2017 yılının aralık ayı ve yine 2018 yılının aynı ayını baz alarak sektörde ciddi bir daralma yaşandığının altını çizen Ercan Memiş, devletin sağlamış olduğu ÖTV ve KDV indiriminden faydalanmak isteyenlerin ellerini çabuk tutmaları gerektiğini belirtti.

Bilen Otomotiv Alfa Romeo&Jeep Genel Mürüdü Ercan Memiş, 55 bin TL’ye varan indirimlerden yararlanmak isteyenler için ‘son 8 gün’ olduğunu belirterek, ‘ 2017 ve 2018 yılının 11 ayını kıyasladığımızda toplam pazarda toplam yüzde 34’lük bir daralma gerçekleşti. Bu durum otomotiv sektörüne ciddi oranda olumsuz etki bıraktı. Tabiri caizde 10 ay oturduk desek yeridir. Bu süre zarfında tabi istemediğimiz olaylar da gelişti. Sektörümüzde çınar diye hitap ettiğimiz duayen meslektaşlarımız çeşitli sebeplerden dolayı işlerini bırakmak zorunda kaldılar. Bunları kendi isteğiyle bırakanlar ve mali sıkıntılar çerçevesinde işlerini bırakanlar olarak ikiye ayırabiliriz. Tabi bu gidişatı gören devletimiz, kasım ayının başı itibari ile sektöre çok büyük can suyu olacak ÖTV indirimini başlattı. Eğer bu ÖTV indirimi desteği gelmeseydi otomotiv sektörü faciaya sürüklenecekti’ dedi.

‘2017 YILI İLE 2018 YILI ARASINDA BÜYÜK FARK VAR’

2018 yılında araç satışlarının ciddi oranda düştüğünü belirten Memiş, ‘2017 yılında oto ve hafif ticari grubunda 956 bin araç satılırken, 2018 yılında bu rakam 630 bine civarına düşeceğini öngörüyoruz. 2019 yılında ise toplam pazarın 420 bin civarı satışı olacağını düşünüyoruz’ dedi.

’55 BİN TL CEBİNİZDE KALSIN’

ÖTV indirimi kapsamında 55 bin TL’lik indirimlerden faydalanmak isteyenler için son 8 gün kaldığını belirten Bilen Otomotiv Alfa Romeo & Jeep  Genel Müdürü Ercan Memiş, araç sahibi olmak isteyenlerin ellerini çabuk tutmaları gerektiğinin altını çizdi. Memiş, ‘ Devletimizin vermiş olduğu ÖTV indirimi fırsatının bitmesine son 8 gün kaldı. 31 Aralıkta teşvikler bitiyor. Özellikle Alfa Romeo ve Jeep markalarında çok ciddi indirim fırsatları var. Bu imkanlardan faydalanmak isteyen dostlarımızın  ellerini çabuk tutarak karar vermeleri  55 bin TL’ye yakın bir rakamın ceplerinde kalmaları demektir. Devlet teşvikinin yanı sıra enflasyon ile mücadele kapsamında ek olarak indirim fırsatlarını da göz önünde bulunduracak olursak büyük bir indirim söz konusu. Araç alma düşüncesi olanları Alfa Romeo ve Jeep plazamıza davet ediyoruz’ dedi.

‘OTOMOTİV SEKTÖRÜ TÜRKİYE’NİN LOKOMOTİFİ’

Otomotiv sektörünün Türkiye ekonomisi için büyük önem taşıdığını belirten Memiş, ‘Otomotiv sektörü gerek ekonomiye katkı, gerekse istihdam açısından Türkiye’nin lokomotifi konumundadır. Mersin’İ baz alacak olursak 20’nin üzerinde bayi ile yaklaşık Bin 600’ün üzerinde istihdam sağlayan bir sektör. Bu Mersin ekonomisi için de önemli bir durumdur’ ifadelerini kullandı.

Editör: Barış Köksal