İşte Şentut’un gülüş tasarımı ile ilgili verdiği önemli bilgiler;

Estetik hayatın tüm alanında olduğu gibi kişinin kendi algısı içinde çok önemlidir.  Günümüzde sağlığın birçok alanında estetik uygulamalar yapılıyorken diş hekimliği uygulamalarında da estetik çok daha önemli ve beklentisi yüksek bir hale gelmiştir. Estetiğin diş hekimliğindeki en önemli uygulamalarından birisi de kişiye özel gülüş  tasarımıdır. 
İnsanlar sosyal hayatlarında diğer bireylerle iletişim halinde iken yüzümüzde gözlerle birlikte en fazla ağız ve dudak bölgemiz iletişimde dikkat çeken unsurlarımızdır.  Ağız bölgemizde kişinin gülümsemesini oluşturan beyaz dişler ve etraf pembe dokular dudak ve dişetlerinin birbirine uyumu kişinin görsel algısında çok önemli yer tutarlar. Bu nedenle gülüş estetiği ile ilgili hastalarımızdan çok yoğun talep almaktayız. 

Gülüş  tasarımı nedir?

Gülüş  tasarımı diş hekimliği uygulamalarıyla çağımızın da gerekliliği teknolojilerden de destek alarak diş hekiminin kendi tecrübe ve sanatını da birleştirmesiyle  kişiye özel etkileyici bir gülümseme kazandırılması uygulamasıdır.  Gülüş estetiği yani gülüş tasarımı yüzün tüm unsurlarıyla tamamen uyumlu göze hoş gelen, bireyin kişiliğiyle uyumlu ve bireyin kendini mutlu etmesini sağlayan kusursuz ideal bir gülüş oluşturmayı amaçlamaktadır.  

Gülüş tasarımında hastalarınıza ne gibi uygulamalar yapıyorsunuz?

Gülüş  tasarımında uygulamaları pembe ve beyaz estetiği olarak ikiye ayırıyoruz.  Pembe estetik ile uygulamalarda hastanın gülümsemesinde üst dudağın konumuna göre görünen dişetinin ideal estetiğe göre simetrik görünümünü ve optimum sağlığını sağlayabilmek için dişeti tedavileri ve dental lazerlerle aynı seansta kanamasız olarak minör operasyonla diş  eti şekillendirme işlemleri yapıyoruz.
İşin beyaz estetik kısmında ise hastanın ihtiyaçlarına göre minimum olarak diş beyazlatmadan kompozit diş rengi dolgulara veya daha kapsamlı uygulamalarda dişlerin tüm şekil ve renklerini değiştirdiğimiz ince yaprak porselen laminate venerler veya metalsiz tamamen porselen sistemlerden oluşan tam kaplamalara varabilen farklı uygulamalar gerekebiliyor. Burda hastanın beklentileri çok belirleyici olabilmekte.


 
Standart bir gülüş tasarımı iş akışını kısaca anlatabilir misiniz ?

Hastalarımızdan ilk olarak yüz, dudak, gülümseme halinde diş ve dudaklar ve ağız içi fotoğrafları alınıyor. Daha sonra 3 boyutlu ağız içi tarayıcılarla hastanın diş ölçüleri elde ediliyor. Bunlar özel yazılımlarla dijital ortama aktarılıp hastanın orijinal diş, yüz, dudak boyutlarına ve tabiki cinsiyet ve karakterine göre dişlerin ideal gülümsemeye göre oranları ve boyutları sanal ortamda belirlendikten sonra çok özel yazılımlarla hastaya yapılması planlanan gülüş tasarımının ön görüntüsü bilgisayar ortamında hastanın beğenisine sunuluyor. Hastanın istediği uygun olan tüm kişisel şekillendirmelerde yapıldıktan sonra son durumun dijital bir kopya modeli oluşturuluyor.  Bu nihai hedef doğrultusunda diş ve dişetlerinde gerekli tedaviler yapılarak porselen restorasyonları hastaya uygulanarak tedavi bitirilmiş oluyor.  Empress diye tabir edilen ışık geçirgenliği ve renk uyumu doğal dişlere en yakın olan porselen sistemleri gülümseme tasarımında ki beyaz estetiğin en önemli parçasını oluşturmaktadırlar. 
Günümüzde bilgisayar teknolojisinin biz diş hekimlerine en büyük katkısı yapmayı tasarladığımız gülüş tasarımını daha işlemlere başlamadan önce hastamıza gösterebilme imkanı sağlamasıdır.

Fatih Şentut Kimdir?

1979 mersin doğumluyum. İlk öğrenimimi tamamladıktan sonra Tarsus Abdulkerim Bengi Anadolu Lisesinden 97 yılında mezun oldum.  2002 yılında Ankara üniversitesi diş hekimliği fakültesinden mezun olduktan sonra Süleyman Demirel Üniversitesi diş hekimliği fakültesi protetik diş tedavisi anabilim dalında doktora ve uzmanlık eğitimimi 2007 yılında tamamladım. 2007 yılından beri mesleğime  Protez Uzmanı Dişhekimi olarak devam etmekteyim. Devlet ve askerlik görevlerimden sonra 2010 yılından beri mersinde özel sektörde çalışmalarıma devam ederken 2015 yılından bu yana  Kurucu ortağı olduğum İdealdent Ağız ve Diş sağlığı Polikliniğinde Protez Uzmanı diş hekimi olarak özellikle estetik diş hekimliği alanında çalışmalarıma devam etmekteyim.

Editör: Barış Köksal