Irak’ta geçen Mayıs ayında yapılan genel seçimlere hile karıştığı iddiası ardından oy pusulalarının yanması tartışmayı beraberinde getirdi.

Dün Irak Meclis Başkanı Selim el-Cuburi’nin, seçimler yeniden yapılsın çağrısı ardında başlayan tartışmaya Cumhurbaşkanı Yardımcısı İyad Allavi de katıldı. Seçimlerde 21 sandalye kazanan el-Vataniye listesi başkanı olan Allavi, sonuçların kabulü veya reddi için referandum yapılması önerisinde bulundu. Oy pusulalarının depolandığı binada yangın çıkmasının seçim sonuçlarını hiçe saymak olduğunu belirten Allavi, itirazlarla karşılanan seçim sonuçlarını kabulü veya reddi için bir referandum yapılmasını veya BM gözetimi altında yeni bir seçimin yapılmasını önerdi.

İçişleri Bakanlığına bağlı Bağdat Operasyonlar Başkanlığı, yangında bazı sandıkların yandığını ve büyük bir bölümünün yangın bölgesinden uzaklaştırıldığını söylerken, çıkan oyların tamamen yandığı ifade edildi. Yangının çıktığı depoların güvenlik görevlerinin ise kayıp olduğu iddia edildi.

Yangın sonrası siyasetçilerin tepkileri gecikmedi

Milli Hikmet Hareketi lideri Ammar el-Hekim, yangınla ilgili komisyon oluşturması gerektiğini söylerken, eski Başbakan Nuri Maliki, yangın seçimlerde hile yapıldığını kanıtladığını bildirdi. Seçimlerin galibi Şii Lider Mukteda el-Sadr ise ülkenin bir iç savaşa doğru sürüklenmesinden duyduğu endişeyi dile getirdi. Fetih listesi çatısı altındaki Asaib-i Ehli’l Hakk Hareketi lideri Kays el-Hazali Kays Hazali, seçimin yeniden yapılmasını kaybedenler isteği olduğunu belirterek seçimlerin yeniden yapılmasını “İmkansız” olarak nitelendirdi.

Irak’ta Mayıs ayında yapılan seçimleri Şii lider Mukteda el-Sadır’ın başkanlığındaki Sairun İttifakı 329 sandalyeli mecliste 54 milletvekili kazandı. Şii Milis Gücü Haşdi Şabi Komutanı Hadi el-Amiri başkanlığındaki Fetih İttifakı 47 sandalye ile ikinci sırada gelirken, Başbakan Haydar İbadi Başkanlığındaki el-Nasr İttifakı 42 sandalye üçüncü sırada geldi.
Kaynak: iha