Kısa adı MTOSB olan Mersin - Tarsus Organize Sanayi Bölgesi, 20. Kuruluş Yıldönümünü Wonasis Resort Hotel’de düzenlenen balo ile kutladı. Ünlü sanatçı Gülben Ergen'in sahne aldığı baloya Mersin iş dünyasının önde gelen isimleri katıldı.

Baloya Mersin Valisi Özdemir Çakacak eşi Kevser Çakacak ile birlikte katılırken, gecede Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Mersin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Çamsarı, MTOSB Yönetim Kurulu Başkanı Sabri Tekli, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTOSB) Başkanı Şerafettin Aşut, müteşebbis heyet üyeleri, ilçe kaymakamları, ilçe belediye başkanları, sivil toplum kuruluş temsilcileri, sanayiciler ve iş adamları da hazır bulundu.

MTOSB Yönetim Kurulu Başkanı Sabri Tekli'nin açılış konuşması ile başlayan ödül töreninde bölgeye emeği geçen kişilere plaket takdim edildi.

MTOSB Yönetim Kurulu Başkanı Tekli Yaptığı konuşmada, '20 yıl öncesini hatırlayalım. Yanı başımızdaki iller ekonomik büyüme rekorları kırarken Mersin, geleceğinin hangi sektörle şekilleneceğini tartışıyordu. O gün birilerine, Türkiye’nin en büyük yatırımcıları Mersin’e gelecek, Mersinli sanayiciler dünyanın en çok tercih edilen üretimlerini yapacak, dünyanın dört bir yanına Mersin menşeli ürünler ihraç edilecek, desek kurduğumuz imkansız bir hayali dile getirdiğimizi düşünürdü. 

SANAYİCİLERİMİZ BÜYÜK BİR HAYALİ GERÇEKLEŞTİRDİ
Evet, tüm bu cümleler belki o tarihte hayalden ibaretti. Ancak sanayicilerimiz, yani sizler bu büyük hayali gerçek kıldınız. Mersin’i cazip bir yatırım bölgesi haline getirdiniz. 5 fabrikayla çıkılan yolda, 14 farklı sektörde, üretim tesisinin bacası tütüyorsa bugün tüm parseller seçkin yatırımcılarla dolduysa 2’inci bölgeyi geçip, yapacağımız 3’üncü bölge için aşırı tahsis talepleri alıyorsak Türkiye’nin vergi ve ihracat rekortmenleri anılırken Mersin şehri dile getiriliyorsa burada büyük bir emek, özveri ve bereket var demektir. Günümüzün en önemli ihtiyaçlarından istihdam ve eğitime açmış olduğunuz kapılar, geleceğimize verdiğiniz en güzel katkılardır.

'BU GURUR HEPİMİZE AİT'
İşte bu emek ve özveri, başta siz sanayicilerimiz, tesis çalışanlarımız, işçilerimiz, bölge müdürlüğü çalışanlarımız ve birazdan ekranlardan izleyeceğimiz sayısız isime aittir. Yarattığımız sinerji, yöneticilerimiz, bürokratlarımız, üniversitelerimiz ve sivil toplum kuruluşlarımızın da gayretleriyle büyük bir potansiyele dönüşmekte ve şehrimizi bir bütün olarak kalkındırmaktadır.

Bugün yönetimler, hedefler, nutuklar, vaatler, verilerden konuşmayacağız. Bugün gururumuzu ekonomik tablolar üzerinden değil, şu anda tam karşısında bulunduğum bu büyük aile tablosuyla yaşayacağız. Vermiş olduğunuz mücadelede yolunuz açık olsun. İyi ki sanayiciyim, iyi ki bu büyük ailenin bir ferdiyim, iyi ki varsınız. Sizlere şahsım ve yönetim kurulum adına saygılarımı sunuyorum' dedi.


Daha sonra kürsüye Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şerafettin Aşut çıktı. Aşut konuşmasında, 'Mersin’in ve ülkemizin en önemli ekonomik değeri olarak gördüğüm, ve bir dönem Yönetim Kurulu Başkanlığını yapma onuruna eriştiğim; Mersin sanayicisine hizmet etme şerefini yaşadığım bu önemli kurumun 20’inci gurur yılını kutluyorum. Genç bir OSB olmasına karşın kısa 20 yıl gibi kısa bir sürede ülkenin en önemli, en çok katma değer yaratan sayılı OSB’leri içine girmesi; Mersin sanayicisinin kentine, bölgesine ve ülkesine olan katkısının bir göstergesidir. Ot bitmeyen o atıl topraklar, bugün Türkiye’nin üretiminin, ihracatının, istihdamının merkezi haline geldiyse; ot bitmeyen o topraklar bugün Türkiye’nin mesleki eğitimin, yüksek teknolojili üretiminin vizyonunu oluşturan bir merkez haline geldiyse; burada Mersin sanayicisinin kent ve ülke sevdası vardır. Kuruluşundan bu güne emek veren insanlar vardır. Ben bu anlamda Mersin-Tarsus Organize Sanayi Bölgesi'ne kuruluşundan bugüne emek veren tüm geçmiş başkanlara, müteşebbislere, yönetimlere; kurulduğu günden bu güne OSB içinde yer alarak bu kuruma güç katan tüm sanayicilere, tüm firmalara; tüm emekçilerimize ve yöneticilerimize şükranlarımızı sunuyorum. Aramızdan ayrılanlara Allah’tan rahmet diliyorum. Mersin-Tarsus OSB içindeki birlik ve beraberlik ruhunun, vefa duygusunun, dayanışmanın artarak devam etmesini temenni ediyorum' dedi.

Mersin-Tarsus Organize Sanayi Bölgesi’nin bugünkü gelişmişliğe ulaşmasında, kendilerinin de büyük emeğinin olmasının gurur verici olduğunu belirten Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz ise, “1994’te Tarsus’ta göreve geldiğimizde, Organize Sanayi Bölgesi ile ilgili ortada somut hiçbir şey yoktu. Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü kurulmuş, ataması yapılmıştı ama herhangi bir çalışma ya da imar planı bile yoktu. O zaman Organize Sanayi Bölgesi, bugünkü kadar güçlü değildi. İmar planını, Tarsus Belediyesi çalışanlarıyla bizzat benim katkılarımla yaptık. O günden bugüne, Organize Sanayi yönetiminde en uzun süreli görev yapmış bir kardeşinizim. Ömrümün üçte biri Belediye Başkanı olarak Tarsus’ta geçti. Ayrıca bu üçte biri Organize Sanayi’nin bu günlere gelmesi için çeşitli şekillerde verdiğimiz desteklerle, yönetim kurulu hizmetleriyle geçti. Ülke ekonomisine katkı sağlayan, istihdama en büyük desteği veren bir Organize Sanayi Bölgesi’nin kentimizde olması gerçekten mutluluk verici. Özellikle dünya markalarının burada yer alması, üretim yapması, katkı sağlaması onur verici” şeklinde konuştu.

Aynı zamanda MTOSB Müteşebbis Heyet Başkanı olan Mersin Valisi Özdemir Çakacak ise yaptığı konuşmada, organize sanayi bölgelerindeki sanayicilerin hem ülke çapında hem de uluslar arası arenada başarıyla üretim yaptığını ve bunun sonucunda dünyadaki rekabet ortamında ülkemizi ön sıralara tırmandırdığını ifade etti. 


MERSİN-TARSUS OSB’DEKİ TESİSLER, ÜLKEMİZ VE İLİMİZ ADINA GURUR VERİCİ

Organize Sanayi Bölgeleri’nin Türkiye’nin sanayileşmesinde önemli bir mihenk taşı olduğunu aktaran Mersin Valisi Özdemir Çakacak, OSB’lerin kuruluş yıllarından bugünlere çok kolay gelmediğini ve birçok zorlukla mücadele edip önemli başarılara imza attığına dikkat çekti. 

Türkiye genelinde yaklaşık 260 OSB’nin bulunduğunun bilgisini veren Çakacak, “Biz valiler aynı zamanda kentin gücüne güç katan, ülke ekonomisine can katan organize sanayi bölgelerinin müteşebbis heyet başkanlığını da yürütüyoruz. 6 aylık Mersin Valiliği görevim süresince aynı zamanda Mersin-Tarsus Organize Sanayi Bölgesi Müteşebbis Heyet Başkanlığını da yürütmekteyim. Her ay yapılan toplantılardan önce en az 2 üretim tesisini heyet üyelerimiz ile birlikte geziyorum. İnanın her tesis incelemelerimde, o modern tesisleri gördüğümde hem kentim hem ülkem hem de geleceğimiz adına gurur duyuyorum” dedi. 


“3’ÜNCÜ VE 4’ÜNCÜ BÖLGEYİ KURSAK, EMİNİM ONLAR DA DOLACAKTIR”

Mersin-Tarsus OSB’de şu an 2’inci bölgenin yapıldığını ve yapılır yapılmaz da tahsis işlemlerinin bittiğini söyleyen Mersin Valisi Özdemir Çakacak, “Şu an Mersin-Tarsus OSB yatırımcılarımız ve sanayicilerimiz için tam bir cazibe merkezi konumundadır. Aşırı bir talep var. Eminim 2 bölge daha oluştursak, 2’si de hemen dolacaktır” dedi. Sanayicilerin aşırı taleplerinde Mersin Limanı’nın ve buna bağlı olarak Mersin’in stratejik konumunun önemine dikkat çeken Çakacak, Mersin-Tarsus OSB içerisinde yaklaşık 12 bin kişinin istihdam edildiğinin de bilgisini paylaştı. 
Ülkemizin bulunduğu bölgede bulunan ülkelerdeki istikrarsızlıkların son bulmasıyla Mersin’in daha büyük başarılara yelken açacağına inandığını kaydeden Vali Özdemir Çakacak, “Bu tür etkinliklerle sık sık bir araya geliyoruz. Mersin’in tüm dinamikleri ile birlikte Mersin ve ülkemiz için daha iyi neler yapabilirizi konuşuyoruz. Mersin’deki bu birlik beraberlik devam ettiği sürece ve gerçekleştirmek istenilen uygulamalar sırayla hayata geçirildiği zaman, Mersin hak ettiği yere en kısa zamanda kavuşacaktır” diye konuştu. 

“TÜRK ÖZEL SEKTÖRÜ, ÜLKEMİZİ 2023 HEDEFLERİNE TAŞIYACAKTIR”
Mersin Valisi Özdemir Çakacak konuşmasını şu şekilde tamamladı: “Cumhuriyetimizin 100’üncü kuruluş yıldönümü olan 2023 yılı için devletimizce ve hükümetimizce belirlenen 500 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşmada emin adamlarla yürümeye devam ediyoruz. Bizler, Türk özel sektörünün ülkemizi bu başarıya ulaştıracağına yürekten inanıyoruz. Bu zorlu süreçte; gerek ilimizde gerekse de ülke çapında özveriyle ve inançla bu yolda uğraş veren firmalarımızı kutluyor, en alt kademeden en üst kademeye kadar emek veren tüm çalışanlarına bu vesileyle şükranlarımı sunuyorum.”

Daha sonra düzenlenen ödül töreninde En Yüksek Enerji Tüketen Firmalar olan, Yıldız Entegre Ağaç San. Ve Tic. A.Ş., Trakya Cam Sanayi A.Ş, Teknik Masura Ambalaj Kâğıt  Geri Dönüşüm San. Tic. A.Ş, Fritolay Gıda San. Tic.A. Ş.; En Yüksek İstihdam Oranı olan Trakya Cam Sanayi A.Ş, Fritolay Gıda San. Tic.A. Ş., Yıldız Entegre Ağaç San. Ve Tic. A.Ş., Özbal Metal Boru Sanayi Ticaret ve Taahhüt A.Ş., Teknik Masura Ambalaj Kâğıt  Geri Dönüşüm San. Tic. A.Ş , EuropeanTobacco Sigara ve ve Tütüncülük San. Ve Tic. A.Ş., Sertel Hırdavat. Tic. San. Ltd. Şti., Hayat Kimya Sanayi A.Ş; Türkiye Genelinde Vergide İlk 500'e giren Yıldız Entegre Ağaç San. Ve Tic. A.Ş, Hayat Kimya Sanayi A.Ş, Trakya Cam Sanayi A.Ş., Tiryaki Agro Gıda San. Ve Tic.A. Ş., Mey Alkollü İçkiler Sanayi ve Tic. A.Ş, Teknopanel Çatı ve Cephe Panelleri Üretim San. Tic. A.Ş., Memişoğlu Tarım Ürünleri Tic.Ltd. Şti; Mersin Genelinde Vergide İlk 20 Firma Arasına Giren Aksun Tarımsal Ürün.A.Ş., Teknopanel Çatı ve Cephe Panelleri Üretim San. Tic. A.Ş, Memişoğlu Tarım Ürünleri Tic.Ltd. Şti., Salt Cam San. Tic. Ltd. Şti., Teknik Masura Ambalaj Kâğıt  Geri Dönüşüm San. Tic. A.Ş., OXYVİT Kimya San. Ve Tic. A.Ş.; Teknolojide Başarı Ödülleri Armada Duvar Kâğıtları. İnş.Züc. Mad.Nak. İth. İhr.San.Tic.Ltd.Şti. ve Berdan Cıvata'ya verildi.

Ödül töreninde MTOSB'ye emek veren Mersin Valiliği, Mersin Büyükşehir Belediyesi, Tarsus Belediyesi, MTSO, Tarsus TSO ve MESİAD'a, Özel Hizmet Ödülleri Kategorisi'nde ise Burhanettin Kocamaz, Kadri Şaman, Şerafettin Aşut, Ertuğrul Karaoğuz, Cenk Cenkcimenoğlu  ve Musa Timur'a ve ayrıca Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgeleri Kullanıcıları Derneği'ne ödül verildi.

Ödül töreninin ardından düzenlenen yemeğe geçildi. Ünlü sanatçı Gülben Ergen'in yaklaşık 2 saat sahnede kaldığı yemekte Mersin iş dünyası stres atma imkanı buldu. 

Editör: Barış Köksal