MTSO, kanserojen atıkların bekçisi, Soda' nın avukatı mı oldu?

MTSO yönetiminden üç arkadaş, başlarında AK Partili bir Vekil, Şehircilik ve Çevre Bakanlığı Müsteşarı Prof. Mustafa Öztürk' ü ziyaret edip kıyı kenar çizgisi içinde de kalsa Soda Sanayi tesislerinin yıkılmaması talebini iletiyor...

Niye yıkılmayacakmış?

Elektrik üretiyormuş ta bu ürettiği elektrik Mersin için vazgeçilmezmiş!

Bu akıl! dolu öneriyi götüren Türkiye' de elektrik dağıtımının enterkonnekte sistem çerçevesinde yapıldığını bilmez mi? Elektriğin ister Mersin' de ister Hakkari' de, hatta başka bir ülkede üretilsin birbirine bağlından habersiz mi?
Onun için bu incir çekirdeğini doldurmaz, bebek doyurmaz gerekçeyle kimseyi inandıramazsınız, geçeceksiniz bu hikâyeleri...
Hele 'akıllara seza' gerekçeyi dile getiren eğer bunu MTSO adına yapıyorsa, bunca emek verilen RİS projesini çöplüklerde aramamalı, hele Kazanlı turizm bölgesi durmuş diye oturup ağlamamalı...

Eksikleri, gedikleriyle RİS-Mersin MTSO öncülüğünde Mersin' in geleceğine ışık tutan yol haritasıydı ve 3-T dediğimiz üç sektörü öne çıkarıyordu: Turizm, tarım, taşımacılık...

Soda Sanayi ve özellikle onun yanı başında 1,7 milyon ton kanserojen Cr+6 bileşenli atıklarını bahçesinde barındıran Krom fabrikası Kazanlı' nın kalbinde yatarken mi turizmi canlandıracaksınız?

Bu mu vizyoner Oda, bu mu Ankara' ya taşınıp giden misyon?

O iki fabrika orada durdukça hangi yatırımcı o sahillere yatırım yapar? Hadi yaptı diyelim hangi aklı başında turist gelip te o tesislerde denize girecek?

Farkındaysanız, turizm alanı ilan etmeniz bir yana, üstüne para verseniz de yıllardır kimse çivi çakmıyor. Hiç düşündünüz mü nedenini? (Bazı aklı evveller bitmeyen bağlantı yolunu ileri sürecekler, onlar o gerekçeleri vereyim de külahıma anlatsınlar)
MTSO yönetimini temsilen gittiğini söyleyenlerle önlerine düşen AK Partili Milletvekilinin dertlendiği Soda Sanayi' nin yıkılmasını falan isteyen yok. Ama Soda Sanayinin halka ait sahili işgal etmesi, orada filli durum yaratmasıyla ilgili bu kentte ve özellikle doğrudan etkilenen Kazanlı bölgesinde hayli güçlü itiraz var.

Aslında çözümü de çok basit...

Tıpkı Şişe Cam, tıpkı Çimsa, tıpkı Organize Sanayi bölgesindeki yüzlerce tesis gibi Soda ve şeriki Kromsan da Tarsus asfaltının kuzeyine taşınır, çevre koşullarını yerine getirir, havamızı, suyumuzu kirletmez olur biter. Ne karışanınız olur, ne de sıfır deniz olmazsa üretim yapamam sevdanıza limon sıkan çıkar.

Limanınız olmadığına, olmayacağına göre, bu sıfır deniz  villa misali tesis ısrarı niye?
Mersin' in derdi başından aşkın...

Mersin' in kontayner liman sorunu var, inşaatı duran Havaalanı sorunu var, kaplumbağa hızıyla ilerleyen Antalya yolu sorunu var, artık trafiğin tıkanma noktasına geldiği Mersin-Taşucu güzergâhına uzatılması gereken otoyol sorunu var, üçüncü organize sanayi bölgesi, lojistik kentin kurulması sorunu var.

Hatta birileri unutsa da Kazanlı turizm bölgesinin hayata geçirilmesi gibi hala umudun tükenmediği projesinin ne olacağı kaygısı var...

Var oğlu var...

Ama Mersin' de bugüne kadar bir Allahın kulunun çıkıp ta Soda Sanayi, Kromsan sahilimizi düğün alayı, bayram yeri gibi süslüyor aman dokunmayın dediğini duymadım...

Soda Sanayi' nin yeterince lobileri, arkasında Şişe Cam gibi patronu, patronunun da ana muhalefet partisi kimliğini haiz güçlü, büyük ortağı var.

Böylesine güce sahip Soda Sanayi' ni savunan ünlüsünden, esamisi okunmayana kadar bir sürü de gönüllüsü var, sahi siz nereden çıktınız?

Üstelik gündemde taşınması, kaldırılması söz konusu bile değilken olmayan davayı savunmak için mi gittiniz Ankara' ya?
Bahçesinde 1,7 milyon ton kanserojen atık dağıyla sağlığımızı, geleceğimizi tehdit eden tesisleri savunmak MTSO yöneticilerine mi kaldı?

Siz kentin her sorununa merhem olması gereken bir odanın yöneticisi misiniz, yoksa Soda Sanayi avukatlığına, kanserojen krom atıklarının bekçiliğine soyundunuz da haberimiz mi olmadı?

Keşke Soda Sanayi "yerinden oynatılmasın" hassasiyetinin binde birini de tüm Mersin' i ve hatta bölgeyi tehdit eden doğumuzdaki kanserojen atıklar, batımızdaki nükleerinden kömür karası termik santrallere geleceğimizi tehdit eden onca belalı soruna da gösterseydiniz...

Bir zamanların RİS vizyonunu kentin önüne seren MTSO' dan, bugün Soda Sanayi sahilde kalsın diyen odaya...
"Nereden nereye" diyeceğim de, demeye bile dilim varmıyor...

Editör: Barış Köksal