Diş beyazlatmanın birçok çeşidi olduğunu ve bu işlemin gayet güvenilir olduğunu belirten Dt. Yüksel Yıldırım, yazısında şu ifadelere yer verdi;

Dişler düzenli olarak fırçalansa da çoğu zaman yıllar içerisinde yiyecekler, içecekler (kahve, şarap,çay ve sigara) tüketimi nedeniyle beyazlıklarını kaybedebilirler. Bu durumu düzeltmek için diş beyazlatma (bleaching) işlemi yapılabilir. Diş beyazlatma işlemi porselen kaplamalarla karşılaştırıldığında kolay, güvenilir, ekonomik ve dişler aşındırılmadığı için daha koruyucu bir işlemdir.

Diş rengi, göz rengi ve saç rengi gibi kişiye özgüdür. Dişin içerdiği elementlerin birbirine göre oranı dişin rengini belirler. Mine yüzeyi porlu (gözle görülemeyen küçük delikli) bir yapıya sahiptir. Bu nedenle dişin doğal rengi zaman içerisinde dış etkenlerden etkilenerek değişebilir. 

İdeal diş beyazlığına sahip olmak aslında zor değildir. Dişlerde meydana gelen renklenmeler diş beyazlatma (bleaching) işlemi ile giderilebilir ve daha beyaz dişlere sahip olabilirsiniz. Diş beyazlatma işlemi sağlıklı olan tüm dişlere uygulanabilir. Diş beyazlatma işleminde dişin kendi renk tonu 2-3 ton kadar açılabilmektedir. Diş beyazlatma işlemi hekim tarafından ofis ortamında uygulanan ofis tipi beyazlatma (ofis bleaching) ve hastadan alınan ölçülerle hastanın kendisine verilen şeffaf bir plak sayesinde daha düşük oranlı beyazlatma ajanları içeren jellerle hastanın kendisinin evde uygulayacağı ev tipi beyazlatma (home bleaching) olarak uygulanabilir. Ayrıca hekim kontrolünde olmayan ve hastaların eczanelerden temin edebildiği over the counter olarak nitelendirdiğimiz; beyazlatıcı diş macunu, ağız gargarası gibi ürünler bulunmaktadır. Fakat bu ürünlerin etkisi, hekim kontrolünde olan beyazlatma işlemine nazaran çok düşüktür, hekim kontrolünde yapılan beyazlatma sonrası hekim tavsiyesi ile kullanmak daha doğru bir seçim olacaktır.

Diş Beyazlatma İşlemi Nasıl Bir İşlemdir?

* Ofis Tipi Beyazlatma (Ofis Bleaching)
Ofis tipi beyazlatma tüm beyazlatma sistemleri içerisinde en etkili olanıdır. Muayenede gerçekleştirilen beyazlatma işleminde kullanılan beyazlatıcı ajanların peroksit oranları daha yüksek olduğundan beyazlatma daha hızlı olur ve kalıcılığı daha uzundur. Diş beyazlatma işlemi uygulanmadan önce; daha etkili bir sonuç almak için, hastaya beyazlatma öncesi diş taşı temizliği yapılması gerekmektedir. Seanslar öncesi ve sonrası hastadan fotoğraf alınarak, renk tespiti yapılmaktadır. Uygulanacak seans sayısı genellikle 2 veya 3 olup dişte ki renklenmeye göre değişmektedir. İşlem öncesi diş etlerinin üzeri zarar görmesini istemediğimiz için koruyucu bir bariyer ile kapatılır ve sonrasında beyazlatma jeli dişlere uygulanır. Yaklaşık olarak 15 dakikalık periyotlarla 2 veya 3 periyod olarak dişlere beyazlatma jeli uygulanır. Seanslar arasında hastanın renklendirici gıdalardan (çay, kahve, şarap vb.) uzak durması ve sigara kullanımını en aza indirmesi istenmektedir.

* Ev Tipi Beyazlatma (Home Bleaching)

Evde diş beyazlatma, daha düşük yüzdeli Karbamid Peroksit içeren beyazlatma ajanları kullanılarak gerçekleştirilir.
Hastanın ilk ziyaretinde, yine renk saptanıp, dişlerin ölçüsü alınır ve özel bir plak hazırlanır. Hastanın ikinci ziyaretinde, hazırlanan plak ve beyazlatıcı ajan içeren tüpler hastaya verilerek dişlerine nasıl uygulayacağı anlatılır. Hasta, ilacı diş hekiminin önerileri doğrultusunda işlemi günde 2 defadan 2 hafta veya sadece geceleri uyurken 1-2 hafta uygular. Haftalık kontrollerle tedavinin nasıl gittiği izlenerek gereken değişiklikler yapılır.

Lazerle diş beyazlatma nedir?

Lazerle diş beyazlatma yöntemi(power bleaching) mine yüzeylerine uygulanan beyazlatma ilacının aktivasyonunu sağlar ve süreyi kısaltır. 

Hastaya hangi yöntemle beyazlatma uygulanacağına diş hekimi ve hasta birlikte karar vermelidir.

Beyazlatılan Dişler Bu Rengi Ne Kadar Süreyle Koruyabiliyor? 

Kalıcılık süresi kişinin diş yüzeyinin pürüzsüz olup olmamasına, tükürük yapısına, çay, kahve ve sigara tüketimine, dişlerine özen gösterip göstermemesine bağlı olarak değişiklik gösterse de yaklaşık 2-3 yıl sürüyor. Dişlerin tekrar eski renklerine dönmeden 6 ayda bir düzenli kontroller sağlanarak gerektiği takdirde beyazlatma işleminin 6 ayda veya yılda bir tekrarlanması, beyazlığın daha uzun ömürlü olmasını sağlamakta ve ikinci beyazlatmanın süresinin kısalması ve ekonomik açıdan da avantajlı olmaktadır.

Diş beyazlatmada başarı oranı nedir? 

Yapılan araştırmalar özellikle çay, kahve, sigara ve yaşa bağlı renklenmelerde hastalarda tatmin oranının oldukça yüksek olduğu gösterilmiştir. Ancak; ilaçlara veya aşırı floride bağlı “florozis” olarak isimlendirilen renklenmelerde çok iyi sonuçlar elde edilememektedir. 

Diş beyazlatma dişlere zarar verir mi?

Uygun hastaya, doğru malzeme ve teknikle diş beyazlatma uygulandığında kesinlikle dişlere zarar vermez. Bu amaçla:
İşlemi uzman doktor(dişhekimi) yapmalıdır.
Ciddi diş ve/veya dişeti problemleri olan hastalara diş beyazlatmanın neden onlar için uygun olmadığı anlatılmalıdır.
Piyasada satılan ve kısa sürede “bembeyaz, inci gibi dişler” sağlayacağını iddia eden ürünlerden uzak durulmalıdır. Bunlar yerine, Sağlık Bakanlığı tarafından onaylı beyazlatma jelleri prospektüsünde anlatıldığı gibi ve kesinlikle dişhekim tarafından uygulanmalıdır.

Diş beyazlatmanın ne gibi yan etkileri vardır?

Beyazlatma yöntemleri dişlerde az da olsa hassasiyete sebep olabilir. Bu diş hassasiyeti; havaya, çok sıcak-soğuk yiyecek ve içeceklere karşı olabilir. Bu durum normal ve beklenen bir yan etkidir. Diş hassasiyetinin genellikle 24-48 saat içerisinde geçmesi beklenir. Hassasiyet durumunda, diş hekiminizin uygulayacağı florür ve size önereceği diş macunu veya kremleri bu diş hassasiyetini azaltacaktır. Hassasiyeti azaltmak için bir diğer seçenek olarak içerisinde potasyum nitrat bulunduran diş macunları da kullanılabilir.

Editör: Barış Köksal