Mersin Oto Galericiler Derneği Başkanı Bekir Selvi, editörlerimizden Berivan Sürgit'in sorularını yanıtladı.. İşte o röportaj:

MOGDER kaç yılında kuruldu, bize MOGDER ile ilgili bilgi verir misiniz.?

2012 yılında kurulduk yeni bir oluşum aslında MOGDER. Derneğimize kayıtlı toplam 138 üyemiz var. Bütün üyelerimiz ikici el satış yapan galeriler. Biz derneği kurduğumuzun ilk haftasında 100 esnaf arkadaşımız derneğimize üye oldu, daha sonra 38 arkadaş daha derneğimize üye kayıtlarını yaptırdı; sayımız her geçen gün artıyor.

MODGER’in kurulmasındaki amaç nedir.?

Mersin'deki oto galerici esnafımızın birlik ve beraberliğini arttırma düşüncesiyle yola çıktık, bu anlamda da birlikte hareket edebilme adına gerekenleri yapıyoruz.  Birlik ve beraberliği sağlamak en temel amacımız. Sektör sorunlarımızı farklı yerlerde değil de kendi derneğimizde dile getirerek çözüme kavuşturmak hedefindeyiz. Bu sektörle ilgisi olmayan insanlar, araç alım ve satımı yapıyordu. Bunu engellemek de hedeflerimiz arasındaydı kuruluş aşamasında. Ayrıca bize yakışır şekilde bir oto galericiler sitesi kurmak istiyoruz. Farklı bir amacımızda hem kendi esnafımızı hem de araç alacak olan müşterimizi mağduriyetten kurtarmak.

MOGDER olarak gerçekleştirmek isteğiniz projelerden bahseder misiniz.?

Biz Mezitli bölgesinde 2013 yılında bir yer talep ettik. Beş binlik planlar gündemdeydi o zaman. Seçimlerden dolayı bu uygulama rafa kaldırıldı. Şimdi ise galericiler sitesi için Mezitli Belediye Başkanımız Neşet Tarhan ile görüşmeler yapıyoruz ve başkanda bu sitenin yapılması için büyük çaba sarf ediyor. Bizim en büyük talebimiz buydu. Bu isteğimiz Mezitli Belediyesi tarafından şu an değerlendiriliyor. İnşallah en kısa sürede bir sitenin inşasına başlanacak. Şu an Toroslar’da bulunan mevcut Oto Galericileri Sitesi'nde ben bir ışık göremedim; orası ticari alan bölgesi yani traktör, ticari araçlar, büyük araçların yeri. Oradan bize ekmek gelmesi olanaksız gibi bir şey. Bugün baktığınızda Gaziantep’te, Van’da, Afyon’da ve Karaman’da iki tane Oto Galericiler Sitesi var; neden Mersin’de olmasın.

İkinci el otomotiv sektöründe karşılaştığınız en büyük sorun nedir.?

Kilometre düşürme olayı ve hasar kayıt işlemleri bizim için büyük bir sıkıntı. 5664 Araç Sorgulama denen bir uygulama var, aracın hasar kayıt tespitini yapan bir sistem. Ama bu sistemde bizim ihtiyaçlarımıza karşılık vermiyor. Kilometre düşürme en büyük sıkıntımız, muayeneye giden bir aracın kilometresinin düşürülüp düşürülmediğini muayene sırasında öğrenebilirsiniz. Bunun araştırılmasının yapılması eğer düşürülmüş ise muayeneyi yapamamaları gerekmekte. Kontrolleri yapılsın ki ne biz, ne alıcı mağdur olmasın. İkinci el araç alacak kişilerin buna çok dikkat etmesi gerekiyor. İkinci el otomotiv sektöründe halen bu konular çözülmüş değil. Ama bu durumda en sevindirici olan ise artık kilometre düşürmeleri karşısında dava açılabiliyor, hapis ya da para cezası olarak caydırıcı işlemler uygulanmaya başlandı. İkinci el araç alacak kişilere en önemli tavsiyemiz aracın mutlaka ekspertizini yaptırsınlar.

Mersin’deki ikinci el otomotiv sektörünü nasıl değerlendiriyorsunuz.?

Mersin’de ikinci el araçlara daha fazla rağbet var. Ama Mersin’de büyük bir sıkıntı var; sıfır bayiler ikinci el araç satmaya başladı. Bu bizim için sorun haline gelmiş durumda. Birinci el bayilerin, ikinci el araç satmasından dolayı bizim pazar payımız daraldı. Araç sıkıntısı yaşamaya başladık. Bu mağduriyetten dolayı eğer ki ikini el araç satan arkadaşlarımız işlerini en doğru şekilde yapar ise kazançları ve itibarları yüksek olur.

İnternette yapılan ikici el otomotiv satışının size nasıl etkisi var.?

İnternet ortamında satılan araçların sağlıklı bir kontrolü olduğunu sanmıyorum. Bizim de bir nevi ekmeğimizi baltaladı bu sistem. İnternet ortamında araç alan müşterilerimizin çok şikâyetçi olduklarına şahit olduk. Hatta dolandırılan müşterileri de duyduk. Satış için yazdıkları bilgilerle gidilip bakıldığındaki aracın çoğu zaman ilgisi olmuyor ve müşteriler mağdur oluyor. Ben her zaman şunu söylerim, kendi bölgenizde bildiğiniz ve güvendiğiniz insanlardan araç alın.

Editör: Barış Köksal