www.cukurovaexpres.com Genel Koordinatörü Gülnaz Çelik sordu.Ulusal Turunçgil Konseyi Başkan’ı Sayın Kemal Kaçmaz cevapladı


Bize öncelikle Ulusal Turinçgil Konseyi hakkında bilgi verebilir misiniz?

Ulusal Turunçgil Konseyi, sektörümüzün çatı kuruluşu niteliğinde son derece önemli bir konuma sahip. Konsey bütün narenciye sektöründeki paydaşları içine alması noktasında önemlidir. Birçok alt grubu vardır. Üreticiden nihai tüketiciye kadar tüm paydaşları tek çatı altında toplamaktadır. Ulusal Turunçgil Konseyi bu sürecin her durumuyla ilgilenir. Örneğin Konsey piyasaların uluslararası gelişmeleri ışığında planlar oluşturuyor. Bu planları sektöre uygulanmasına yardımcı oluyor. Diğere taraftan turunçgil, üretim, tüketim geliştirilmesi ile ilgili bir takım faaliyetlerde bulunuyor. Sektörle ilgili ulusal ve uluslararası inceleme ve araştırma yaparak bunları konsey üyeleri ve paydaşlarıyla paylaşır.

Şu anda da bir dizi proje yapıyoruz, bugüne kadar geldiğimiz noktada sektörün tüm paydaşlarına bilgi bankası olarak hizmet verir duruma geldik. Bizim 2023 hedeflerimiz doğrultusunda ulusal turunçgil konseyi olarak faaliyetlerimi yürütmekteyiz.

Sektörde yer alan tüm paydaşlar açısından değerlendirecek olursak UTK öncesi ve sonrası diye ayıracak olsak bize neler söylersiniz? Gelişmeleri nasıl değerlendirirsiniz?

UTK öncesinde sektördeki tüm kuruluşlar kendi alanlarında işlerini yapmakta idiler, ama birbirlerinden ve bu alandaki gelişmelerden haberdar olamıyorlardı. UTK sonra bütün bu grupları bir arada toplayan bir sistem gelişti. Olan biten her şeyden haberdar oluyorlar, bütün paydaşlar burada bilgi alışverişi daha sistemli ve kolay bir şekilde ilerliyorlar. Biz bu konseyi önemsiyoruz. Başlattığımız bir proje var, bu projede tüm Türkiye genelinde Türk turunçgil sektörünün üretim envanterini çıkarıyor. Bu proje son derece önemli, büyük ölçüde tamamlandı, Adana, Mersi ve Hatay büyük ölçüde tamamlandı, ikinci aşamada Antalya, Aydın, Muğla ve İzmir illerinde de tamamlanacak ve elde edilen veriler tüm sektörle paylaşılacaktır.

Sektörle ilgili bürokratik engellerin ortadan kalkmasına ve diğer taraftan rakip ülkelerin deki durum nedir bunlarla ilgili karşılaştırma yapılacak ve verilen desteklerin etkileri nelerdir tüm bunlar ortaya çıkacak. Yön verir bir konuma geleceğiz bu bizim için son derece önemli olan ve ihtiyacımız olan bir proje. Biz bu yılın ilk yarısında bitireceğiz ve sektöre sonuçlarını açıklayacağız. Önümüzdeki yılı ise bu doğrultuda planlayacağız.

Rusya da ki kriz sektöre nasıl yansıdı bunu değerlendirebilir misiniz?

 En çok turunçgil ihraç ettiğimiz ülkeler arasında Rusya % 33 lük bir payla ilk sırada yer almaktadır.

Şu anda baktığımızda ihracatta %21 lik bir artış var. Sezon başında Avrupa Birliği’nin Rusya Federasyonu’na koymuş olduğu ambargo bize pozitif değil de negatif olarak yansıdı. İnsanlar bir beklenti içine girdiler ve değerinin üzerinden ürün alım satımlar oldu. Diğer taraftan Rusya da rublenin değer kaybetmesi ikinci bir problemi ortaya çıkardı. İhracatta artış olsa da üreticinin kazanmasına olumlu yansıma olmadı, umuyoruz ki bu yılın sonuna bu sorun ortadan kalkar.

UTK olarak Mersin’deki üreticilere neler söylemek isterseniz?

İyi bir yeni bahçe tesis edecek üreticilerimizin iyi bir pazar araştırması yapması gerekiyor. Biz UTK olarak hangi ürününler geçerli onun araştırmasını yapıyoruz. Gerek bizden gerek diğer kuruluşlardan bilgi almaları gerekiyor.

Hali hazırda üretim yapan üreticilerimize de iyi tarım tekniklerini uygulamalarını öneriyorum. Özellikle turunçgil üreticileri, çok iyi tarım yapar hale geldiler. Biz UTK olarak sezonu uzatmak istiyoruz, daha çok ürünle, daha uzun süre ürün üretim yapılmasını istiyoruz.

Ulusal Turunçgil Konseyi olarak önümüzdeki dönemdeki projeleriniz nelerdir?

Bizim AR-GE kurulumuzda akademisyenler var, bürokratlar var ve sektörün ilgili paydaşlar var danışma kurulumuzda. Bunlar sektörün röntgenini çekmiş durumdalar biz bize getirdikleri projeleri öncelik sıransa göre hayata geçirmeye çalışıyoruz. Raf ömrünün uzatılması için hasat sonrası yapılacak uygulamalar projemize yeni başladık. Çalışıyoruz ve bu proje bizim için önemli. Soğuk zincir uygulaması için gayret sarf ediyoruz.

Biz turunçgil de dünyada 9. sırada yer almaktayız. Ülkemizde ise ihracatta 3. sırada yer almaktayız. Biz bu sektörde küresel bir oyuncu olduğumuz için yaptığımız her türlü çalışma tüm ülkelerde ve pazarlama yaptığımız ülkelerde izlenmiyor. Yine sektörümüzle ilgili en önemli gelişmede 2020 yılında gerçekleştirilecek Dünya Turunçgil Kongresi’nin Mersin’de gerçekleştirilecek olması. Bu da sektör için son derece umut verici bir projedir. Ülkemizi tüm dünyaya tanıtmış olacağız.

Önümüzde genel seçim var, sektör olarak seçimden etkilenme olur mu, hedeflere ulaşmakta sıkıntılar yaşanır mı neler söylemek istersiniz?

Ben seçimden dolayı sıkıntı yaşanacağını düşünmüyorum. Bizim arzumuz komşularımız da yaşanan sıkıntılarımızın son bulması çünkü bu durum bizi negatif olarak etkiliyor. Pazarlara ulaşma noktasında problem yaşıyoruz. Bu nedenle bu sorunlar biterse bizde ihracat hedefimize bir an önce ulaşabiliriz.



Editör: Barış Köksal