Leyla Biliş ile IVECO Kılıçlar Otomotiv’de yaptığımız sohbette, mesleğe nasıl başladığını anlattı. 

Adana’da Büyükşehir Belediyesi Otobüs Şoförlüğü yaptıktan sonra yeni yönetimle işine son verilen Leyla Biliş, ekmek parası uğruna uzun yol şoförlüğü yaptığını söyleyerek, “ilkokul mezunuyum. Okuma şansım olmadığı için erken yaşta iş hayatına atıldım. 1996 yılından itibaren çeşitli birimlerde şoförlük yaptım. Bunların içerisinde şirket şoförlüğü, Adana Büyükşehir Belediyesi Toplu Taşıma aracı şoförlüğü, şuanda bir buçuk yıldır bir lojistik firmasının tır şoförlüğünü yapıyorum. Görenler dönüp bir daha bakıyorlar fakat ben alıştım” dedi. 

“BAKMAM GEREKEN ÇOCUKLARIM VAR, ŞOFÖRLÜK BENİM MESLEĞİM”

Uzun yol şoförlüğünün hikâyesini anlatan Leyla Biliş, “Araç kullanmayı zaten çok seviyordum. Belli bir eğitim aldıktan sonra kendime tam anlamıyla güvendiğimde ise neden bende bu mesleği yapmayayım diye sordum. Tabi hayat şartları birazda zorunluluktan olsa gerek. İlk Adana Büyükşehir Belediyesinde başladım. Kadın şoför alımlarında başvurumu kabul ettiler. Zaten bende iyi bir sürücüyüm, bu konuda kendime güvenim tam. Bunun üzerine altı yıl otobüs şoförlüğü yaptım ve bu bana büyük olgunluk kattı, daha da yetiştiğimi hissettim diyebilirim. Şehir içinde onlarca insanı aynı anda taşımak yetenek işi diye düşünüyorum.  Belediyeden ayrıldıktan sonra şuan ki çalıştığım Lojistik firmasının bilgi işlemine görüşmeye gittiğimde, ben şoförlük yapmak istiyorum dediğim zaman tabi ki şaşırmışlardı. Fakat daha önceden yaptığım işi ve belgelerimi duyunca birazda olsa fikirleri değişti. Benim daha çok para kazanmaya ihtiyacım var, bakmam gereken çocuklarım var ve ben ciddi bir şekilde bu işi istiyorum dedim. Bunun üzerine şirketimin bölge sorumlusu benimle görüşmek istediğini söyledi. Yanına gittiğimde, bana bu bir erkek işi çok fazla güç gerektirir sen yapa bilir misin diye bir cümle kullandı. Yaşam değerlerimizle çalıştıktan sonra ben gücümün yetebildiği her işi yaparım diyerek cevap verdim. İkna oldu, form doldurmamı istedi ve kendisinin elden götüreceğini söyledi. 



İşe alındım, o gece sabaha kadar uyuyamadım. Bu işi başarmam gerekiyor diye kendi kendime sürekli söylendim. Eğer bu işin üstesinden gelemezsem diğer kadın arkadaşlarında önünü kesmiş olacaktım ki çok şükür her şey yolunda gitti, öylede devam ediyor. Tabi başlarda beni görenler hayretler içerisinde bakıyorlardı, nasıl olur bu der gibi. Ama kısa zamanda bu duruma herkes alıştı ve benimsedi. Şimdiye kadar hiç zorluk çekmedim çükü insanlar beni takdir ediyorlar ve hayranlıkla bakıyorlar. Hatta transfer bile istediler.” dedi.

Ülke kadınlarına da çağrı da bulunan tır şoförü Leyla Biliş, “Kendilerine sadece güvensinler. Güven ve kalp güzelliği olduktan sonra biz kadınların altından kalkamayacağı hiçbir olay yoktur” diyerek sözlerini tamamladı.



“LEYLA HANIM, TÜM KADINLARA UMUT VERDİ”

IVECO Kılıçlar Otomotiv İnsan Kaynakları ve Halkla İlişkiler Müdürü Gamze Kılıç Yener, “kadın tır şoförü Leyla Biliş ile araç filomuzu ziyaret ettiğinde tanıştık. Bende herkes gibi çok şaşırdım. Kadınlarımızın her alanda daha fazla yer alması lazım. Kadın elinin değdiği her yer ve her iş güzelleşiyor. İveco’nun kullanım kolaylığı ve gerçek bir sürüş keyfi ile birleşen modellerini süren Leyla Biliş hanımefendi bizim yaklaşık 2 yıldır müşterimiz. Türkiye’de eşine az rastlanır bir mesleği olan Leyla Hanım’ı kutluyoruz. Çünkü o kadınların her işte başarılı olabileceğinin kanıtıdır. Tüm kadınlara umut verdi” şeklide konuştu.  


 
Editör: Barış Köksal