Türmob’un 2008 yılında gerçekleştirilen seçimli olağan genel kurulunda mevcut 2 bin 313 delegenin 2 bin 307 sinin oylarını alarak Devlet eski Bakanı Sayın Masum Türker’in seçilmesi, delegenin o günün sosyal ve ekonomik koşulları göz önüne alındığında birliktelik mesajı verdiğini anlıyoruz. 

O dönem Masum Türker’le birlikte aday olan Mehmet Timur ve Ahmet Akın’a rağmen Masum Türker adında karar kılınması, o günün koşullarında tüm örgütü toparlayıcı, gerektiğinde taşın altına elini koyabilecek, kendi inancını delegeye hissettirebilen aday ihtiyacından kaynaklanmıştır. O dönemde delege bakımından en güçlü grubun adayı olan Masum Türker, nispi sistemin uygulanmadığı ve oda başkanlarının kazandıkça ömür boyu görev yapabildiği koşullarda iki yıl görev yapmak üzere seçilmişti. Neredeyse tüm delegenin oylarını alarak seçilen Masum Türker döneminde Türmob’un ciddi kazanımları olmuştur.    

Masum Türker sonrasında Türmob hiç de parlak olmayan dönemler yaşadı maalesef. Yeni gelir yaratılmayışı bir yana mevcut gelirlerde düşme yaşanırken mesleğe girişte plansızlık da hat safhaya ulaştı. Mesleğe girişte inanılmaz kolaylıklar sağlanırken yapılan sınavlarda yanlış sayısı doğru sayısından fazla olanların dahi stajı başlatılarak mesleğin itibar ve kalitesinin düşmesinin yolu açıldı.  

Bugün gelinen noktada meslek mensupları için koşullar çok daha ağır. 2008 yılına göre orantısız ve plansız şekilde sayıca artış gösteren meslek mensupların sorunları daha da büyüdü. O günün koşullarında tercihini Masum Türker lehine kullanan delege, ekim ayında yapılacak seçimde yine zor dönemlerin lideri Masum Türker’i işaret edecek görünüyor.

Mesleğin geleceğinden kaygılı olan tüm meslek mensupları ve delegeler yüzbinin üzerinde üyeye sahip dünyanın sayılı büyük örgütlerinden olan Türmob başkanını seçerken bu sorumluluğu taşıyabilecek, evrensel değerleri içine sindirmiş, meslek ve meslektaşların beklentilerine cevap verebilecek, bir başkan tercihinde bulunmaları gerekiyor. Seçildikten sonraki süreçte de grup ayrımı yapmadan tüm meslektaşları kucaklayabilecek ve kendisine oy versin ya da vermesin herkesle aynı mesafede olan bir başkan olmalı, o koltuğu hak etmeli. 

Önümüzdeki seçimlerde sonuçları etkileyebilecek üç grubun adayı yarışırken yeni kurulmuş olmasına rağmen doksan civarında delegeye sahip Bağımsız Mali Müşavirler grubu mesleğin geleceğine sahip çıkacağına inandığı Masum Türker etrafında kenetlenmiştir. Geçmiş dönemlerinde hizmetlerinden dolayı diğer grup delegelerinin de büyük kısmının desteğini alacak olan Masum Türker’e Meslekte Birlik grubu delegelerinin de destek vermesi bekleniyor. Diğer grubun adayının tarz ve tavırları ile vaatlerine bakıldığında mesleğin gelişimi ve önü açılması için çalışma ortamı yaratmak yerine ne yazık ki kavga üzerine kurulu olmasına karşın, Sayın Masum Türker’in, biat etmeyen ancak mesleğin önünü açmak için de masadan kaçmayıp masada arkasındaki meslektaş desteğini hissettirebilecek bir başkan tercihi olarak şansını arttırıyor. 

İSMMMO seçimlerinde oldukça önemli bir fırsatı kaçıran meslek mensupları delegeleri vasıtasıyla  TÜRMOB seçimlerinde daha sağlam daha aklı-selim düşünecek ve kötü gidişe dur diyecektir. Tüm meslek mensuplarının Türmob delegelerinden beklediği, birliğe beraberliğe ve tecrübeye oy verileceği yönündedir. Karış karış dolaştığı Türkiye’nin her ilinde büyük ilgi gören ve tüm meslek camiasında çok sevilen Masum Hocayı Türmob Başkanı olarak görmek asla şaşırtıcı olmayacaktır. 04.08.2016
Editör: Barış Köksal