www.cukurovaexpres.com / Barış KÖKSAL - Özel Haber
Mersin’de yeni yılın ilk gününden itibaren uygulanan toplu taşıma araçlarına yapılan zamlara Mersinliler büyük tepki gösterdi. Petrol fiyatlarının düşmesine rağmen vatandaşlar toplu taşımaya yapılan zamlara anlam veremiyor. Yeni yıl ile birlikte 1.25 TL olan öğrenci ücreti 1.50, 1.75 TL olan sivil yolcu ücreti ise 2 TL ile ücretlendirildi.

www.cukurovaexpres.com olarak ulaşıma yapılan zamlar hakkında Mersinli vatandaşların nabzını yokladık. 

Mersin’de durakta minibüs bekleyen Gülhan Atmaca’ya, toplu taşımaya yapılan zamları sorduk, cevabı ise beklenildiği gibi oldu.

‘ Mersin’in ciddi oranda ulaşım problemi var. Birde bu ulaşıma zam ekleniyor. Yapılan zamlarla birlikte verilen asgari ücretlerin insanlara hiçbir faydası kalmadı. Ben her sabah evimden işime giderken rahat bir şekilde yolculuk yapamıyorum, rahat yolculuk yapamadığım gibi birde 2 TL ücret ödüyorum. Ulaşıma yapılan zamları yetkililerin değerlendirmeye alması gerekiyor. 

Aldığım burs ulaşıma gidiyor

Mersin Üniversitesi öğrencisi Murat Öztürk’ün tepkisi ise şu şekilde oldu;

‘Ben bir üniversite öğrencisiyim ve devletten aldığım burs ile okumaya çalışıyorum. Yapılan zamlar gerçekten çok komik. Bazı şehirlerde dolmuş taksi uygulaması var ve hemen hemen Mersin’de dolmuşa verdiğimiz ücret ile dolmuş taksi kullanabiliyoruz. 1.50 TL bakıldığında çok düşük bir miktar ama aylık olarak hesaplandığında öğrenciler için büyük bir para. Ben günde 2 dolmuş değiştiriyorum ve bu gidiş dönüş olarak günde 6 TL para yapar. Aylık 300 TL bütçe ile okumaya çalışan bir öğrenci için 180 TL ulaşım ücretini otursunlar bir düşünsünler derim.’


Kimse anlayış beklemesin

Petrol fiyatlarının düşmesine rağmen ulaşıma yapılan zamlara anlam veremeyen, geçimini Milli Piyango bileti satarak sağlayan Ramazan Şahbaz’ın yorumu ise şu şekilde oldu;
‘Mersin ulaşım ücretleri yönünden İstanbul, Ankara gibi şehirlerle yarışıyor. Yapılan zamlar petrol fiyatları ile ilişkili olsa bir şekilde anlarım, fakat petrol fiyatlarının düşürülüp, ulaşım ücretleri arttırılıyorsa kimse vatandaştan anlayış beklemesin. 


Belimizi Büktü

Canan Ertürk ise; ‘2 TL ufak bir miktar olarak görünse de aylık olarak ciddi bir rakama denk geliyor. 5 kişilik bir aileyiz ve her ay ulaşım ücreti olarak 600 – 700 TL ödüyoruz. Buda belimizin bükülmesine yeterli bir miktar. Asgari ücrete zam yapıldı neye yaradı? Maaşa yapılan zammı bu şekilde tekrar alıyorlar. Ben buna kaşıkla verip kepçeyle almak derim’ diyerek tepkisini dile getirdi.



Editör: Barış Köksal