11 ayın sultanı Ramazan Ayının gelmesiyle beraber ağız ve diş bakım rutinimizde beslenme alışkanlıklarımız gibi değişime uğruyor. Ramazan ayında ibadetinizi yerine getirirken beslenme düzenimizde değişiklikler yapmak zorunda kalırız. Vücudumuzun Ramazan ayı boyunca sağlıklı bir şekilde işlevlerini yerine getire bilmesi için iftar ve sahur vakitlerinde beslenme düzenimize dikkat etmemiz gerekir, bu sayede vücut dengemizi koruyabiliriz. Beslenme düzenimizi ve vücut dengemizi korurken bir o kadar da dikkat etmemiz gereken ağız ve diş sağlığımızdır. Ağız ve diş sağlığımız için düzenli bakım yapmak bizleri birçok hastalıkları önceden öngörmemizi ve hatta korunmamızı sağlayan önemli bir rutindir. Ramazan ayında değişen rutinimizi korumamız için yapmamız gereken ve dikkat etmemiz gereken kolay basit yöntemler vardır.

Dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

-    Öncelikle doktorunuzla görüşüp oruç tutmanıza engel olan bir etken olup olmadığını görüşmeniz gerekir. Kullanmanız gereken bir ilaç var ise doktorunuz iftar ve sahur saatlerine göre düzenleye bilir.
-    Ramazan ayında mümkün olduğunca sigara, çay, kahve gibi kafein ve nikotin alışkanlıklarınızı azaltmalısınız, aksi taktirde günlük hayatta tükettiğiniz miktarın daha altında tüketeceğiniz için zorlanabilirsiniz. Sahur vaktinde tüketilen nikotin veya kafein gibi maddeler dişlerinizi iyi fırçalamadığınız takdirde diş etiniz, dişiniz ve dilliniz üzerinde kalacağı için çürüme, ağız kokusu ve diğer diş problemlerine neden olabilir.
-    Sahur vaktinde aşırı baharatlı, yağlı, karbonhidratlı gıdalar tüketmemeye çalışın. Bu gıdaları fazla tükettiğiniz zaman ertesi gün kan şekeriniz yükseleceği için çabuk acıka bilir ve susuzluk çekebilirsiniz, ayrıca ağız kokusu problemi yaşayabilirsiniz.
-    Sahur zamanı daha çok lifli gıdalar, uzun süre tok tutacak bakliyatlar tercih edebilirsiniz.
-    İftar vakti ve iftardan sonra çok fazla asitli ve kafeinli içecekler tüketmemeye çalışın bu içecekler idrar yoluyla atıldıkları için vücuttaki su miktarını azaltırlar ve ağızda kuruluğa nenden olurlar, daha çok yudum yudum su içmeye çalışın.
-    İftardan sonra tüketebileceğiniz yeşil çay hem sindiriminizi kolaylaştıracaktır hem de dental erozyona ve dişeti hastalıklarına karşı da etkili olduğu bilinmektedir.
-    Oruç süresi boyunca ağız kokusu gibi sorunlar ile karşılaşmak istemiyorsanız iftardan yani yemekten 45 dakika sonra ve sahurdan yine olabildiğince belli bir zaman sonra dişlerinizi, dillinizi düzgün bir şekilde fırçalamalı ve muhakkak diş ipi kullanmalısınız. Çünkü dişlerinizin arasında kalan yiyecekler veya ağzında, dilinizin arkasında bulunan bakteriler gün içerisinde çoğalarak ağız kokusuna sebebiyet vermektedir.
-    Gün içerisinde ağız kokusunu önlemek için dikkat ederek ağzınıza gargara ile su yapabilirsiniz.
Ağız ve diş sağlığı bakımı önemli, titiz bir işlemdir. Ramazan ayının İslam Alemine Hayırlı olması dileğiyle…

Editör: Barış Köksal