bakliyatyemekleri.com Yazarı Beslenme ve Diyet Uzmanı Duygu Bilgin, yazdığı yazıda 'Ramazan ayında oruç tutmak ruhsal ve bedensel bir arınmadır. Bu arınmanın bedenimiz açısından sağlıklı bir şekilde gerçekleşmesini sağlamak içinse her zaman olduğu gibi yeterli ve dengeli beslenmeliyiz. Peki özellikle oruç tutarken kuru baklagiller neden önemlidir.? Kuru baklagillerin insan vücuduna faydaları saymakla bitmemektedir. Kuru baklagiller en zengin besin grubudur. Sağlıklı ve ekonomik protein kaynağı olduğunu vurgulamakla beraber kalsiyum, demir, çinko, magnezyum mineralleri, B12 vitamini haricindeki diğer B vitaminlerinden; tiamin, riboflavin, niasin, folik asit ve E vitaminden zengin bir besin grubudur' dedi.

Kuru baklagillerin sahur ve iftarda tokluk hissi vereceğini de vurgulayan Beslenme ve Diyet Uzmanı Duygu Bilgin, 'Ramazanda uzun süre açlık durumu yaşanmaktadır. Hem sahurda yenebilecek hem de bütün gün oruç tutan kişiyi tok tutacak şekilde beslenmeliyiz. Kuru baklagiller açlığı engelleyici özelliği olan; midenin boşalma süresini uzatarak acıkmayı geciktiren ve içerdikleri düşük glisemik indeksten dolayı kan şekerini daha yavaş yükselten besin grubudur. Kuru baklagillerin protein miktarı yüksektir, bu yüzden tüketildiğinde doygunluğunuzun daha uzun süre kalmasını sağlarlar. Tokluk duygusu yaratmaları ve acıkmayı engellemeleri sonucu fazla kaloride içermediklerinden iftar ve sahur menüleri için oldukça ideal bir besin grubudur. Tahıl ürünleri ve sebze yemeklerinin içerisine mercimek, nohut gibi kuru baklagillerin katılması ile protein kalitesi yükseltilebilir ve doygunluğunuzu arttırmaktadır. Aynı zamanda; sahur veya iftarda  hazırlayacağınız salatalara haşlanmış yeşil mercimek, nohut, kuru börülce, barbunya veya kuru fasulye ilave edilebilir yada yaz aylarında lezzetli ve doyurucu bir alternatif olan kuru baklagilleri içeren soğuk çorba hazırlayabilirsiniz' diyerek yazısını şöyle tamamladı:

KURUBAKLAGİLLER BAĞIRSAK HAREKETLERİNİ CANLANDIRIR

Ramazan da bağırsak hareketleri de yavaşlamaktadır. Bu durum da kabızlık, mide ağrıları ve hazımsızlığı yol açabilir. Beslenme düzenindeki değişikliklere bağlı olarak oluşabilecek bu rahatsızlıkların önlenebilmesi için yemeklerde lif-posa oranı yüksek besinleri tercih etmek çok önemlidir. Lif  içeriği yüksek olan besinler; barbunya ,börülce ,mercimek, nohut gibi kurubaklagiller; kayısı, şeftali, erik gibi meyveler  ve tam tahıllılar tüketilmelidir. Bir porsiyon kuru baklagil yemeği günlük lif gereksinimimizin yarısını karşılamaktadır. 

Özellikle sahurda seçilen besinler yüksek enerji içeren ve kolay hazmedilecek besinler olmalıdır. Kan şekerini hızla yükselten besinler yerine posa miktarı fazla olan besinler (kepekli ekmek, çok tahıllı ekmek, çavdar ekmeği, kepekli makarna, kepekli pirinç, sebze, meyve, kuru baklagiller, ceviz, fındık, badem gibi yağlı tohumlar gibi) tokluk hissi sağladığı içinde tercih edilmelidir.

Bunların yanında kuru baklagillerin iyi pişirilmesine dikkat edilmelidir. Islatma tekniği uygulanmasıyla bu sorun ortadan kalkar. Baklagiller kendi ağırlığı kadar su çekerek şişerler. Oda ısısındaki suda 8-10 saat, sıcak suda daha kısa süre bekletmek yeterli olabilir. Zarların soyulması da sindirimi kolaylaştırmak için kullanılmaktadır.

Sonuç olarak; Ramazanda da yeterli ve dengeli beslenip, ideal kilonun korunması, barsak sağlığı, bağışıklık sisteminin korunması gibi pek çok faydaları olan kuru baklagillerin tüketimine dikkat edilmelidir.
Editör: Barış Köksal