Mersin'de su ürünleri üretimi kapsamında gerçekleştirilen balık çiftlikleri kurulması hususunda açıklamada bulunan MERYAD başkanı Coşkun Doğmuş, balık çiftliklerinin Mersin ekonomisini olumlu yönde etkileyeceğinin altını çizdi. 


'Kalkınma Eski Bakanı Sn. Lütfi Elvan'ın da belirttiği üzere Balık çiftliklerinin kıyıya en az 2 bin metre uzaklıkta olması çevreye olan zararın en aza indirgenmesi için önemli bir adım' diyen Doğmuş, 'Balık çiftlikleri Mersin'in su ürünleri üretimine ciddi oranda katkı sağlayacaktır. Birçok paydaşı olan yani birçok farklı sektörün kullandığı denizlerin kirliliği, oldukça popüler bir konudur ve özellikle bazı çevreler tarafından yıllarca çok fazla istismar edilmiştir. Dolayısı ile kirlilik unsuru olarak direk bir etkenden bahsetmek oldukça zordur. Elbette doğada var olmayan her türlü yapının doğaya etkisi vardır. Dolayısı ile balık çiftliklerinin de doğaya bir etkisi vardır. Fakat denizleri sadece üretim açısından önemli bir değere sahip olan balık çiftlikleri kirletmiyor. Üretimle ve ekonomiyle hiçbir etkisi olmayan yüzlerce olumsuz faaliyetler denizlerimize balık çiftliklerinden daha fazla zarar veriyor' dedi.

Balık çiftliklerinin çevreye etkisi ne kadardır?

Uzman kişiler tarafından analizinin iyi yapılması durumunda balık çiftliklerinin çevreye olan zararının en aza indirgenmesinin sağlanacağını belirten Doğmuş, 'Elbette doğada yürütülen her türlü aktivite gibi balık çiftlikleri de uygun teknoloji ve belirli kurallar ile işletildiğinde denize etkisi en az olan sektörlerdendir. Uygun stok yoğunluğu, uygun kafes derinliği, akıntı hızı bu konuda en önemli faktörlerdendir. Akıntının hiç olmadığı bir koya denizin derinliği kadar derin bir kafes koyarsanız ve o koyun kapasitesinin üzerinde bir üretim yaparsanız o koy çok kısa sürede çölleşecek ve azot, fosfor birikimi nedeni ile kirlenmeye başlayacaktır. Bu açıdan balık çiftliklerinin uzman kişiler tarafından yönetilmesi ve yürütülmesi çevreye olan zararın en aza indirgenmesini sağlayacaktır' dedi.

Turizm'e etkisi 

Çiftliklerin turizme etkisini değerlendiren Doğmuş, 'Muğla'da 11 adet aktif üretim yapan balık çiftlikleri var. Muğla şuanda Türkiye'nin en büyük turizm alanına sahip ve yılda milyonlarca turistin akınına uğruyor. Balık çiftlikleri kıyıdan 2 bin - 3 bin metre uzaklıkta olması turizmi olumsuz yönde etkileyeceğini düşünmüyorum. Etkilense bundan en başta Muğla etkilenirdi' ifadelerini kullandı.
 

Editör: Barış Köksal