Dt. Esra Bal yazısında şu ifadelere yer verdi;

Lazerle diş ağartma uygulaması, (bleaching) diş yapısında bulunan organik ve inorganik maddelerin beyazlatma jelleri desteğiyle çözünmesi işlemidir. Dişlerde leke oluşumu ve sararma sıkça rastlanan problemlerdendir. Bunun için çeşitli tedavi yöntemleri mevcuttur. Dişleriniz için beyaz bir görünümü lazer tedavisi ile elde etmeniz mümkündür. Bu tedavilerin 18 yaşından küçük bireylerde, hamile kişilerde, diş eti çekilmesi sonrası açığa çıkan köklerde uygulanması önerilmez. Ayrıca sigara, çay, kahve, çikolata, kırmızı şarap, vişne, karamel, salça gibi renk verici koyu renk barındıran ürünler işlem bitimini takiben en az 3-4 gün süreyle kullanılmamalıdır. 

 Beyazlatma yöntemleri ofis tipi ve ev tipi beyazlatma olarak iki alanda incelemek mümkündür. Ofis tipi diş beyazlatma yöntemi en hızlı ve en etkili bleaching yöntemidir. Muayenehane koşullarında ilacın direk doktor tarafından uygulanması ile yapılan beyazlatma işlemidir. Bir saatlik bir uygulama ile dişler beyazlamaktadır. Beyazlatma işleminde % 15 ila 35’lik hidrojen peroksit kullanılır. Beyazlatıcı ajanın yumuşak dokulara ve diş etlerine değmemesi büyük önem arz eder. Bu sebeple işlem öncesi diş etleri özel bir malzemeyle kaplanır ve dudaklar da ekartör denilen aygıtlarla dişlerden uzaklaştırılır. Ev tipi beyazlatmada ise % 10 ila % 25 lik karbamid peroksit kullanılır. Hastaya özel diş hekimi tarafından hazırlanan şeffaf plaklarla gece ya da gündüz birkaç saatlik uygulama ile yapılan beyazlatma tipidir. Plaklarla beraber beyazlatma ajanı da hastaya verilir. Evde diş beyazlatma işlemi hasta tarafından yapılır. Uygulama süresi kontroller sırasında doktor tarafından belirlenir. 

Lazer ile diş beyazlatma yöntemi, ofis tipi diş beyazlatma işleminin lazer ışığı kullanılarak yapılmasıdır. Bu teknik şu anda kalıcı bleaching işlemlerinde gelinen en son teknolojidir. Diş etrafındaki diş etine koruyucu bir plak yerleştirilerek beyazlatma işlemi lazer ile yapılır. Tüm dişlerin beyazlatıldığı bir hastada beyazlatma süresi yaklaşık 45- 60 dakika sürer. Lazer ile iş beyazlatma yönteminin kalıcı olması mümkündür ancak yine de 2-3 yıl arayla yenilenmesi de önerilebilir.


 

Editör: Barış Köksal