Milyonlarca İranlı, devriminin 40. yıl dönümünde soğuk havaya rağmen kutlamalara akın etti.

Farklı etnik kökene sahip milyonlarca İranlı, İslam Devrimi’nin 40. yıl dönümünü kutlamak için sokakları doldurdu. İranlılar bugün, İmam Humeyni’nin sürgünden döndüğü 1 Şubat 1979’da başlayan ve İran’da 2 bin 500 yıl süren monarşik egemenliğin sona erdiren devrimin 40. yıl dönümünü "Şafakta 10 Gün" etkinlikleriyle andı. ABD destekli rejimi, bir İslam Cumhuriyeti ile değiştiren devrime desteklerini vurgulamak için sokaklara akın eden göstericiler, ülkede ekonomik ve politik baskıların arttığı bir dönemde soğuğa rağmen ülkenin İslami ilkelerine bağlılıklarını yineledi. İran Devriminin 40. yıl dönümü kutlamaları ülkenin tüm şehirlerinde her yıl olduğu gibi bu yıl da eş zamanda başladı. Başkent Tahran başta olmak üzere bazı şehirlerde yağmurlu hava bile İranlıların devrim kutlamalarına katılmasına engellemedi. İran Lider Ayetullah Hamaney’in baş danışmanı Ali Ekber Vilayeti, İranlı General Kasım Süleymani başta olmak üzere ülke yetkilileri de yürüyüşlerde halkla beraber "kahrolsun ABD’’, "Kahrolsun İsrail" ve ‘’Kahrolsun Suudi Arabistan’’ sloganları attı.

Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Tahran’daki İkonik Azadi (Özgürlük) Meydanı’da toplanan yüzlerce İranlı’ya hitap etti. Ruhani, "Cani ABD ve Siyonist İsrail rejiminin bölge Müslümanlarına karşı baskıyla yaptırım uyguladığı bir dönemde İran İslam İnkılabının devrimini kutluyoruz. Dolayısıyla halkımızın sokaklara akın etmesi, düşmanın bir yıl boyunca bize karşı uyguladığı planların etkisizleştiği anlamına geliyor. Halkımızın bugün sokaklara akın etmesi, düşmanımızın hiçbir zaman kinci hedeflerine ulaşmayacağı anlamına geliyor" dedi.

8 yıllık İran-Irak Savaşına değinen Ruhani, "Bugün tüm dünya bilsin ki; İran İslam Cumhuriyetinin gücü savaş günlerinden kat kat daha iyi bir durumda. Silahlı güçlerimiz her türlü silah ve mühimmat üretmeye oldukça hazırlıklı, öyle ki önceki rejimin hakim olduğu dönemde silahlar ve mühimmatımızın yüzde 5’i yerel ve yüzde 95’i yabancı olmuşsa, bugün yüzde 85’i kendi cesur silahlı güçlerimiz tarafından üretiliyor" dedi.

Ruhani açıklamasının devamında İran’ın Irak, Suriye, Lübnan, Filistin ve Yemen’e destek verdiğini, düşman ülkelerin bölge milletleri ve İran’ın destekleri karşısında yenilgiye uğradığını ve İran’a müdahale edebilmek için 20 yıllık çabalarında yenildiklerini itiraf ettiklerini söyledi.

Ruhani, "Eğer geçtiğimiz 40 yıl boyunca söz konusu komplolar karşısında zafer elde ettiysek, tüm bu zaferlerin İslam ve Cumhuriyetten kaynaklandığını unutmamaya dikkat etmeliyiz. İslamiyet ve Cumhuriyet bizi korudu" şeklinde konuştu.

Temmuz 2015’te, Çin, Almanya, Fransa, Rusya, İngiltere ve ABD’den oluşan ve P5+1 olarak adlandırılan ülkeler, İran ile uranyum zenginleştirmeyi azaltması karşılığında bazı ekonomik yaptırımların kaldırılmasını öngören nükleer anlaşma imzalamıştı. ABD Başkanı Trump, geçtiğimiz sene sıklıkla anlaşmayı iptal edeceği tehdidinde bulunuyordu. İngiltere, Fransa ve Almanya ise anlaşmanın devamı için son haftalarda yoğun kulis çalışmaları yürütmesine rağmen Trump Mayıs ayında nükleer anlaşmadan çekildiklerini duyurmuştu. Sonrasında ABD İran’a karşı en sert yaptırımları yürürlüğe koydu.
Kaynak: iha