Birçok iş alanında faaliyet gösteren İpek, iş hayatına atılacak genç girişimci insanlara, yaptıkları her işte dürüst olmaları ve çevre ile olan ilişkilerini geliştirmeleri gerektiği konusunda tavsiyelerde bulundu. 

İşte İpek Mobilya İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Ali İpek ile yaptığımız o röportaj:

İNŞAAT SEKTÖRÜNÜN MERSİN’DEKİ GELİŞİMİNİ NASIL DEĞERLENDİRİYORSUNUZ?

Sektörün Mersin’deki gelişimi son yıllarda değişim gösterdi. Önceden yapılaşma daha çok yazlık tarzı daireler üzerineyken son 4-5 yılda ülkenin ve Mersin’in de değişimine paralel olarak daha çok yılın tüm zamanı kullanılacak konutların yapımına ağırlık verildi. Bu Mersin’in kalıcı nüfusunun değişimi ile alakalı. Aynı zamanda sektörün öncü firmalarının tarz değişikliğine gitmesi ile de alakalı. Yıllardır Mersin’de inşaat sektörünün lokomotifliğini yapmış öncü kuruluşlar daha nitelikli, mimari açıdan daha farklı, tasarıma önem veren yapılara ağırlık verdiler. 

Biz İpek Mobilya İnşaat Enerji San. Tic. Ltd. Şirketi olarak inşaat sektörüne yeni girdik. Yıllardır dekorasyon bağlamında ciddi tecrübeler edindik. Ama bunu yap-sat olarak ilk defa deniyoruz. İlk projemizi alnımızın akıyla bitirdik. Müşterilerimiz de gayet memnun oldu. Amacımız, 30 yıldır mobilya bağlamında edindiğimiz tecrübelere, müşteri portföyümüze ve ismimize leke getirmeden bu sektörde başarılı olmaktı. İlk işimizde de çok şükür bunu başardık. 

İkinci projemize başladık. Genel olarak bilgi vermek gerekirse birinci sınıf işler yapmanın peşindeyiz. Farklı projeler üretmenin peşindeyiz. Çok fazla araştırma yapıyoruz ve zamanı mümkün olduğunca iyi şekilde kullanıyoruz. Bütün Türkiye’yi gezerek mimari açıdan bizi etkileyen, kolay kullanım koşullarını en optimum derecede sağlayacak evler dizayn etmeye çalışıyoruz. Geçmişten gelen büyük ama kullanışsız konutlar yerine daha verimli  alanlar sunmaya çalışıyoruz. Çünkü insanlar artık daha nitelikli yapılar istiyor. İşte bu değişim bize, inşaat sektörünün Mersin’de hep canlı kalacağını gösteriyor. 

İnşaat sektörü, devlet politikası olarak da Türkiye’nin öncüleri arasında. 140’tan fazla sektörü direkt etkiliyor. Bu da inşaat sektöründeki durgunluğun diğer sektörleri de etkileyeceğini gösteriyor. Biz mobilyacı olarak bunu zaten hissediyoruz. Son 2 yılda Türkiye genelinde bir duraklama söz konusu. Fakat biz, iş anlamında sektörün değerinden bir şey kaybetmeyeceğini ve gelişerek devam edeceğini düşünüyoruz. Bu yüzden bu sektöre girdik. Hiçbir zaman inşaatın kaybolmayacağını düşünüyoruz.
Bir diğer sektörümüz de enerji sektörü. Keza inşaat gibi enerji sektöründe de ihtiyacın hiç bitmeyeceğini düşündüğümüz için tercihlerimizi bu sektörlerden yana kullandık. 

İPEK EVLERİ PROJENİZDEN BAHSEDER MİSİNİZ?

İpek Evleri ilk işimiz olması sebebiyle küçük bir proje. 18 daireden oluşan mevki olarak yeni yapılanan bölge dediğimiz Eski Mezitli bölgesinde, 3+1 dairelerin bulunduğu, birinci sınıf bir yapı oldu. İlk işimiz olduğu için hiçbir şeyden kaçınmadık. Her şeyin en iyisini kullandık. Bütün malzemelerde en kaliteli markaları kullanmaya özen gösterdik. İşçilik olarak, kalite olarak, mimari olarak en iyisini yapmaya çalıştık. Çok şükür bunu da başardığımızı düşünüyoruz, çünkü proje daha yeni bitmesine rağmen satışlarımız çok iyi gitti ve elimizde çok az sayıda satılmayan daire kaldı. Özellikle mobilya ve dekorasyondan kaynaklı geçmişimizin avantajlarını burada değerlendirdik. Daireleri satın alan müşterilerimiz oturmaya başladı, çok şükür çok memnunlar. 

Yeni projemiz faaliyete geçti. Daha yeni başlamamıza rağmen insanların bir önceki projedeki memnuniyetleri sayesinde satışlarımız bu projede de gayet başarılı bir şekilde devam ediyor. Biz hep bir önceki yaptığımız işin bir sonraki işe referans olacağına inandık. 

Projemizde kapalı yüzme havuzu, sauna, spor salonu gibi tesisler var. Bunlar tamamen daireleri satın alan ve burada oturan insanlara ait. Ücretsiz bir şekilde bu imkânlardan faydalanabiliyorlar. Projelerimizde özellikle ulaşımın kolay olmasını önemsiyoruz. Biten projemizde de yeni başladığımız projemizde de ulaşım kolaylığına dikkat ettik. 

Projenin mobilya bağlamında bütün aksanını kendi firmamız üretti, monte etti. Tüm mobilyalar gerçek ağaç kaplamalar kullanılarak üretildi. Hazır malzeme kullanılmadı. Kapılar, meşe kaplama kullanarak ürettiğimiz birinci sınıf ürünler. Bazı detaylara fazlasıyla önem verdik. Projemizdeki dairelerde ciddi sayıda gömme dolaplar mevcut. Bu da insanların depolama ve kullanım alanlarını genişletiyor. Bunu önemsiyoruz çünkü son zamanlarda inşaat sektöründe metrekareler oldukça küçüldü. Mersin’de eskiden olduğu gibi büyük evler yapılmıyor. Bu sebeple küçülen evlerde metrekareleri maksimum verimlilikte kullanabilmek çok önemli. Biz de bu doğrultuda elimizden geldiğince verimli olmaya çalışıyoruz. 

REFERANDUM SONRASINDA İNŞAAT SEKTÖRÜNDE HAREKETLİLİK OLDU MU?

Referandum öncesi ve sonrası arasında farklı bir değişim hissetmedik. Sonuç sektörü önemli düzeyde etkilemedi. Zaten yaklaşık 1.5 – 2 senedir var olan bir durgunluk söz konusu. Biz bunu kendi perakende mağazalarımızda da hissediyoruz ama önünüzdeki dönemde bunun yukarıya doğru ivmeleneceğini umut ediyoruz. Dediğim gibi devletimiz de inşaat sektörüne olan desteklerini gizlemiyor. Bu doğrultuda bu sektörün yukarıya doğru ivmeleneceğini, talebin ve satışların artacağını düşünüyoruz. 

GENÇ GİRİŞİMCİ BİR İŞ İNSANI OLARAK BİRÇOK ALANDA FAALİYET GÖSTERİYORSUNUZ. İŞ HAYATINA ATILMAYAK İSTEYEN GENÇ GİRİŞİMCİLERE ÖNERİLERİNİZ NELERDİR?

Bu hayatta eğitimli olmak çok önemli ancak ne kadar eğitimli olursanız olun, üniversite mezunu da olsanız, master da yapsanız iş hayatı farklı bir platform. İş hayatında karşılaşılabilecek zorlukları öngörme yetisini eğitim sitemimiz size vermiyor. Bu, kesinlikle ‘okumak iş hayatına zarar veriyor’ bağlamında algılanmamalı. Aldığınız üst düzey eğitim iş hayatında çıkmanız gereken merdivenleri daha hızlı çıkmanızı sağlıyor. Ancak iş hayatında bulunmak, o atmosferi solumak farklı bir olay. Bunun için özellikle yeni mezun insanların, girişim yapmak isteyen insanların, ilk başta bazı tecrübelere belli oranda sahip olması onlar için ciddi bir avantaj sağlayacaktır. Hiç bilmediğiniz bir işin veya sektörün direkt içine dalmak ciddi anlamda risk teşkil etmektedir. Ticaret günden güne zorlaşıyor. Rekabet çok arttı. Bu doğrultuda tecrübe çok önemli. Biz iki kardeşiz; babamız Hasan Hüseyin İpek bizi çok erken yaşta iş hayatına adapte etti. Onun tecrübeleri bize hep yol gösterdi, yardımcı oldu. 

Bir de önemli etkenlerden bir tanesi iş hayatındaki saygınlık ve dürüstlük. Bu kesinlikle yeni başlayan insanların benimsemesi gereken özelliklerden. Babamız Hasan Hüseyin İpek, bize yıllarca bunu öğütledi. Sağ olsun kendisi de bu çizgiden hiç ayrılmadığı için kardeşime de bana da bu isim, bu saygınlık, iş hayatında ciddi kolaylıklar sağladı. 

Bir diğer önemli etken ise çevre ile ilişkiler. Kesinlikle içeriye kapanık olunmamalı. Benim de Başkan Yardımcısı olduğum Mersin GİAD Derneği’nin bu yolda bana çok büyük yardımı olmuştur. Mersin GİAD, Mersin’de ciddi bir iş insanı platformudur. Üye sayısı olarak en büyük derneklerden bir tanesidir. Üye sayısının yanında üye olan kişilerin nitelikleri de çok önemli. Keza bu da benim iş hayatımı çok kolaylaştıran etkenlerden bir tanesi olmuştur. Bu sebeple de Mersin GİAD Derneği’ne teşekkür ediyorum.
 
Editör: Barış Köksal