Röportaj: Yağmur İĞRET

Mersin'de bir çok sivil toplum örgütünde aktif olarak görev alan, uzlaştırıcı tavrı ile her kesimden insanın beğenisini kazanan Akdeniz Belediyesi Başkan Yardımcısı Bedrettin Gündeş, gazetemizin sorularını yanıtladı..
 
Sayın Gündeş, Mersin kamuoyunun yakından tanıdığı birisiniz. Yazdıklarınız ve demeçleriniz kamuoyunda dikkat çekiyor. Bir çok sivil ve mesleki toplum kuruluşlarının yanında, Akdeniz Belediyesi'nde de Başkan Yardımcısı olarak görev yapmaktasınız Size özellikle başta Mersin ve belediyelerle ilgili birkaç sorumuz olacak.

Toroslarda BDP'den aday oldunuz. Sonuçları nasıl değerlendiriyorsunuz?

Evet, ilk kez siyaseten bir yarışa girdim. Çok deneyim kazandığımı özellikle belirtmek istiyorum. Çok düzeyli, planlı ve heyecanlı bir seçim çalışması yürüttük. Arkadaşlarımız, halkımız çok inançlıydılar. Biz, AKP’ye giden muhafazakâr Kürt seçmenlerin yarısını veya CHP’den bize yakınlık duyan kesimlerin oylarını alabilseydik durum çok faklı olabilirdi. Biz halkımıza istenilen düzeyde kendimizi anlatamadık.  Rakiplerimiz çok acımasızca yalan haberlerle, başta CHP, sonra AKP’yle ittifak yaptığımızı bildirilerle yaymaya çalıştılar. Ulusalcı CHP'lilerin büyük bir kısmı oylarını MHP’ye verdi. Demek ki, biz kendimizi iyi anlatamamışız. Toroslarda yaşamı yeniden şekillendireceğiz diyorduk. Toroslar değişim ve dönüşüme çok müsait bir yerleşim alanıydı. Ama sonuç istediğimiz gibi olmadı. Seçim akşamı hiçbir kırgınlık, yorgunluk ve umutsuzluk duymadım. Çünkü hırs yapmamıştım. Halkımızın kararına son derece saygılıyım. Biz halkımıza doğru gidersek halkımızda bize doğru olarak gelir. Yanlış algıları değiştirmek, güven vermek, tercih edilebilmek için çok çalışmak gerek. Halkımızla iletişim kurduğumuz ölçüde başarılı oluyorduk. Bu iletişimi yaşamın her aşamasında ve sürecinde kurmak ve geliştirmek gerek. En önemlisi bazı insanların nasıl ikiyüzlü, renk değiştirdiğini çok yakından görme fırsatım oldu. 25 yıllık bir yerel yönetici olarak, hep halkımız bana geldi. Bu defa ben halkımıza gittim. Bu arada, halkla bütünleşme benim için en büyük kazanç ve deneyim oldu.
 
Şu anda Mersin belediyelerindeki durumu nasıl değerlendiriyorsunuz. Hizmet açısından umutlumusunuz?

Büyükşehirde Burhanettin Kocamaz, Mezitli'de Neşet Tarhan yeni seçildiler. Kocamaz halen bir belirsizlik içinde, kararsız ve aceleci kararlarıyla tepkileri üzerine çekiyor. Neşet Tarhan deneyimli oluşu, yenilikçi tavrı ve halka yakın duruşuyla sempatik. İbrahim Genç, Yenişehir’de kolay ama halkın beklentileri doğrultusunda sessiz sedasız çalışmalarını yürütüyor. Hamit Tuna, alışılagelmiş sosyal, çevresel projelerle halkın ilgisini çekiyor. Mütevazi tavrı, halkla ilişkileri sempatisini arttırıyor. Kürt yurttaşların yoğun olduğu mahallelerde hizmetleri ise, geçmişte olduğu gibi yine çok yetersiz. Akdeniz bu dönem çok şanslı. Eş başkanlık sistemiyle kurumsallaşmaya gidiyor. Her gün projeler üzerinde çalışmalar yürütülüyor. Hedef, çok iyi kent temizliği, yeşil çevre yaratmak için park ve bahçelerde yoğunlaşma, fen hizmetleri, kültür ve taziye evleri. Görüldüğü kadarıyla Yönetimdeki bu uyumlu çalışmayla, Akdeniz Belediyesi bir farkındalık yaratacak gibi. İlk yılın sonunda Belediyelerin karneleri gelecek açısında umutlu olup olamayacağımıza işaret edecek.
 
Mersin kamuoyunun beklediği havaalanı, Mersin- Antalya Karayolu, limanın büyütülmesi gibi büyük projeler ile ilgili görüşlerinizi alabilir miyim?

Mersin iklimsel, tarımsal, turizm, sanayi, lojistik açısından gelişmeye son derece müsait olmasına rağmen, yılların getirmiş olduğu ihmaller sonucu istenilen konumda olmadığı görülmektedir. Mersin'in kaderini değiştirecek ve tüm Mersinli yurttaşların beklentisi olan, Çukurova Havaalanı, Mersin- Antalya Karayolu, Limanın büyütülmesi, Kazanlı Turizm Tesisleri, çevre imar planları gibi projelerde bir durağanlık yaşıyor. 

Çukurova Havaalanı'nın tamamlanması durumunda sertifikalı tarımsal ürünlerde büyük bir dönüşüm sağlanacak ve tarıma dayalı sanayinin gelişmesine vesile olacak ve ihracat artacaktır.. Havaalanı ve Mersin Antalya karayolu projesi, aynı zamanda tüm ana sektörlerin gelişmesine katkı sunacağı gibi, turizmin de can simidi olacak projelerdir. Ancak, havaalanı projesindeki ihale tarzı, süresi, ilgili firmanın finansta zorlanması bir talihsizlik olmuştur. AKP bu süreci iyi okuyamamış ve eline geçen büyük fırsatı hovardaca harcamıştır.
 
Büyükşehir Belediyesini nasıl değerlendiriyorsunuz? Kent Konseyinde Akdeniz Belediyesi'ni yürütme organına seçmediler. Konsey seçimini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Büyükşehir Belediyesi elindeki şansı doğru kullanırsa Mersin büyük bir değişim yaşar. Çok iyi yetişmiş danışman ve bürokratlar getirildi. İstanbul Şehir Plancıları Odası Başkanlığı'nı yapmış, modern, ufku geniş kişilerin Mersin'de görev alması sevindirici. 

Kocamaz, her şeyi ben bilirim anlayışından vazgeçer de etkin ve yetkin bu bürokratlarla işi yürütmeye çalışırsa çok başarılı olabilir. Ancak görünen o ki, kavgalı, gürültülü bir ortamı sürdürmekten yana. Yüzlerce çalışan işten atılarak mağdur edildi, Parkomat çalışanları firmayla olan hukuki problem çözülmeden sokağa atıldı. Halk otobüsü ve dolmuşçularla ilgili kararları alelaceleyle UKAME komisyonundan geçirmeye çalışıyor. Otogarcılarla olan problem çok su kaldıracağa benziyor. Kırmızı-Lacivert iş hanındaki esnaflara zor günler yaşatırken, kendi birimlerini bu binaya yerleştirmesi çok ilginç. Spor tesislerindeki akıl almaz bir uygulamayla Kürtçeyi yasaklama girişimine değinmek bile istemiyorum. 

Bunlar doğru şeyler değil. Etrafında bazıları “İyi ettin Başkan, çok yaşa Başkan” diyebilirler. Bu şak şakçılar dönemseldir. Macit Özcan da piyasada yok, şakşakçıları da. Burhanettin Başkan Mersini seviyorsa, başta kendisini seviyorsa, bu gibi yorucu, oyalayıcı, zaman kaybettirici işlerle uğraşmasın. Mersini ve hizmeti seven bürokratlarıyla geleceği kurgulayan projelere zaman harcasın. 6. Aya giriyoruz, söylemden başka, iç kavgalardan başka, hayali projelerden başka, esnafla, işçiyle kavgadan başka Allah aşkına ne yapılıyor. Tabi billboardlara yansıyan şenlik listesinden başka! Evet, geçen gün Büyükşehir Kent Konseyi Genel Kurulu yapıldı. Eş Başkanlarımız birlikte toplantıda olduklarından ben katıldım. Genel Kuruldaki seçimler çok komikti. Biz Kent Konseylerinin birleştirici, katılımcı, sorunları kent bileşenleriyle birlikte çözmeyi esas alan bir anlayıştan yanayız. Orada sanki bir şeyler saklanırcasına, kaçırırcasına bir korkaklık içinde yapıldı. Akdeniz Belediyesi adına katılarak söz aldığımda, yetki belgeniz varmı diye soruldu. Akdeniz Belediyesi tek belediye olarak isim bildirmesine rağmen, önce oylamaya bile sokmak istemediler. Tabi bunu bir acemilik ve işi bilmezlik  olarak değerlendiriyorum. Hele özellikle çalışma kanallarının açılması açısından, büyük ilçelerin konseyde yer alması çok önemliydi. Konsey toplantısına, birlikteliği sağlamak ve kentimize hizmet açısından son derece önemli bulduğumuz için katıldık. Yoksa katılımcılığı esas almayan bir kent konseyinde olma gibi bir derdimizde yok, arzumuzda yok, beklentimizde. Bizde Akdeniz Kent Konseyi Genel kurulunu yapacağız. Gelsinler görsünler kent birlikteliği nasıl sağlanıyor.
 
Akdeniz Belediyesi olarak öncelikli çalışmalarınız nelerdir. Projeleriniz var mı?

Akdeniz Belediyesi olarak son derece dikkatli ve özenli bir çalışma içerisindeyiz. Eş Başkanlık sistemi başlı başına bir kazanım. Her an Belediyede karşınızda bir Eş Başkan bulabiliyorsunuz. Kapılar açık ve vatandaş istediği zaman görüşebiliyor ve sorunlarını aktarabiliyor. Kurumsallaşmaya ağırlık vermiş durumdayız. Hiçbir personel çalışmadan maaş alamayacak. Birçok birimde iyileştirmeler tamamlandı. Sıfır problemle, heyecanla, iş barışı sağlanarak projelerimizi hayata geçireceğiz. Öncelikli çabamız günün her saatinde halkımızın yaşadığı ortamın çok temiz kalmasını sağlamak. Son derece radikal önlemlerle temizliği sağlayacak ve önceliğimiz olarak göreceğiz. Park bahçelerde 160 parkımızın bakım onarım ve değişimini yapmaya başladık. Yeşile ağırlık vereceğiz. Fen işlerimiz, yine asfalt, taş döşeme, yeni yol ve kaldırım düzenlemeleri için çalışmalarını yoğunlaştırdı. Akdeniz Belediye sınırları 30 bin hektar olarak genişledi. Alanımız çok geniş. Bu geniş alanda, tarım var, sanayi var, turizm, lojistik, zenginlik, yoksulluk, açlık var. Kadın, çocuk, gençlik, engelli yurttaşlarımız var. Bu coğrafyada her şey var. Bu tüm varlıklar üzerinde yapacağımız çalışmalarla proje geliştireceğiz. AB, Dünya Bankası, Bakanlıklar, Kalkınma Ajansları gibi kuruluşlardan destek alarak sosyal, kültürel, emek ağırlıklı projelerimizi hayata geçireceğiz. “Gülümseyen Mersin projesi” Büyükşehir meclisinde de onaylandı. Valilik, Büyükşehir ve Akdeniz Belediyesi öncülüğünde yürütülen bu proje kent merkezinin yıpranmış dokusunu değiştirecek ve canlandıracaktır. Açıkçası Akdeniz Belediyesi bu dönem bir farkındalık yaratacak.
 
Mersin İdmanyurdu ve Akdeniz Belediyespor konusunda görüşlerinizi alabilir miyim?

Mersin İdman Yurdu Kentimizin güzide bir takımıdır. Tüm kentte yaşayanlar dolaylı olarak desteklerini vermeliler. Spor altyapısı açısında çok iyi durumda olan Mersin, kendi alt yapısından yetişen gençlere önem vermelidir. Altyapı sağlam oluşturulmalıdır. Geçici başarıların peşinde koşmaktansa, kalıcı başarılar elde etmek lazım. Bunun için ise, altyapıya gerekli önem verilmelidir. Akdeniz Belediyesi olarak 8 dalda sportif hizmetlerimizi sürdürüyoruz. Güneş mahallesi tesislerinde 8-14 yaş gurubundaki kız çocuklarının tenis maçlarını herkesin seyretmesini isterim. Türkiye’nin 3 yıldır en centilmen takımı, yine 2 yıldır üst üste Türkiye’nin en başarılı 2. Takımı olarak büyük başarılar elde etmektedir. 3800 çocuk Akdeniz Belediyespor bünyesinde spor yapmakta ve hiç biri sigara içmemektedir. Uyuşturucu batağında olan gençlerimizi korumak için büyük çaba gösteriyoruz. Anne babaların bizden isteğidir bu. Bu sayıyı 10 bine çıkarmayı hedefliyoruz.

Sayın Bedrettin Gündeş çok teşekkür ediyoruz, verdiğiniz bilgiler için.





Editör: Barış Köksal