Mersin’in genel yapısında bir sıkıntı var.. Kim başarılı bir işin altına imza atarsa, başka birileri çıkıp bu işin sona ermesi adına elinden geleni yapıyor.. 

Birlik ve beraberlik seviyesi çok düşük.. Hal böyle olunca da kırgınlar, küskünler sayısı her geçen gün artıyor..

Peki kent adına büyük önem taşıyan projelerde birlik ve beraberliğin dışına çıkmak kime fayda sağlıyor.? Kimseye tabi ki..

Hafta sonunda Adana’da ‘Portakal Çiçeği Karnavalı’ yapıldı.. Mersin’den bir çok kişi sosyal medyada Adana’da olduğunu ve karnavalın muhteşem bir atmosferde geçtiğini bildirdi.. Bu Adana adına gerçekten güzel bir gelişme; hatta sadece Adana değil Çukurova bölgesi adına yapılan bir iş..

Peki Mersin; ne oldu bizim ‘Mersin Narenciye Festivali’ne.? Mersin Ticaret Borsası tarafından 5 kez yapılan, sadece Mersinliler’in değil çevre illerin de yoğun katılım sağladığı ‘Mersin Narenciye Festivali’ 2 yıldır yapılmıyor.. Eğer 2017’de de yapılmaz ise 3 yıldır yapılmamış olacak..

‘Mersin Narenciye Festivali’ tam uluslararası bir festival olmuşken, ortada büyük bir başarı, kentte büyük bir hareketlilik varken neden birden bire ara verildi..

‘Güvenlik’ gerekçesi ilk sırada, fakat bugün Türkiye’nin bir çok noktasında buna benzer festivaller, karnavallar görmek mümkün.. Demek ki asıl neden güvenlik değil.. 

Mersin Ticaret Borsası Başkanı Abdullah Özdemir’in çocuğu gibi olan, Özdemir ve ekibi tarafından dünyaya getirilen ‘Mersin Narenciye Festivali’ kentin havasını değiştirdiği gibi, her geçen yıl biraz daha büyüyerek uluslararası bir karnaval haline gelmişti.. Mersin’de yaşayıp, o narenciye süslü figürlerin önünde fotoğraf çekilmeyen kalmamıştı.. Çevre illerin gıpta ile baktığı bu festival bir anda ortadan kaybolup gitti.. Yerine herhangi bir alternatif oluşturuldu mu.? 

Hayır..

Mersin’in makus talihi yine devreye girdi.. İyi yapılan bir iş yine göz ardı edildi.. Eleştirildi.. Katkı sunmak yerine, geri plana itildi.. 

Oysa elbirliği ile hem turizme, hem kent ekonomisine, hem kentin sosyal yaşamına büyük hareketlilik kazandırabilecek bir projemiz daha çöpe atıldı.. 2 Yıldır yapılmıyor.. Hafta sonu sosyal medyada Adana’ya giden Mersinliler’i görünce bu yazıyı yazmak geldi içimden..

Tabi ki Adana’daki ‘Portakal Çiçeği Karnavalı’na Mersinliler gitsin, desteklesin, karnavalın büyümesi adına çevre iller destek versin; fakat aynı zamanda ‘Mersin Narenciye Festivali’ de devam etsin.. İlkbaharda Adana’da, sonbaharda Mersin’de buluşsun Çukurova.. 

Bu anlamda Mersin Valisi sayın Özdemir Çakacak’a büyük görev düştüğünü düşünüyorum.. Sayın Valimiz bu güne kadar kentin birleştiren gücü olmuştur; bundan sonra da kentimizde görev yaptığı sürece birleştirici olacaktır.. Bize hiçbir zaman valilik yapmayan, bir abi gibi halkına yaklaşan, çocukların Özdemir Amcası, ‘Mersin Narenciye Festivali’ komitesini masaya oturtup ‘Neden 2 yıldır bu festival yapılmıyor.?’ diye sormalı..

Sadece kentin valisi sıfatıyla değil, vatandaşın abisi olarak sormalı bu hesabı.. 

Ve bu festivalin tekrar hayata geçirilebilmesi adına gerekli çalışmaların bir an evvel başlaması  için gerekli talimatları vermeli.. Eminim MTB Başkanı Abdullah Özdemir’de çocuğu gibi gördüğü bu festivalin tekrar hayata geçmesini ve Mersin’e kazandırılmasını çok isteyecektir..

Sonbaharda ‘Mersin Narenciye Festivali’nde buluşabilmek umuduyla, hoşçakalın..

Editör: Barış Köksal