Bel ağrısı gibi görünen kalça ağrılarının yanıltıcı olabileceğini ifade eden Fizyoterapist Erden, bu tarz ağrı şikayeti yaşayan hastaların mutlaka uzmanlar tarafından kontrol edilerek, problemin kaynağına inilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Kalça ağrısına neden olan etkenleri ve çözümlerini anlatan Fizyoterapist Hakan Erden, rahatsızlığın çözümüne ilişkin şunları ifade etti;

'Günlük hayatta kalçamızdan aşağıya doğru bacağı çeker tarzda olan ağrılar çekenlerimiz vardır. Maalesef çoğu bunu bel fıtığına bağlı ağrılar olarak yorumlayarak çareyi ve çözümü bel tedavisi olmakta ararlar. Oysa ki bazen çözüm görünenden daha kolaydır. Problemin kaynağına inersek hem zaman kaybı yaşanmaz, hem de hastanın eski yaşam kalitesine dönüş hızlanır. Bel fıtığı belirtileri vererek yanıltıcı olabilen durumlardan biri Piriformis sendromudur. Piriformis sendromu, kalçada bulunan piriformis kasının siyatik sinire baskısı sonucu oluşur. Siyatik sinir, piriformis kasının altından geçer.

Sinir belden çıktıktan sonra piriformis kasının altından geçerken sıkışabilir. En sık görülen belirti ağrıdır ve çoğunlukla kalça üzerinde görülür. Belirtiler aniden başlayabileceği gibi, hafif şiddette başlayıp zamanla artabilir. Piriformis kası, kalçayı dışa çeviren en önemli kastır. Piriformis sendromunun görülme sıklığı yüzde 5-25 arasında değişir. Bel ağrısı, kalça ağrısı, uyluk ağrısı, bacağın arkasına vuran ağrı sık görülür. Sert zeminlere oturmakla ağrı artar. Ayağa kalkmak ağrıya neden olabilir. Aynı taraftaki ayakta dışa dönme olabilir.

Uyluklar üzerine düşme, kuyruk sokumu problemleri, bir sandalye ya da klozette uzun süreli oturma, özellikle erkeklerde arka cepte cüzdan taşıma, bisiklete binme gibi durumlarda ağrı artabilir. Hastalarda en sık rastlanan şikayet kalçada ve bacakta ağrı, kalçada hassasiyet, bacakta güçsüzlüktür. Sinirin ağır hasarında uyluk kasları ile birlikte ve diz altındaki bütün kaslarda güç kaybı gelişebilir. Hissizlik veya aşırı ağrı şikayetlerine de sık olarak rastlanır.

Kalça ağrısı çoğunlukla piriformis kası üzerinde görülür ve bu kas elimizle ovaladığımız zaman kalın bir doku olarak elimize gelebilir. Yürümekte ve kalçayı içe doğru oynattığımızda kalça bölgesinde ve bacak arka yüzde ağrı artar. Oturma, özellikle sert zeminde oturmak ağrıyı artırır. Ağrı, bacak bacak üstüne atma hareketinde artmaktadır. 

FTR hekimi tarafından kendisine Piriformis Sendromu teşhisi konulan kişiler sonra alanında bilgili bir fizyoterapistin sihirli dokunuşlarına ihtiyaç duyarlar. Tedavi olarak akut (başlangıç) dönemde kalça üzerine soğuk uygulama, bu bölgedeki kaslara germe egzersizleri yaptırılır. Kronik dönemde ise fizik tedavi uygulamalarından yüzeyel ve derin ısıtıcılar uygulanır. Piriformis kasına germe egzersizleri, kalça eklem hareket açıklığı egzersizleri uygulanır.Tabiki unutulmamalıdır ki en başta bu rahatsızlığımızı artıracak alışkanlıklarımızdan kurtulmak büyük önem arz etmektedir.Bir Fizyoterapiste danışın,sağlıkla kalın…'
 
Editör: Barış Köksal