İşte Arslantürk’ün kaleme aldığı yazı;

Kademeli olarak hayatımıza giren teknoloji ve internet kullanımı, bugün evlere kapanmamızla altın çağını yaşıyor. Sosyal medya ise "entertainment" aracı olarak hayatımıza girmesine rağmen, bugün büyük firmaların satış için yüzünü döndüğü bir araç haline geldi. Peki neden bu kadar önemli oldu?

Yapılan araştırmalara göre 2019 yılında Türkiye’de, nüfusun %72‘sine tekabül eden 59,3 Milyon internet kullanıcısı var ve bunların 56,3 Milyonu telefonlarından internete bağlanıyorlar. Faceebook'un ülkemizde 2019 itibariyle 43 milyon kullanıcısı ve instagramın 38 milyon kullanıcısı var. Kullanıcı sayısının bu kadar yüksek olması yepyeni bir pazarlama alanı doğurdu "DİJİTAL MEDYA REKLAMCILIĞI". Bundan belki yalnızca 5 yıl önce binlerce hatta milyonlarca TL harcayıp en fazla bu kitlenin yarısına ulaşabilen firmalar, bugün çok daha düşük rakamlara çok daha büyük kitleye ulaşabiliyor. Özellikle Z kuşağının yükselişiyle birlikte, klasik medya (radyo, televizyon, dergi-gazete) araçlarının kullanımının yıllar içinde azaldığını hatta neredeyse yok olmaya başladığını görüyoruz. Bu nedenle bir çok toplumbilimci ve tecrübeli iş insanı tarafından, bu pandemiden sonra da sosyal medya kullanımında azalma olmayacağı hatta daha fazla artacağı ön görülüyor. Siz de geç kalmayın!

Herkesin evlere kapandığı bu pandemi döneminde dijital kanallar ve sosyal medya kullanım süresinin ve kullanım oranının 2 katına çıktığını söylemek yanlış olmaz. İşte tam bu süreç firmaları "Dijital Dönüşüm" için zorluyor. Bu dönemde işini dijitale taşıyan uzun vadede en çok kar eden firmalar olacak. Peki dijital dönüşüm nasıl olacak? Öncelikle topyekün bir dijitalleşmeden bahsediyoruz. Yani firmalarda üretimden insan kaynaklarına kadar her aşama bu dijitalleşmenin bir parçası olmalı. Bu durum firmaların müşteri sadakati sağlamak için kullandıkları şeffaflık ilkesiyle de yakından ilişkidir. Yalnızca E-satış değil, firmanın sektörüne göre uygun sosyal medya desteği de şart. Doğru hedef kitle seçimi ve doğru satış kanalını seçmeniz reklam ve halkla ilişkiler maliyetini azaltacağı gibi, tüketici ile doğrudan kurabilceğiniz ilişkiler sayesinde ürün ve hizmetlerinizde daha hızlı iyileştirmeler yapabilirsiniz. Yapılan hizmet ve üretime en uygun yol haritasını, bu konuda uzman birisi ya da bir ajanstan destek alarak belirleyebilirsiniz. Tüm dünya artık endüstri 5.0'ı konuşurken bizim de ülke olarak bunu yakalamamız önemli. Bilginin yayılma hızı neredeyse ışık hızında gerçekleşiyor ve bu süreçte kaybedilecek bir saniye bile bizi rakiplerimizden çok geriye atabilir ya da hiç anlamadığımız bir şekilde sektörden varlığımızı silebilir, bilinirliliğimizi yok edebilir.

         Aslı Arslantürk

Sosyal Medya Yöneticisi-Sosyal Medya Koçu                               

Editör: Barış Köksal