Dondurma tüketiminde dikkat edilmesi gerekenleri anlatan Gülsün şunlara yer verdi;

Yaz aylarının keyifli besinidir dondurma! Dondurmanın neden bu derece mutluluk verdiği bilimsel çalışmalarla da kanıtlanmış. Londra Psikiyatri Enstitüsü’nde 2005 yılında yapılan araştırmada dondurmanın haz merkezini uyararak keyif ve mutluluk ile bağlantısı şu şekilde açıklanmıştır;

“Soğuk, ağızda hissedildiğinde serinletici ve susuzluğu giderme mekanizmasına etkisiyle kişinin keyifli bir deneyim yaşamasını sağlamaktadır. Çalışmalar, beyindeki haz merkezinin (Orbitofrontal Corteks) dondurma yenildiği zaman aktif olduğunu göstermektedir. Kişinin kendini iyi hissedip mutlu olması daha sağlıklı ve psikolojik fonksiyonlarda pozitif anlamda iyileşme sağlamasına sebep olmaktadır.Ayrıca Mutluluk hormonu olarak bilinen serotoninin yapı taşlarından biri olan triptofan içeren dondurma, bu özelliği ile ruh hâlini düzenleyen,sakinleştiren yiyecekler arasında yer alıyor. Bu nedenledir ki dondurma 7'den 70’e herkesi mutlu edebiliyor. Fakat bununla beraber ‘Ne kadar yemeliyim?’, ‘Kilo alır mıyım?’, ‘Diyetimi bozar mı?’, ‘Çocuğum hasta olur mu?’ ve ya ‘İçeriğindeki renklendirici maddeler acaba sağlığa zararlı mıdır?’ gibi birçok soru da aklımıza gelmiyor değil.

1 porsiyon yani 2 top dondurma (60gr) yaklaşık 140 kalori içerir.


 
Yeterli ve dengeli beslenme için her gün tüketilmesi gereken süt ve süt ürünleri grubunda yer alan dondurma; protein, karbonhidrat ve yağın yanı sıra A, B, C, D, E vitaminleri, kalsiyum, fosfor, magnezyum, sodyum, potasyum, demir ve çinko gibi mineralleri içerir. Dondurmanın kalori değeri pasta, baklava gibi hamurlu ve şerbetli tatlılara oranla daha düşüktür. Bu sebeple uzmanlar sağlıklı ve dengeli bir beslenme programında haftada 1-2 kez dondurma tüketimi önermektedir. Ayrıca diyabet (şeker hastalığı), kalp-damar hastalarına özel üretilen diyet dondurmalar da diyetisyeninize sorarak beslenme programınızda bulunabilecek gıdalardandır.

Dondurma her ne kadar besleyici değeri yüksek bir gıda olsa da sağlıklı koşullarda üretilmemiş veya saklanmamış dondurmalar sağlığı tehdit eder hale gelebilir. Bu nedenle sağlık koşullarına uygun ortamda üretilen, gerektiği şekilde korunan ve sağlıklı ambalajlarda satışa sunulan dondurmalar ve buzlu içecekler tüketilmeli; bu tür besinler güvenilir olmayan yerlerden satın alınmamalıdır.

Peki, dondurmayı tüketirken nelere dikkat etmeliyiz?


 
Dondurma tüketilirken dikkat edilmesi gereken en önemli husus, sağlıklı ve hijyenik şartlarda hazırlanmış dondurmanın tüketilmesidir. Bunun için de dondurmanın pastörize sütten yapılması ve hijyenik koşullarda üretilmesi çok önemlidir.
 

Hijyene dikkat!

Süt, mikroorganizmaların üremesi için çok iyi bir ortamdır. Sağlıksız koşullarda üretilen dondurmada bakteriler kolaylıkla üreyebilir ve zevkle yediğimiz dondurma sağlığı bozucu hale gelebilir. Bu nedenle özellikle açıkta satılan dondurmalar ve buzlu içecekler satın alınırken dikkatli olunmalıdır.
 
Paketlenmiş dondurmalar ve buzlu gıdalarda ise paket üzerindeki etiket okunmalı, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı üretim/ithalat izninin olup olmadığına, son kullanma tarihine dikkat edilmeli, izinsiz ve/veya son kullanma tarihi geçmiş ürünler asla satın alınmamalıdır. Ayrıca bu tür gıdaların servis edildiği soğutucunun yeterli soğuklukta ve çalışıyor durumda olması da göz ardı edilmemelidir.
Editör: Barış Köksal