Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’nda seçim hareketliliği başladı.. Yılbaşı kutlanır kutlanmaz 2013’e adım atılır atılmaz öncelikle meclise girmek isteyenler ziyaretlere başladılar..

MTSO’da seçim 2 kademeli olarak yapılıyor.. Öncelikle meclis üyeleri seçiliyor, daha sonra meclis üyeleri içerisinden MTSO Yönetim Kurulu, Meclis Yönetimi; Meclis Başkanı ve Yönetim Kurulu Başkanı seçiliyor..

MTSO’da başkanlığa uzanan yolda iki - üç etken var.. Birincisi etnik köken üzerine yapılan seçim çalışması.. Mersin’in yerlisi olarak görülen ‘Arap’ oyları bir tarafta, ‘Kürt’ oyları bir tarafta toplanıyor.. Bunun en açık örneği 2009 yılında yapılan MTSO seçimlerinde yaşandı.. Mahmut Arslan ve Şerafettin Aşut’un karşı karşıya geldiği seçimde meclis belirlenmiş, meclisin yönetimi belirleyeceği günden bir önceki gece Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan, rahmetli Murat Karteper’i kırmayıp (etnik köken siyaseti yaparak) meclis üyelerini aramış ve ‘Şerafettin Aşut’u destekleyin demişti..

Ve son gece yapılan hamle ile MTSO’da Şerafettin Aşut’un yönetimi tekrar seçimi kazanmıştı..

Bugün gelinen noktada ise ‘din’ olgusu MTSO seçimlerinin ilk günlerine damga vurdu.. ‘Cemaatçilerin adayı’ olarak adlandırılan isime destek vermesi beklenen adaylar meclise girmek için çalışmalara başlarken, diğer yandan kendini ‘Mersinliler’ olarak tanımlayan ve bugüne kadar ‘etnik kökene’ dayalı çalışmalarda bulunmuş grup yine aynı söylemler ile piyasaya çıktılar..

MTSO’da şu an en az 5 aday gözüküyor.. Fakat bunlar içerisinde ismi ayyuka çıkmış MTSO üyeleri tarafından bilinen sadece ‘3’ isim var..

Bunlardan en güçlü olanı ‘Faik Burakgazi’..

Faik Burakgazi ile geçtiğimiz hafta telefonda görüştük; adaylık ile ilgili konuşmanın çok erken olduğunu söyledi.. Her zamanki gibi beyefendi kişiliğini ortaya koyarak, meclis başkanlığı görevi devam ederken bu tür konuşmaların içerisinde olmasının şık olmayacağı vurgusunu yaptı..

Konuşulan ikinci isim ise ‘Nesim Ekinci’..

Mersin Yapı Müteahhitleri Derneği Başkanı olan Ekinci, Mersin’in önemli müteahhitlerinden birisi.. Seçime girmesi halinde büyük şans veriliyor; fakat ‘cemaat’e yakın olarak gösteriliyor.. Herhangi bir cemaat ile bağlantısı var mıdır yok mudur bilemem; fakat rakip gurubun elindeki ‘tek’ koz ‘O cemaatçi; MTSO başkanlığına uygun değil’ demek.. Fakat günümüzde sevin ya da sevmeyin ‘cemaatlerdeki’ birlik ve beraberlik başka hiçbir unsurda yok.. Ne etnik köken, ne para pul ilişkileri onların arasındaki bağdan daha kuvvetli değil.! Seçimde dengeleri sarsacak bir isim olarak görülüyor..

Adı konuşulan üçüncü isim ise mevcut başkan ‘Şerafettin Aşut’..

İktidarda olmasından dolayı; her iktidardaki yıpranmışlık O’nda da var.. Yaptığı hata bini geçmiş.. Trilyonluk iş adamlarına MTSO kasasından ipad almasını mı söylersiniz, iş yerinin önündeki yırtık Türk Bayrağı’nı mı.! Yapılan yurt dışı gezilerini mi, yoksa Mersin dururken Adana firmalarından yapılan ‘mal’ alımını mı.? Şerafettin Aşut’a son seçimlerde en büyük destek merhum Murat Karteper’den gelmişti.. Karteper, MTSO’nun yapısını dokusunu ezbere biliyordu.. Son seçimden önce yaptığımız özel bir görüşmede ‘Burak bak buraya yaz; seçimi kazanacağız ama 3-5 oy ile’ demişti.. Dediği gibi de oldu.. Mahmut Arslan’a karşı sadece ‘4’ oy ile kazandılar.. O da Macit Özcan’ın açık desteği ile..

Bir de bu aday bolluğunda ‘aradan sıyrılıp’ çıkabileceğini düşünen en az 2-3 isim var.. Bu isimler kesinlikle adlarının ‘başkan adayı’ olarak telaffuz edilmesini istemiyorlar.. Çünkü hepsi yukarıda saydığım grupların içerisinde aktif rol alıyorlar.. Kimi Şerafettin Aşut ile birlikte hareket ediyor, kimi Nesim Ekinci ile..

Burada bir de akılları karıştıran başka bir konu var.. Acaba Mahmut Arslan seçimlere müdahil olacak mı.? Herhangi bir grubu açık açık destekleyecek mi.? Bu sorunun cevabını önümüzdeki günlerde Mahmut Bey’e bizzat soracağım ve aldığım cevabı sizlerle paylaşacağım..

Bugün gelinen son noktayı özetlemek gerekirse Faik Burakgazi, Nesim Ekinci ve Şerafettin Aşut’un başkanlık adaylığına kesin gözüyle bakılıyor.. Bu isimler ‘resmi’ bir açıklama yapmamış olsalar da MTSO üyeleri bu üç isme destek vereceklerini açık açık beyan ediyorlar..

MTSO’nun bu seçimlerde meclis üye sayısının 64 olacağını duydum.. Eğer 64 meclis üyesi ile seçime gidilir ise bana göre başkanlık için oy sayısı 25-30 arasında değişecektir.. Zira 3 aday ile seçime girilmesi halinde adaylardan ikisi oyları bölüşüp diğer aday ise geriye kalan oyları alacaktır..
Anlayacağınız kıran kırana bir MTSO seçimi bizi bekliyor..

Ben buradan şimdilik meclis üyelikleri için aday olanlara seslenmek istiyorum; sadece ‘3-5’ yurtdışı gezisi, bütçe görüşmeleri sırasında elinize tutuşturulacak 2-3 bin TL’lik bir hediye, ya da MTSO meclis üyesi titrini kartvizitinizde taşımak için değil ‘Evet benim Mersin’e küçükte olsa bir kattım olabilir’ diyorsanız aday olun..

Aksi taktirde Mersin’e en büyük zararı siz verirsiniz.!

Editör: Barış Köksal