Yıl 1992; Muhittin, Bahattin ve Ahmet Tomak kardeşler tarafından 40 m2 üzerinde ekmek, galeta ve poğaça satışı yapmak için açılan Umut Patiseri, aradan geçen 20 yılda dev bir patiseri zincirine dönüştü.. Pozcu Şubesi'nin ardından, Mezitli'de, daha sonra sırasıyla Yenişehir, Adnan Menderes Bulvarı ve Forum Mersin AVM'de şube açan Umut Patiseri şimdi de 6. şubesini Viranşehir'de açmaya hazırlanıyor..

İSTİHDAMA BÜYÜK ÖNEM
Umut Patiseri Yönetim Kurulu Üyesi Bahattin Tomak, imalat ve satışta 1992 yılında yola çıktıklarını, kaydetti.. Tomak, 'Mersin'de aradan geçen 20 yılda çok şey değişti, biz de Umut Patiseri olarak bu değişime ayak uydurduk.. Hem teknolojimizi hem de kendimizi yeniledik.. İlk şubemizde 12 arkadaşımız ile birlikte çıkmıştık bu yola.. Şu anda istihdamımız her geçen gün artıyor ve bundan gurur duyuyoruz.. Keşke yüzlerce kişiye istihdam sağlayabilecek bir pozisyona geçsek.. Çünkü Türkiye'nin en büyük sıkıntılarından birisi istihdam ve biz sektöründe büyük olmasına karşın, Mersin'deki dev firmaların yanında küçük bir işletme olduğumuzu düşünüyoruz.. Fakat buna rağmen elimizden geldiğince fazla istihdam sağlamaya çalışıyoruz' dedi..

'240 ÇEŞİT ÜRÜN VAR'
Bahattin Tomak, sektöre ilk girdiklerinde sadece ekmek, galeta ve poğaça satarak işe başladıklarını, fakat şu anda 240 çeşit ürün ile Mersin'in en geniş yelpazeli patiserisi olduklarını ifade etti.. Tomak, 'Mersin'de bir çok yeniliğe imza attık.. Bunların başında 2000 yılında Pozcu şubemizde açık büfe kahvaltı vermemiz geliyor.. Mersin'e açık büfe kahvaltıyı ilk getiren biziz.. Bizden sonra 'müşteriler için daha avantajlı olan' açık büfe kahvaltı Mersin'de yayılmaya başladı.. Ürün gamımızı genişletirken de bir çok yeniliğe imza attık.. Şu anda 240 çeşit ürün ile hizmet vermekteyiz.. Bu ürünler içerisinde unlu mamüller, tatlılar, yaş pasta, börek çeşitleri, sütlü tatlılar, çukulata, baklava çeşitleri ve dondurma var.. Ve bunların hepsi kendi üretimimiz.. Mesela dondurmamız keçi sütünden yapılıyor, sahlepimizi ham alıp kendimiz çekiyoruz.. Bunlar maliyetimizi artırıyor fakat sonuçta müşterilerimize daha kaliteli ürünler sunabiliyoruz..

'UMUT ALESTA İLE ÇIĞIR AÇTIK'
Adnan Menderes Bulvarı'nda açılan Umut Alesta ile ilgili de bilgi veren Bahattin Tomak, 'İlk sıcak yemek deneyimimiz Yenişehir şubemizde başladı.. Daha sonra Umut Alesta'yı açtık.. Adnan Menderes Bulvarı üzerindeki Umut Alesta ile Fransız ve İngiliz mutfağını  Mersinliler ile buluşturduk.. Umut Alesta'da haftaiçi zengin kahvaltı tabağımız, haftasonu ise zengin açık büfemiz müşterilerimizin hizmetinde' dedi..

TEMİZLİĞE BÜYÜK ÖNEM
Umut Patiseri'nin, Türkiye zinciri patiseriler ile arasındaki farkı anlatan Bahattin Tomak, 'Biz sıcak ve taze ürün yapıyoruz.. Umut Patiseri'ye gelen bir kişi çayını içerken biz yaş pastasını sipariş ettiği gibi hazırlayıp kendisine sunabiliyoruz.. Mersin firmasıyız; yerelden alıp yerele veriyoruz.. Ayrıca mutfağımızın kapısı sürekli olarak açık.. Mutfağımızı müşterilerimizin görebileceği bir yere yerleştiriyoruz.. Bizim en çok üzerinde durduğumuz konulardan birisi hijyen.. Temizlik konusunda kendimize güveniyoruz; bundan dolayı da isteyen müşterimiz gelip mutfağımızı kontrol edebilir.. Mutfağımızda bulunan kameralar ile yönetim kurulumuz 24 saat mutfağımızı kontrol ediyor' dedi..

MERSİN'E PASTACILIK OKULU
Umut Patiseri'nin 6 şube ile sınırlı kalmayacağını da sözlerine ekleyen Bahattin Tomak, '7.  Şubeyi açıp hem zincirimizi genişletmek hem de daha fazla istihdam sağlamak hedefindeyiz.. Ama öncelikli olarak merkezi imalathane ve okul projemiz var.. Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı olarak açacağımız bu okulda kalifiye eleman yetiştirip, Türkiye'nin dört bir yanında gençlerimize iş imkanı sağlamak hedefindeyiz.. Merkezi imalethane ve okulumuzda öncelikle öğreteceğimiz yaş pasta ve çeşitleri olacak.. Bana göre pasta işi bir sanattır ve sınırı yoktur, yaş pasta ve çeşitleri üzerine Türkiye'de parmakla gösterilecek ustalar yetiştirmek istiyoruz.. Bu hedefe ulaşırken de Bolu'nun nasıl aşçıları meşhur, Gaziantep'in nasıl baklava ustaları meşhur biz de Mersin'in pasta ustalarının meşhur olmasını istiyoruz.. Gençlerimizin koluna birer altın bilezik takmak istiyoruz.. 10 Dönüm üzerine kurmayı düşündüğümüz bu merkezi imalathane ve okul ile ilgili çalışmalarımızı önümüzdeki günlerde başlatacağız' dedi..

SEKTÖRÜN SORUNLARI
'Cebinde 50 Bin TL olan insan hemen pastane açıyor' diyerek sözlerini sürdüren Bahattin Tomak, 'Mersin'de bakkaldan çok pastane - unlu mamüller satan işletme var.. Bu işe artık birileri dur demeli ve daha zorlayıcı şartlar istenmeli.. Tüm işletmeler daha iyi hale getirilmeli ve artık her isteyen patiseri açamamalı.. Bizim Forum Mersin AVM'ye girmemizdeki en büyük sebep markalaşma yönündeki ilk adımı atmak istememizdir.. Türkiye çapında franchise verebilecek konuma gelmek istiyoruz.. Bunun için de önce markalaşıp daha sonra da emin adımlar ile hareket edeceğiz' dedi..

Editör: Barış Köksal