22 yıldan beri avukatlığına devam ediyor.

Üniversite yıllarında tanıdığı eşi de kendisi gibi avukat olan Antmen’in 2 çocuğu var.

Ailece hayvan sever olan Antmenlerin bir kedisi ve köpeği var. 

Editör: Barış Köksal