Karpuzdan şeftaliye birçok meyvenin vücuda sağdaları değerlerinin öneminden bahseden Gülsün şunları söyledi;

'Tarih boyunca bir çok uygarlığa ev sahipliği yapmış Anadolu,şanlı destanları ve doğal güzelliklerinin yanı sıra verimli toprakları ile de tüm dünya da adından sıkça söz ettirmektedir.Anadolu topraklarında ki bu verim bir süre sonra halkın konuşma diline bile yansımıştır Türk insanı, 'Bir elmanın iki yarısı' dendiğinde, çiftin birbiriyle ne kadar uyumlu olduğunu anlar. 'Karpuz kabuğu denize düşmeden' denize girmez, sorunun ne kadar küçük olduğunu anlatmak için, 'İncir çekirdeğini doldurmaz' der. Çocuklar oyun oynarlar, 'Elma dersem çık,  armut dersem çıkma'... 'Şair' aşkını anlatırken sevdiğine seslenir, 'Karadutum, çatalkaram' ... Ve masallar hep 'Gökten düşen üç elmayla' biter.

Yazın gelmesiyle birlikte yine meyve çeşitliliğinde bolluk yaşıyoruz. Kış aylari tezgahlar birkaç meyve ile sınırlı kalırken yaz geldikçe tazgahların rengarenk birbirinden farklı meyvelerle dolu olduğunu görebiliyoruz Her ne kadar verimli topraklarımızda artık 4 mevsim her meyveyi yetiştirmek mümkün olsa da biliyorsunuz ki her meyveyi mevsiminde tüketmek sağlık ve lezzet açısından çok önemlidir. Kısacası doğanın dengesini takip etmeliyiz. Peki dünyanın en sağlıklı besinlerinden biri olan meyvelerden ne kadar tüketmeliyiz?

Gerçekten bir oturuşta 1 kilo kiraz yememizin hiçbir sakıncası yok mu? Uzmanların bu konuda bir çok görüşü var ama hepsinin ortak noktası ise her şeyin azı yarar çoğu zarar bu meyve olsa bile.Şimdi bu görüşlere bir bakalım uzun araştırmalar sonucunda tespit edilen meyvelerin faydaları ve tavsiye edilen tüketim miktarları nelerdir.

KARPUZ: Serinletici ve tatlı tadı nedeniyle; yazın en sevilen ve en sık tüketilen meyvelerinden biridir karpuz. Kabakgiller ailesinden gelen karpuz, %95’i sudan oluşan oldukça düşük kalorili bir meyvedir. 100 gramı 26 kalori içerir. Protein ve yağı yok denecek kadar az oranda içerir. Yüksek su içeriği ile karpuz, vücuttaki toksinleri temizleyici etki gösterir. İçerdiği yüksek potasyum sayesinde kalp fonksiyonlarını düzenleme de önemli rol oynar. Laykopen ve karoten içeriği ile antioksidan etki gösterir ve bazı kanser türlerinin ortaya çıkmasını engeller.

KAVUN: Potasyum ve C vitamini açısından zengin bir meyve. 100 gram kavun, günlük C vitamini ihtiyacının yaklaşık yüzde 40'ını karşılıyor. Ayrıca tatlı ihtiyacını gidermek için çok iyi bir alternatif olabilir. Tabii ki her şeyde olduğu gibi ölçüsünü bilerek tüketilmeli. Bir orta boy kavun ve karpuzun 1/8'i bir meyveye eşit olduğunu bilmekte de fayda var.

KİRAZ: 100 gramı, 70 kalori içeriren kiraz birçok vitamin ve minerali içinde bulundurur. Fakat en önemli olan lif içeriğidir. Yoğun lif içeriği nedeni ile bağırsak temizleyici özelliğe sahip kiraz aynı zamanda potasyum içeriği ile ter ile kaybedilen potasyumun vücuda geri alınmasında önemlidir. İçerdiği melatonin maddesi sayesinde kiraz tüketenlerin daha rahat uykuya daldığı da çalışmalarla saptanmıştır.

ŞEFTALİ: Şeftali de beta-karoten, potasyum ve posa açısından zengin bir meyvedir 1 orta boy şeftali, bir meyveye eşit olması nedeniyle diğer yaz meyvelerine oranla daha düşük kalori içerir. Kış meyveleri gibi bir porsiyonu doyurucudur. Şeftali kısaca hazmı kolaylaştırır,sinir sistemine faydası vardır,vücudun savunma sistemini güçlendirir.

ERİK: Bir porsiyon tüketmek için 10 adet yeterlidir. Tadını güzelleştirmek için tuz kullanılmamalıdır. Havalar da sıcakken hipertansiyon riski artabilir. Meyvenin kendisi yeterli miktarda sodyum içerir.

KAYISI: Kabızlık sorunu çekenler için çok ideal bir besin. Ayrıca, demir içeriği yüksek olması nedeniyle özellikle adet dönemlerinde kadınların tüketmesi önemli. 3 adet kayısı bir meyveye eşit.

ÇİLEK: 100 gram çilek günlük C vitamini ihtiyacımızın tamamını karşılayabilir. Ancak pudra şekeri ekleyerek tüketilmesi tavsiye edilmemektedir.Çileğin ise yaklaşık 125 gramı bir meyveye eşittir.'
Editör: Barış Köksal