Mersin’de son zamanlarda yaşanan bir tartışma var. Kurvaziyer gemilerinin neden bilinçli olarak çarşıya getirilmediğini iddia ediyorsunuz?

Bizim iddiamız aslında sadece bu değil, kurvaziyer gemileri Mersinimiz’e geldiğinde yeterli bir koordinasyon çalışması yapılmıyor. 

Bu konuda Mersin Turizm Platformu’nun çalışmalarının yetersiz olduğunu düşünüyoruz. 

Bunu son zamanda gelen iki tane kurvaziyer gemimizde gördük. Bu gemiler Mersin’e program dışı uğramışlardır ve iki gemide toplam mürettebatı ile birlikte 4 bine yakın turist vardı. Turizm Platformu’nun bu gemilerdeki turistleri dışarıya çıkarmak üzere önceden araç ve şoför ayarlamış olması ve bunlara gerekli izinleri almış olması gerekiyordu. Biz basın açıklamamızda da bunu sorduk… 

‘Bu izinler alındıysa, izin belgelerini kamuoyuyla paylaşır mısınız?’ Dedik, ancak 15 gün geçmesine rağmen bu sorularımıza cevap gelmedi. Bu konuda sadece çarşı değil, bu turistlerin Mersin’in tamamına homojen bir şekilde dağıtılması gerekir. Mersin Çarşısı birçok tarihi yerlerden oluşan çok büyük bir alandır. Mersin Çarşısı’nı sadece Zafer Çarşısı ile sınırlandırmak istemiyoruz, çünkü çok büyük bir alandan bahsediyoruz. Bu anlamda Mersin Turizm Platformu’na basın açıklamamızda birkaç soru sorduk, ancak henüz kamuoyunu tatmin edici cevaplar alamadık. Kurvaziyer gemilerinin geleceğini Mersin’deki diğer turizm acentelerine bildirip bildirmediklerini sorduk, bu anlamda ‘Şayet bildirdiyseniz, bunun belgelerini basınla paylaşır mısınız?’ dedik. 

İki adet Kurvaziyer gemisi geldiğinde Mersin Turizm Platformu Başkanı olarak sayın Numan Olcar’ın sosyal medyadaki ilgili paylaşımlarından dolayı yurt dışında olduğunu biliyoruz. Kendisinin burada olması gerekiyordu. Mersin’de Turizm Haftası’nın açılışı yapıldı, sloganımız da ‘Bu sene Mersin’ oldu. Ancak Mersin Turizm Platformu Başkanı bu açılışa da katılmadı. 

Kıbrıs’ta Doğu Akdeniz Turizm Sempozyumu düzenlendi ve Mersin Üniversitesi’nden dekan ve hocalarımız katılım sağlayıp konuşmalar yaptılar. Ancak o sempozyumda da Mersin Turizm’ini organize ettiğini söyleyen Mersin Turizm Platformu başkanımız oraya da katılım sağlamadı. Biz bütün bu sorulara cevap beklerken, Turizm Platformu başkanımız Mersin çarşı esnaflarına hakaretler yağdırmaya devam etmektedir. 

Sosyal medya üzerinden ‘… ürür kervan yürür’, ‘Gamlı baykuşlar’, ‘ Turist bit pazarına gelip buz dolabı mı alacak?’ şeklinde paylaşımlar yaparak, bize son paylaşımında da gerçek esnaflığın yönlerini göstermektedir. Biz bunu doğru bulmuyoruz. Mersin Turizminin son 15 yıl içerisinde Turizm Platformu’nun yönlendirmesiyle bir adım ileriye gitmediğini düşünüyoruz. 

Mersin Turizm Platformu’nu eleştiriyorsunuz. Bu platformun çalışmalarını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Mersin Turizm Platformu’nun çalışmalarını son iki kurvaziyer gemisinde yaşanan aksaklıklardan gördük. Allah’tan Büyükşehir Belediyesi ve Kent Konseyimiz ikinci kurvaziyer gemisini devreye girdirdiler. Bir miktar araç ve üniversiteden 10’a yakın rehber ayarladılar. Ancak şu var, pazartesi günü ikinci gemi buraya geldi, Kent Konseyi başkanımıza cumartesi günü haber veriliyor. Bu işler çok daha profesyonel yapılmalıydı. Dolayısıyla Sayın Yasmina Lokmanoğlu’na ve Genel Sekreter Yardımcımız Hasan Gökbel’e kentin prestijini bir nebze olsun kurtardıkları için teşekkür ediyoruz. Mersin Turizm Platformu gerekli organizasyonları yapmakta maalesef yetersiz kalıyor. 

‘NUMAN OLCAR ESNAFI KÜÇÜMSÜYOR’

Mersin Turizm Platformu Başkanı Numan Olcar’ın turistlerin çarşıya gelmemesi konusunda eleştirdiniz. Bu konuda ne düşünüyorsunuz.?

Mersin Turizm Platformu başkanımız Numan Olcar, aynen şunu söylüyor; ‘ Turisti çarşıya getirip ne satacağız? Buzdolabı mı?’ ‘Bit pazarından ayakkabı mı alacalar?’ burada bir küçümseme ifadesi de var.

Demek ki bu işte direk etkili şahıs Mersin Turizm Platformu başkanımız. Bu işlerin koordinasyonunu biz yapıyoruz diyor. Oysaki Turizm Platformu resmi bir kurum değildir. Biz şunu istiyoruz; Devletin Turizm Bakanlığı var, Turizm İl Müdürlüğü var, Üniversitemizin turizm bölümleri var ve Büyükşehir Belediyemizin META birimi var. Yani devletin resmi kurumları dururken Mersin Turizm Platformunun bu işlere el atması, turistleri istediği yerlere götürmesini, istediği organizasyonları yapmasını adil bulmuyoruz. Acaba Mersin Platformu Başkanımız Sayın Numan Olcar’ın, Forum Mersin AVM’de olan iş yerlerinden dolayı mı turistler Forum Mersin’e götürülüyor? Bu da bir merak konusu. 

Bakın şu var; turistler otantik yerleri sever. Avrupa medeniyetini biraz okumuş bir insan, Forum veya Marina gibi yerlerden hoşlanmayacağını bilir. Çünkü oralarda Forum ve Marina gibi yerlerin 8-9 yıldızlı versiyonları var. Bakın bizde 7 yıldızlı otel yok, ama Avrupa’da var. Turistler bu tür şeylere toklar. Onlar otantik yerler görmek istiyor, esnafla birebir alışveriş yapmak istiyor. Mersin Çarşısı sadece buzdolabı satanla sınırlı değildir. Biz çarşımızda bir turistin ihtiyacını karşılayacağı ve alışverişten zevk alacağı her ürünü barındırıyoruz. 

‘HAKERET BELGELERİNİ KAMUOYUNA SUNDUK’

Yaptığınız açıklamalar şehirde büyük dikkat çekti. Bu konularla ilgili herhangi bir rant iddianız var mı?

Biz açıklamalarımızı belgelere dayandırıyoruz. Sayın Mersin Platformu Başkanı’nın Mersinli esnafa hakaret ettiği belgeleri kamuoyuna sunduk. Kendi sosyal medyasından ve Mersin Turizm Platformu’nun sosyal medya hesabından bizlere hakaret etmiştir. Bu hakaretler binlerce esnafa edilmiştir. 

Kendisinden de şu belgeleri istedik; bu sorduğumuz sorularla ilgili biz yanılıyor olabiliriz… 

Şoförlere izin aldıysanız lütfen belgelerini paylaşın. 

Diğer Turizm Acentelerine kurvaziyer gemisinin geleceğini bildirdiyseniz, bunu mail ya da fax yoluyla yapmış olmanız gerekir. Bunların belgelerini paylaşmalarını istedik. 

Turizm demek tabi ki rant demek. Turistler buraya geldiklerinde esnaflarımız ufak tefek bir şeyler satacaklar. Çarşı esnafı şuanda yaşam savaşı veriyor, çarşı esnafı büyük AVM’ler karşısında ezilip büzülüyor. Bizim çarşı esnafına sahip çıkmamız lazım. Bununla birlikte çarşımız kötü durumdaysa tabi ki bunun da çalışmalarını yapmamız gerekiyor. 

Derneğimizin ve benim sosyal medya hesabımızdan buna yönelik bilimsel çalışmalar yaptığımızı, Üniversitemizde, Mimarlar Odamızda ve Mersinimizin özel üniversitesinde ve Çukurova Üniversitesi’nde bir proje yarışması çalışması içerisinde olduğumuzu kamuoyu görüyor zaten. Yapısal dönüşüm ile birlikte şehrin aktörlerinin buraya el atması gerekiyor. Bütün bu belgeler ışığında Mersin Valisi Sayın Özdemir Çakacak, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Burhanettin Kocamaz ve Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanımızın konuya yaklaşım göstererek gereğini yapmalarını rica ediyoruz.







Editör: Barış Köksal