FİZYO YAŞAM Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi'nin uzman fizyoterapistlerinden olan İsmail Palalı manuel terapi uygulaması hakkında bilgiler verdi.


Bel fıtığı, boyun fıtığı gibi kas iskelet sistemini ilgilendiren tüm hastalıklarda uygulanan tamamen kanıta dayalı tıp bilgileri ile yapıldığını vurgulayan Palalı, 

'Manuel terapi sıklıkla kas, kemik, eklem ve bağ dokusu ile ilgili iskelet ve kas sistemi sorunlarını tedavi etmek için kullanılır. Omurga, el kol, kalça, eklemlerindeki ağrı ve hareket bozukluklarının tedavisinde uygulanan manuel terapi, el ile çekme, itme, döndürme gibi manipülasyon, mobilizasyon, özel germe teknikleri ve klinik bantlama teknikleri gibi yöntemler içerir.

Tedavinin ellerle yapılmasından ötürü adı ‘Manuel Terapi’ yani elle tedavi adını almıştır. Tarihçesine bakıldığında her ülkede yüzyıllardır uygulanan yöntemlerin 120 yıl önce tıp camiasına girerek bilimsel olarak araştırıldığı, çalışmalar yapıldığı ve manuel terapinin bir bilim dalı haline getirildiği görülür.
Manuel terapi uygulamasının Biyoenerji, Uzakdoğu tıbbı gibi soyut kavramlarla bir yakınlığı yoktur. Uygulamalar biyomekaniksel temellere dayalı etkinliği kanıtlanmış yöntemlerdir.

Manuel terapi uygulamalarından önce hastanın tüm vücudu bir bütün olarak değerlendirilir. Bunun sebebi bazen ayakta bir basma bozukluğu bile bel fıtığı ya da boyun fıtığı yapabilir. Manuel terapi uygulamadan önce kemiklerin dizilimi doğal mı bir kas kısalığı ya da güçsüzlüğü var mı bunlara bakılır. Daha sonra manuel terapiye özgün yöntemlerle eklemlerde bir kilitlenme ya da fonksiyonunda bir bozukluk varsa bunlar değerlendirilir. 

Manuel terapide bulunan probleme direk müdahale edilir. Kısa ve basitçe anlatmak gerekirse belde bir omurda kilitlenme varsa bu bel ağrısı yapar ve bel fıtığı ile karıştırılabilir.(Araştırmalar göstermiştir ki bel ağrısı ile gelen 10 hastadan 8’inde bel fıtığı yoktur.)Eklem kilitlenmesi anında çözülüp hasta tekrar değerlendirilir. Bel ağrısı geçerse uygun egzersiz verilip gönderilir. Probleme direk müdahale edildiğinden çok kısa sürede iyileşme imkanı sunar. Eğer birden fazla problem varsa tedavi birkaç seans daha uzayabilir. Tedavideki amaç omurların doğal dizilimini sağlamak, kasları ve eklemleri sağlıklı duruma getirmektir.
Günümüzde karşılaşılan kas iskelet sistemi kaynaklı ağrının birçok sebebi vardır. Hareketsiz yaşamdan ötürü kaslar arasındaki dengenin ve gücün bozulması eklemlerin esnekliğini yitirmesi ve hareketini tam olarak yapamaması ve eklemlere aşırı yük binmesi bunlardan birkaçıdır. Manuel terapi yöntemi ile kas dengesizliklerinin önüne geçip eklemleri yeniden esnek ve doğru biçimde çalıştırmak mümkündür.

Bel fıtığı ya da boyun fıtığına yaklaşım tarzı yine problemi direk çözmeye çalışmaktır. Fıtıktan ötürü omurilik kanalında sıkışan sinir ağrı güçsüzlük, hissizlik gibi şikâyetler ortaya çıkarır. Öncelikli hedef bu sıkışmayı ortadan kaldırmaktır. Sinirdeki bası ortadan kalkınca şikayetler kaybolur ve hasta iyileşir. Cerrahi yöntemle de yapılan budur. Bu benzerlikten ötürü Almanlar manuel terapiye ‘Kansız Cerrahi’ adını vermişlerdir' dedi.

MANUEL TERAPİ UZMANLAR TARAFINDAN YAPILMALIDIR

Manuel terapinin alanında uzman eğitim almış fizyoterapistler ve doktorlar tarafından uygulanması gerektiğine dikkat çeken İsmail Palalı, ' Manuel terapi uygulamaları oldukça karışık ve tecrübe gerektirdiğinden sadece bu alanda çalışan fizyoterapistlere yaptırılmalıdır. Fizyoterapi ve tıp eğitimi almamış  babadan oğula bir şeyler öğrenmiş kırıkçı çıkıkçı olarak adlandırılan kişilerin yaptıkları şeylere itibar edilmemeli ve hakkında söylenenler ne olursa olsun gidilmemelidir. Çünkü yaptıkları bir yanlış uygulamanın felç gibi hatta hayati tehlike gibi sonuçlar ortaya çıkarabileceği unutulmamalıdır Her elle yapılan uygulama manuel terapi değildir. Fizyoterapistler ve doktorlar bu uygulamaların ciddiyetinin farkında oldukları için yaptıkları uygulamalarda çok dikkatli davranırlar.

Tedavi sonucu rahatsızlıkların aynen tekrarlaması düşük ihtimaldir. Ancak kişi dikkatsiz yaşam tarzı yüzünden ya da travma ve iş koşulları gibi etkenlerle tekrar sıkıntılar çekmeye başlayabilir. Manuel terapide hiç bir cihaza ve makineye ihtiyaç yoktur. 

Fizik tedavi ve rehabilitasyon merkezimizde manuel terapi uygulamalarını diğer yeni nesil tedavi yöntemleri olan kuru iğneleme , kinesiotaping (bantlama uygulamaları),tetik nokta terapisi,kupa terapisi uygulamaları ile kombine ederek bel boyun ağrıları, diğer nöromusküler rahatsızlıklar ve mekanik kaynaklı ağrılarda yüzde 98'e varan başarı oranı ile hastalarımıza hizmet vermekteyiz' ifadelerini kullandı. 
 
Editör: Barış Köksal