Mersin Üniversitesi Kariyer Merkezi Müdürü Doç. Dr. İlhan Ege'nin açılış konuşmasını yaptığı konferansta, öncelikle MTOSB'yi tanıtan bir film izletildi. Daha sonra İstanbul Sanayi Odası tarafından yaptırılan 'Vasat' adlı kısa filmin gösterimiyle devam eden konferansta konuşan Sabri Tekli, 'Bizler MTOSB'yi yönetirken, hiç bir görüş ya da ideolojinin peşinden gitmiyoruz. Biz üretimin, sanayicinin daha rahat koşullarda çalışmasının, iş güvenliğinin, çalışanlarımızın rahatının peşinden gidiyoruz. Ben sanayiciyi, yani üreten insanı, üretime katkısı olanı, ihracat yapan insanı seviyorum. Onların üretime nasıl daha çok katkıları olur bunları düşünüyorum. Bu ülkenin geleceği sadece üretimden geçiyor. Üretim gücümüz arttıkça, ihracatımız arttıkça ülke ekonomisi daha da büyüyecektir. Bizim bölgemizde üretim yapan, inovatif düşüncelerini sahaya yansıtan bir çok arkadaşımız bugün bunun karşılığını düzenlenen ödül törenlerinde alıyorlar. Hepsini tebrik ediyorum' dedi.

'Mersin'in bu güne kadar yüzleşemediği, çözemediği bir çok sorun bulunuyor' diyerek sözlerine devam eden MTOSB Başkanı Sabri Tekli, 'Bugün gelinen noktada kentin ciddi bir imar sorunu var. Bu bizim kentimiz adına büyük bir sorun. Bizler üretimin daha da artması adına MTOSB'nin gelişim alanlarını çoğaltmak istiyoruz. Fakat hangi arsaya yönelsek o arsa tarım arazisi çıkıyor. Sanayi alanı eksikliği çekiyoruz. Buna rağmen MTOSB olarak Türkiye'ye örnek olacak bir çok projenin altına imza attık. Geçtiğimiz hafta MMO Mersin Şubesi MTOSB Temsilciliği'ni açarak hayata geçirdik. İşletmelerimizin sürekli kontrol altında tutulması için, denetimlerin daha sıkı yapılması için bu temsilciliğin açılması gerekiyordu. Yine bölgemiz içerisinde kurduğumuz meslek lisemiz tüm Türkiye'ye örnek oldu ve şu anda diğer OSB'lerde de meslek liseleri kuruluyor. Bu meslek lisemiz ile işletmelerimizin ihtiyacı olan kalifiye eleman sıkıntısını çözümlemek istedik. Ve bu konuda başarılı olduğumuzu düşünüyorum. Meslek lisemizden mezun olan öğrencilerimiz fabrikaların yapısını, organize sanayi bölgelerini,  işletmelerin nasıl işlediğini bilerek mezun oluyorlar. Bu onlar adına hayat tecrübesi anlamında büyük bir kazanç' dedi.
Eğitim sistemi ile ilgili de konuşan Sabri Tekli, 'Bugün Tıp Fakültesi'nden yeni mezun olmuş bir gencimizin yazdığı ilacı rahatlıkla kullanabiliyoruz. Ama yeni mezun olmuş bir avukata hangimiz işletmemizi teslim ederiz. Maalesef ki eğitim sistemimizde pratik ile teori arasında fark var. Eğitim 1 gün teorik olarak yapılıyorsa, 2 gün pratik olarak yapılmalı. İşte o zaman tüm işletmeler yeni mezun olmuş idealist gençlerimizin sahaya inmesine yardımcı olur. Yeni mezun bir doktora nasıl güveniyorsak, avukata ya da mühendise de öyle güvenmeliyiz' dedi.

Yabancı dilin önemine de değinen Sabri Tekli başından geçen bir olayı şöyle özetledi:

İşletmemize Almanya'dan yeni bir makine aldık. Bu makineyi kurması için Almanya'dan mühendisler geldi. Dillerini bilmediğimiz için bir tercüman tuttuk. Bu tercümanın görevi Alman mühendislerin, bizim ustalarımıza anlattıklarını tercüme etmek ve ustalarımızın bu makineyi kullanmasını sağlamaktı. Yaklaşık 3 ay süren eğitim sonrasında şunu gördük ki, bizim ustalarımız makineyi kullanmayı öğrenemedi fakat yabancı dili olan tercüman makineyi kullanmayı öğrendi. Biz de mecburen o tercümanı işe aldık ve 6-7 ay boyunca bir usta gibi çalıştırdık.

Yaklaşık 300 kişinin katıldığı ve büyük ilgi gören konferans daha sonra Mersin Üniversitesi Kariyer Merkezi Müdürü Doç. Dr. İlhan Ege'nin, MTOSB Başkanı Sabri Tekli'ye plaket vermesi ile son buldu.



Editör: Barış Köksal