www.cukurovaexpres.com / Özel Haber

Geçtiğimiz hafta İstanbul'da meydana gelen asansör faciasından sonra iş güvenliği konusu tekrar gündeme geldi..

İş Güvenliği ve Sağlığı Uzmanı Berrak Birden'e işçi ölümlerini ve alınması gereken önlemleri sorduk..

'Öncelikle yaşanan bu kötü olaylar için çok üzgün olduğumu belirtmek isterim' diyerek sözlerine başlayan Berrak Birden, 'Ölenlere Allah’tan rahmet ve yakınlarına başsağlığı diliyorum. Umarım bu kötü olaylar ülkemizde yaşanan son olay olur' dedi.. İşte o röportaj:

Geçtiğimiz günlerde İstanbul'da yaşanan asansör kazası sonrasında iş güvenliği konusu tekrar gündeme geldi.. Öncelikle iş güvenliği nedir.?

İş güveniği işin yürütümüyle ilgili olarak oluşan tehlikelerden, var olan risklerden ve sağlığa zarar verebilecek koşullardan korunmak ve daha iyi bir çalışma ortamı sağlamak için yapılan sistemli çalışmalardır.

İş Güvenliği Uzmanı'nın görevleri nelerdir.?   

Rehberlik

İlgili birimlerle iş birliği yapmak

Risk değerlendirilmesiyle ilgili çalışma ve uygulamalara katılmak

Çalışma ortamı gözetimi

Eğitim, bilgilendirme ve kayıt işlemlerini ilgili yönetmeliğe göre yapmak..

Türkiye'de 2014 yılının ilk 8 ayında bin 200'den fazla ölümlü iş kazası meydana geldi.. Bu sayı dünyadaki diğer ülkeler ile kıyaslandığında yüksek bir rakam mıdır.?

Aslında önemli olan sorun günümüzde hala ölümlü iş kazalarının olması yani sayı değil. Ama yine de sorunuza kesinlikle evet olarak cevap verebilirim.

Sizce iş kazalarını önlemenin en etkin yolu nedir.?

Çalışanların ve işverenlerin gerekli ve yeterli eğitimleri almalarını sağlamak..

Var olan İSG kanunlarını gerçekten uygulanmasını sağlamak..

Ve tabi ki teknolojiye uygun iş ekipmanlarını kullanmak..

İşletmeler iş kazalarına karşı gerekli önlemleri alıyor ve denetimleri yaptırıyor mu.?

Bence aslında birçok işveren ileride yaşayabilecekleri maddi zararları düşünerek bile olsa bazı önlemler alıyor yada sadece kağıt üzerinde kalıyor.. Gereken önlemler ciddi olarak alınmıyor.. Her iş yerinin kendine göre bir tutumu var bu konuda.. Bizler bu işin uzmanları olarak mümkün olduğunca uyarılarda bulunuyoruz..

Mevcut yasalar iş kazalarında işçinin hakkını yeterince koruyor mu.?

Evet koruyor ama çalışanlar kendi yasal hak ve yükümlülüklerini bilmiyorlar.. Bilenlerin de işsizlik korkusu haklarını aramalarına engel oluyor.. Bu da iş kazalarında işçinin hakkı yeterince korunmuyor algısı yaratabiliyor..

Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı.? 

Türkiye’de son zamanlarda yaşanan gerek Soma madeninde, gerek asansör kazasında iş güvenliğinin ne kadar önemli olduğu ancak bir o kadar da ihmal edildiği göz önüne serilmiştir.. Bunların önüne geçmek için iş sağlığı ve güvenliği uzmanlarının daha özgürce ve korkusuzca mesleklerini yerine getirebilmeleri için gereken zemin oluşturulmalıdır.. Hükümet bu anlamda gerekli yasal düzenlemeleri bir an evvel sağlamalıdır..

Editör: Barış Köksal