Muhabirimiz Berivan Sürğüt, Kıratlı Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı ve MOGDER Başkan Vekili Ali Kıratlı'ya sordu; 'Nasıl Bir Milletvekili İstersiniz.?' 

İŞTE O RÖPORTAJ:


Berivan Sürğit: Türkiye yavaş yavaş genel seçim havasına giriyor.. Sizce bir milletvekilinde olması gereken özellikler nelerdir.?

Ali Kıratlı: Toplum önüne çıkıp, lider olacak, vatandaşın vekili olacak kişinin yiğit ve cesaretli olması gerekir. Gözü pek, atılgan, düşüncelerini açıkça söylemekten çekinmeyen, kendini iyi ifade edebilen, sözüne güvenilen, ayrıştırıcı değil birleştirici özelliği olan, adil yapıya sahip kişilerin kentimizden milletvekili olarak seçilmesini istiyoruz.

Mersin'in TBMM'de yeterince temsil edildiğini düşünüyor musunuz.?

Mersin bence ülkede gerektiği değeri göremiyor. Ülke ekonomisinin 9. büyük kenti olan, limanı, serbest bölgesi, organize sanayi bölgeleri, sportif tesisleri ve yaz turizmi, nufusu ve yarattığı KDV'ye bakıldığında ilimizin daha yukarılarda olması gerektiğini düşünüyorum. Bunu sağlayacak olan milletvekillerimizdir. Fakat sağolsun vekillerimiz kendi aralarında birlik olamazken TBMM'de nasıl şehrimize katkı sağlayacak projeler üretebilir ki!

Milletvekilleri listelerinde genellikle parti genel merkezlerinin kontenjan adayları olur.. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz.?

Ülke genelinde kendini kanıtlamış,herkesin ve her kesimin takdirini kazanmış insanların kontenjandan aday gösterilmesini doğru buluyorum. Fakat bu sadece tepeden sen bu şehrin adayı olacaksın demekle olmaz. Öncelkle adayın şehrin dokusuyla uyuşması gerekir. Ayrıca onu aday gösterecek partinin kentin il teşkilatıyla istişare edilerek belirlenmesi gerekir. Fikir birliği şart yani.

Yerel seçim sonrasında yıllardır süregelen Mersin'deki CHP iktidarı yerini MHP iktidarına bıraktı; bu olay genel seçimleri nasıl etkiler.?

Mersin daha önceki büyükşehir belediyesi yönetimi tarafından 15 yıldır hizmet görmedi. Bu sebepten halk yeni bir isim ve siyasi partiye büyükşehir için şans verdi.

Fakat genel seçim ve yerel seçimlerin havası, stratejitisi farklı olmakla beraber seçmeninde bakış açısı tamamen farklı oluyor. Bu yüzden genel seçimlerde Mersin'de yerel seçimlerden farklı bir oy dağılımının çıkacağını düşünüyorum.

Bir milletvekilinin kentine neler katabileceğine inanıyorsunuz.? Ankara'da genel siyaset yapan bir kişi kentine fayda sunabilir mi.?

En başta saydığımız özelliklere sahip bir vekil kente çok şey katabilir. Hizmet noktasında, kentte yaşanan çözümsüzlüklerin çözüme kavuşturulması konusunda ortaya koyacağı irade ve birleştirici rolüyle ciddi faydalar sağlayacaktır. Bunun için de milletvekillerimizin kendi içimizden isimler olmasını tercih etmeliyiz; kısacası kentin sorunlarına hakim kişilerin Ankara'ya gitmesi gerekiyor.

TBMM'de grubu olan Genel Başkanları değerlendirebilir misiniz.?

Mevcut genel başkanların tamamı parti içi demokratik seçimlerle başa gelmiş isimlerdir. Elbette hepsi başarılıdır. Ama en başarılı hangisi diyorsak Türkiye'nin son 12 yıllık siyasi geçmişine bakmak yeterlidir.





Editör: Barış Köksal