www.cukurovaexpres.com Genel Koordinatörü Gülnaz Çelik sordu, Erdal Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Alican Kılınç cevapladı. İşte o röportaj:

Otomotiv sektörüne değinecek olursak, son yıllarda sektörde daralma yaşandı bayilerin kar oranları düştü, Erdal Otomotiv için durum nasıl? Bunu bize anlatabilir misiniz?

Erdal Otomotiv yaklaşık 22 senedir bu sektörde ve marka olmuş bir firma. Günümüzde cebinde 100 bin TL si olan herkes bu işi yapar hale geldi. Galerisi olmadan, dükkânı olmadan bu işi ayaküstü yapanlar var. Ama biz nasıl yapıyoruz dersek; bizim Mersin dışında, Batman’da, İstanbul’da galerilerimiz var. Biz tüm şubelerimizde 0 ve 2. el araç satmaktayız. Bu sektörde yavaş, başarılı ve güven vererek emin adımlarla ilerliyoruz. 

Erdal Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanlığı dışında ithalat- ihracat işimizde var. Bunun dışında Gökşen Trans’ın Yönetim Kurulu Başkanlığını yürütmekteyim. Bu firmamızda Erdal Otomotiv gibi sağlam adımlarla büyüyerek ilerlemeyi ilke edindik.

‘Günümüzde otomobil lüksten çıkıp ihtiyaç haline geldi,’ siz bu görüşü nasıl değerlendiriyorsunuz?

Evet, şu an öyle bir ortam oluştu ki, bu pazarda mesela siz kendinize bir araba alıyorsunuz, biniyorsunuz yaklaşık beş ay altı ay kadar sonra ya da bir sene dolmadan bu arabayı değiştirme gereksinimi duyuyorsunuz. Teknoloji hızlı ilerliyor. Her gün yeni modeller, yeni lansmanlar yapılıyor Bu da insanlarımızın beklentilerinin yüksek olmasına neden oluyor. Lükse alışıyorlar tabii ki bu da değişimi beraberinde getiriyor. Ülkemiz ve halkımız açısından baktığımızda bu güzel bir şey; artık insanların alım gücü ve ihtiyaçları değişti. Bir nevi sınıf altlamakta diyebiliriz buna. Şu an artık herkes bankaların sayesinde veya kendi birikimleri, bütçeleriyle 200 bin TL’lik arabalara binebiliyor ve bu yönde bizlere de talep geliyor. 

Müşterilerin beklentileri, bu süreçte hangi yönde gelişti. On yıl önce ki istekleri ile şimdiki arasında ki en önemli fark sizce nedir?

Bize gelen talepler 'artık daha lüks bir araç istiyorum' şeklinde. Kimse eski araba istemiyor. Daha doğrusu bizim müşteri pörtföyümüz çok yüksek. Mesela ben dün bir araba sattım, arabanın değeri 400 bin TL idi.  Bunun gibi, bizim müşterilerimizin talepleri bu yönde.

Otomotiv sektöründe daralmadan bahsettik, bu durumun size negatif yönde bir yansıması oldu mu?

Bizim için değişen bir şey olmadı, talepler aynı. Yalnız bizim belimizi büken tek konu herkesin bu işi ayaküstü yapmasıdır. Yoksa bizim başka hiçbir sıkıntımız yok. Biz diyoruz ki; madem bu işi yapıyorsun, çok parayla ya da az parayla fark etmez, yerinde yap biz de faydalanalım bundan. Bana müşteri gelir mesela size yönlendiririm, arkadaşımda komşumda vardır derim. Birlikten kuvvet doğar, birbirimizi destekleriz. 
 
'YALNIZCA ARABA SATMIYORUZ, OTOMOBİL DANIŞMANLIĞI YAPIYORUZ'

Emlakçılık mesleği artık emlak müşavirliği olarak değişti ve bazı eğitimlere tabi tutuldu. Otomotiv sektöründe de bu yönde bir eğitim ve ya değişiklik söz konusu oldu mu’?


Bizim Erdal Otomotiv'de altı kişi çalışıyor, yani biz de herkesi işe alamıyoruz. Arabaya baktığında a'dan z'ye her şeyinden anlamalı, eğer yeni bir eleman alırsakta burada eğitim veriyoruz ve öğreniyor. Emlakçılar nasıl bir evin değerini belirler ise, bizde bir araba görür görmez değerini, özelliklerini, piyasa değerini anlarız, yanı bizde otomotiv danışmanlığı yapıyoruz. Mesela yalnızca burada değil, bir telefon açıyorsunuz şöyle bir araba var diyorsunuz biz size bilgi veriyoruz, yani otomobille ilgili her konuda bize danışabilirsiniz. Biz bunun içinde hiçbir ücret talep etmiyoruz. Bu fiyata alalım mı, almayalım mı ne dersiniz diye sorduğunuzda biz size hemen her konuda yardımcı oluyoruz.


Erdal Otomotiv'in diğer şubelerine ve Gökşen Trans’a değinecek olursak bize neler söylersiniz?

Ben aslen Mardinli'yim, benim ortağım Batman’lı. Şu an benim Batman’da sattığım arabayı ne Mersin’de ne İstanbul’da satabilirim. Ben örneğin Mersin’de ayda 20 araba satıyorsam Batman’da ayda 50 araba satıyorum. Batman doğunun küçük bir ili olmasına rağmen orada talep daha fazla. Bu üç şubemizde üst segment araçlarımız vardır.

GökşenTrans’a  gelecek olursak, lojistik sektörünün kalbi Mersin’de atıyor. Bu bölgede liman, serbest bölge olması Ortadoğu'ya yakın olması lojistik açısından elimizi çok güçlü kılıyor.

Gökşen Trans bizim aile şirketimiz. Erdal Otomotiv'i ben bu işi sevdiğim için, anladığım için girdim. Allah izin verirse bu senenin ortasında inşaat işine de gireceğiz. İnşaat yapmayı da düşünüyoruz. Halkımıza elimizden geldiğince hizmet vermek istiyoruz. Yeter ki halkımız bizi iyi bilsin, bize güvensin, inansın. Biz Gökşen Trans’la Avrupa’nın her yerine ve Rusya’ya, orta doğuya taşıma yapıyoruz. 2015 yılında bu şartlarda ilerlersek yüzde 100 büyüme hedefliyoruz. Müşterilerin beklentilerini karşılayacak şekilde bugün eğer 50 aracımız varsa bunu 100'e çıkarmayı planlıyoruz.

Gökşen Trans kurumsallaşmış bir firmadır. Şu an çalışan sayısı 60 kişidir. Biz büyümeyi planlıyoruz. Projelerimiz var. Daha fazla istihdam yaratmak istiyoruz..

Aynı zamanda Gökşen Trans ve Erdal Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanıyım. Bununla birlikte de Mersin MERGALDER Başkan Yardımcısıyım.
Biz her zaman müşterilerimizin yanınızdayız. Biz burada sadece araç satmıyoruz. Elimizden geldiği kadar insanlara yardımcı oluyoruz. Bizim için güven olmazsa olmazlarımız arasında. Ben burada müşteriye sorunlu bir araç satarsam bu benim için kötü bir imajdır. O yüzden olmazsa olmazımız önce güvendir.

Editör: Barış Köksal