Türkiye deprem kuşağında. Sık sık yaşanan depremler insanları olumsuz etkilerken, geçtiğimiz hafta Mersin'de insanları sokağa döken depremin ardından yaptıkları inşaatlar ile fark yaratan Gifa Gündoğdular İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ferhat Gündoğdu'ya bunun sebebini sorduk. 

Depreme dayanıklı bir bina nasıl olur.? Mersinliler ev alırken nelere dikkat etmeli.? İşte o röportajımız:

Geçtiğimiz günlerde yaşanan depremin ardından insanlar geceyi sokakta geçirdi. Mersinliler binalarına güvenmiyor mu.?
Mersin’de yapılan binaların çoğu güven taşımıyor kanaatindeyim. Aslında sorun tüketicinin de el atması gereken sorun; binalarda sadece dış güzelliğe önem vermek, fiyatın ucuzluğuna aldanmak yanlış. Mersin halkı sadece ucuz fiyat politikasına aldanırsa her zaman bu tür korkular ile karşı karşıya kalacaktır. 
İnşaatın belirli bir maliyeti var; bir dairenin maliyeti 300 Bin TL iken nasıl olur da 250 Bin TL'ye satılır.? Mersinliler bunu iyi analiz etmeliler. Depreme dayanıklı mimari tasarım, Yasa ve Yönetmeliklere uygunluk ve nitelikli malzeme, kullanımı ve denetim konusunda Mersinliler'in ince eleyip sık dokumasını tavsiye ederiz. 

Kullanılan malzeme demiri, çimentosu ve benzeri malzemelerin kalitesi çok önemli. Kullanılan malzemenin kalitesi ne kadar yüksek olur ise güvenirliği ise o kadar kalıcı olur. 

Binaların depreme dayanıklı olması için neler yapılmalı.?
Temelini sağlam atacaksın, betonunu düzgün kullanacaksın, demirini sağlam kullanacaksın en büyük unsurlardan biri bu; demir ve beton. Temel sağlam atılır ve projeye uygun bir inşaat yapılır ise binanın sağlamlığı tartışma konusu olmaz. Bu aşamada yapılacak olan denetimler ve verilecek raporlar da çok önemli. İnsan hayatının söz konusu olduğu böylesi önemli bir durumda denetimlerin çok sıkı yapılması gerektiğini düşünüyorum. 

Binalarda depreme karşı korunmak için neler yer almadır.?
Başta sığınak olmalı; zaten belediye bina yapacak kişilere sığınağı şart koşuyor. Ama dönüp baktığınızda bu sığınaklar ne kadar sağlıklı, ne kadar depreme uygun.? Allah korusun deprem anında o sığınakta olması gerekenler var mı.? Önlemler tam mı.? Havalandırma var mı.? Duşlar ve lavabolar çalışıyor mu.? Bunların kontrolleri yapılmıyor. Bu kontrollerin sık sık yapılarak Mersinli vatandaşların güvenliği arttırılmalı.

İnsanlar ev alabilmek için 10 yıl boyunca bankalara kredi ödüyor; meslektaşlarımızın dürüst çalışarak Mersinliler'in hayatıyla oynamaması gerekiyor. Bazı kendini bilmez meslektaşlarımız malzemeden çaldıkları için Mersinliler'in aldığı evler 6 ay sonra dökülmeye başlıyor. Yapılan denetimler ile bunun önüne geçilmesi şart.

Editör: Barış Köksal