Grip salgınına karşı beslenmede dikkat edilmesi gerekenleri New Life Diyetisyeni Hande Uygar Anlattı;
 
GRİP VE SOĞUK ALGINLIĞINDAN KORUNMADA YAPITAŞI BESİNLER

Doğal,yeterli ve düzenli beslenme ile vücudunuzun ihtiyacı olan karbonhidrat, protein, yağ, vitamin ve mineraller karşılandığında hastalığa yakalanma riskiniz minimuma inecektir. Bu besinlerden herhangi bir tanesinin bile azlığı, bağışıklık sisteminizin zayıflamasına yol açabilir. 
    
Bağışıklık sisteminizi güçlendirmede önemli yer tutan antioksidan özellikteki bu yapıtaşı besinleri şu şekilde sıralayabiliriz :

Başta narenciyeler olmak üzere taze meyve ve yeşil yapraklı sebzelerin tüketimi vücudunuzun savunma mekanizmasını güçlendirecektir. Bağışıklık sistemini güçlendirmede son derece etkili antioksidan özelliği olan A,C ve E vitaminlerinden zengin ıspanak, havuç, maydonoz, domates,brokoli, kabak gibi sebzelerin yanında kış aylarında kolay ulaşabildiğimiz nar,mandalina,portakal,greyfurt,elma gibi yiyecekler sıklıkla tüketilmelidir.

Gerek C vitamini ihtiyacının karşılanması gerekse sıvı alımına katkı sağlaması yönünden hazır meyve suları yerine taze sıkılmış meyve suları içilmelidir. Meyve sularının tüketiminde önemli olan bekletilmemesi, sıkıldıktan hemen sonra tüketilmesidir. Meyve suyunun bekletilmesi C vitamininin azalmasına neden olmaktadır.

Bitkisel yiyeceklerdeki sarı-turuncu pigmentte bulunan ‘’ karotenoidler ‘’ ince barsak ve karaciğerimizde A vitamini etkinliği gösterir.Beden savunmasında önemli role sahip olan vitamin A hayvansal yiyeceklerden en çok balık,süt ve yumurta sarısında bulunur. Bunun yanında havuç, ceviz, fındık, badem ve kuruyemişler de A vitamini yönünden zengin besinlerdendir.

E vitamini de bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde etkilidir. Soğuk algınlığı ve diğer enfeksiyonlara karşı vücut direncini arttırmakta, A vitamininin okside olmasını da engellemektedir. E vitamininin iyi kaynakları olan; yeşil yapraklı sebzeler, fındık, ceviz, badem gibi yağlı tohumlar ve kuru baklagillerin yeterli miktarlarda tüketilmesi önemlidir. Ayrıca kurubaklagillerin biyoyararlılığını arttırmak için tahıllarla ve C vitamininden zengin besinlerle tüketilmesi gerekmektedir. 

SAVUNMA KALKANI MİNERAL ÇİNKO

Çinko minerali yiyeceklerimizin çoğunda bulunur fakat bu mineralin vücutta kullanılması yani biyoyararlılığı düşüktür.Yapılan araştırmalar yalnız bitkisel besinlerle alınan çinkonun emiliminin %10 iken çeşitli, dengeli bir diyetin emilim oranının %40’a çıktığını gösteriyor. Et,balık,yumurta,peynir,kurubaklagiller,ceviz,fındık,badem gibi yağlı tohumlar biyoyararlılığı yüksek çinko kaynaklarıdır.
Güçlü bir antioksidan olan Selenyumdan zengin kaynaklar ise yumurta,ceviz,soğan et,balık ve diğer deniz ürünleridir.

Omega 3 yağ asitleri ise vücutta var olan inflamasyonun baskılanmasına ve koroner kalp hastalıklarının önlenmesine yardımcı olur. Yağlı balıklar,ceviz,keten tohumu,yeşil yapraklı sebzelerden özellikte semiz otu Omega 3 bakımından zengin besinlerdir.

Vücut ısısını dengede tutabilmek için bol sıvı alımı unutulmamalıdır. Yeterli sıvı alımı vücutta oluşan toksinlerin atılması, vücut fonksiyonlarının düzenli çalışmasında, metabolizma dengesinin sağlanmasında ve vücutta pek çok biyokimyasal reaksiyonun gerçekleşmesinde son derece önemli rol oynamaktadır. Bu nedenle, her gün en az 1.5-2 litre (8-10 su bardağı) su içilmeli, sıvı alımının karşılanmasında süt, ayran, taze sıkılmış meyve suları ile bitki çayları tercih edilmelidir.

HASTALIK ETKİLERİNİ EN AZA İNDİRMEK İÇİN BİTKİ ÇAYLARI

Zencefil : Zencefil çayı boğazı yumuşatır ve öksürüğü azaltır. Ayrıca mide bulantısı veya ağrısı gibi sorunlarınız varsa zencefil çayı içebilirsiniz. Evde zencefil çayı hazırlamak için 2-3 santim kalınlığında zencefilin kabuğunu soyduktan sonra ince ince dilimleyin ve kaynamış suya atarak 15 dakika demlenmesini bekleyin. Zencefili rendeleyerek de demleyebilirsiniz.

Zencefil özellikle akciğer ve sinüslerde patojen mikroorganizmaların barınmasını önler ve rahat nefes almanıza yardımcı olur.Bunun yanında vücut ısısını arttırmada son derece etkili olan zencefil ter atmanıza yardımcı olarak vücudunuzdan toksinlerin uzaklaşmasını sağlar 

Ekinezya : Bağışıklık sistemini güçlendirici, kış aylarında bulaşıcı hastalıklara karşı koruma sağlayan ekinezya çayı antibiyotik etkisiyle grip, soğuk algınlığı gibi hastalıkların daha kısa sürede geçmesine yardımcı olur.

Zerdeçal : Zerdeçalda bulunan ‘kurkumin’ maddesi boğaz ağrısı ve öksürük gibi belirtileri hafifletmede birebirdir.

Kuşburnu :Kuşburnu içeriğinde bulunan zengin C vitamini dışında A,E vitaminleri,demir,magnezyum,çinko ve bakır mineralleri içermesinden dolayı güçlü antioksidan niteliğe sahiptir.

Bitki çaylarının hazırlanması yapılarına göre farklılık gösterir.Zencefil gibi kök bitkiler kaynatılarak ; çiçek, yaprak halindeki ıhlamur gibi bitkiler sıcak suda dinlendirilerek demlenmelidir.Ve unutulmamalıdır ki bitki çayları bir kullanımlık hazırlanmalıdır.Tekrar tekrar kaynatılan bitki çayları tüm faydasını yitirmektedir.

Editör: Barış Köksal