Röportaj: Berivan SÜRĞİT

Genel seçimlerde aday adayı olacak vekillerin genel özelliklerini sorduğumuz Mustafa Bülent Çerikçi, "Bir milletvekilinin bulunduğu şehrin coğrafi, ekonomik, kültürel ve spor  gibi her türlü sorununu önceden tespit etmesi lazım. Çalışkan olması lazım. Seçildikten sonra milletvekili olursunuz yeterli kontenjan ve delegeye oyuna sahipseniz seçilir gider mazbatanızı alırsınız. Önemli olan milletvekili olduktan sonra neler  yapacağınız. Milletvekili bağlı bulunduğu şehrin sorunlarına çözüm bulabilmeli o yüzden adaletli  düşünebilen, çözümcü ve çalışkan bir milletvekili olabilmeli' diyerek Mersinli milletvekillerinin hangi kriterleri sahip olması gerektiğini özetledi.

 Mersin'in Türkiye Büyük Millet Meclisin de yeteri kadar temsil edilemediğine değinen Çerikçi, "Mersin'de 11  tane milletvekili var.  4'ü Adalet ve Kalkınma  partisinden,  4'ü Cumhuriyet Halk Partisinden, 3'ü Milliyetçi  Hareket partisinden ve 1'i Halkların Demokratik Partisi'nden dolayısıyla 4'ünün AKP'den olması çok iyi, lakin çözüm üretilmediğinden Mersin'in mecliste yerini bulamadığını düşünüyorum. Bir havaalanı sorunumuz mevcut ama halen çözüm bulunamadı. Ben bu konuda milletvekillerinin çalıştığını ancak yeterince sorunlarımızı çözemediğini düşünüyorum" dedi.

Parti kontenjan sayılarına da  değinen Çerikçi,  bu durumun yıllardır süre geldiğini lakin bir çözüm bulanamadığını aday adayı olan arkadaşlarının da bu durum da olduğunu fakat sistemi değiştiremediklerini ifade etti. Çerikçi , "Umarım hangi siyasi parti olursa olsun bu kontenjan konusuna bir çözüm üretmesini isterim. Ama şuan ki dileğim  tercihler doğru yapılsın ve doğru kişiler aday gösterilsin" dedi.

Yerel seçimlerde Büyükşehir'i  kaybeden CHP'nin genel seçimlerde bir kayıp yaşamayacağını düşünen  Çerikçi , " Yerel seçimlerde benimde üyesi olduğum  CHP'nin yapmış olduğu stratejik  bir hatadan kaynaklandığını düşünüyorum. Ama her zaman söyledim,  genel seçim ve yerel seçim aynı havada geçmez" dedi.

Seçilmiş bir milletvekilinin kente ve kentin sorunlarına neler katabileceği konusunda sorumuzu yanıtlayan Çerikçi, Ankara'da bulunan bir milletvekilinin Mersin'in sorunlarını meclise taşırsa kente katkıda bulunacağına sözlerine ekledi. Mustafa Bülent Çerikçi, "Eğer ki seçilen vekil Mersin'in sorunlarını Mersinliler ile konuşarak, sivil toplum kuruluşlarına  danışarak meclise taşırsa Mersin'e katkı sağlayacağını düşünüyorum. Sorunu sadece bir soru önergesi olarak bırakmadığı sürece Mersin'e büyük katkı sağlar" dedi.

Mecliste grubu olan genel başkanları değerlendiren Çerikçi", "Hepsi de bağlı oldukları siyasi partilerin kongrelerinden gelmiş insanlar; dolayısıyla taban bunları getirmiş bu kişilerin fikirlerini ,politikalarını beğeniyor. Bu kişiler bağlı bulundukları partilerin bayraklarını zirveye dikmek için ellerinden geleni yapıyorlar" dedi.

2015 genel seçimlerine doğru giderken  aslında siyaset için bir boşluk olduğuna da değinen Çerikçi, "Ülke kutuplaşmış durumda, bu kutuplaşmayı kaldıracak bir siyasi partinin daha olması gerektiğini düşünüyorum. AKP, CHP, MHP ve HDP'nin yanı sıra karşılarına seçime ortak olabilecek yeni bir partinin çıkması gerekir ve bir an önce Türkiye'deki bu siyasi boşluğun doldurulması lazım" diye sözlerine ekledi.

Çerikçi yapılacak olan 2015 genel seçimlerin sulh içinde geçmesini temenni etti.
Editör: Barış Köksal