Şirketin kuruluş süreci ve faaliyet alanlarını anlatan Bitkivadisi Genel Müdürü Hülya Doğmuş, fabrikanın kapılarını Zirvedekiler Dergisi’ne araladı.


BİTKİVADİSİ’NİN KURULUŞUNDAN BİZE BAHSEDER MİSİNİZ?

Hülya Doğmuş: "Bitkivadisi, 2020 yılı Ağustos ayında Mersin - Adana karayolu üzerinde 10 bin m² açık 3 bin 300 m² kapalı alanda kurulan bir fabrikadır. Eşim Coşkun Doğmuş’un uzun süredir üzerinde çalıştığı bu projede ben de kozmetiğe olan ilgim ve merakım dolayısı ile genel müdürlük görevini üstlenmiş oldum. Uzun yıllara dayanan bilgi birikimimiz, kurumsal kimliğimiz ve son dönemde dünyanın ve ülkemizin de gündeminde olan malum salgın nedeniyle sıkıntılı bir süreçten geçerken sağlık ve kozmetik alanında insan sağlığını korumak ve katkıda bulunmak için projemizi hayata geçirmeye karar verdik. Bunun yanı sıra Tarsus OSB’de 45 bin m² açık 4 bin 500 m² kapalı alana sahip Tıbbi ve Aromatik Yağlar üretim tesisimizin yapımı devam etmektedir. Kurulmakta olan Aromaterapik yağlar tesisimizde lavanta, defne, kekik, nane, biberiye vb. birçok bitkiden oluşan aromatherapy yağ ve kozmetik devam ürünleri üretmeyi hedeflemekteyiz. Aynı zamanda konusunda uzman ve deneyimli kimyager ve mühendislerimizden oluşan ARGE merkezimizde yeni kokular ve yeni ürünler geliştirilmeye yönelik çalışma ve projeleri de yürütmekteyiz."

ÜRETİM ALANINDAKİ ÇALIŞMALARDAN BAHSEDER MİSİNİZ?

Bitkivadisi Tıbbi ve Aromatik Yağlar Üretim San. ve Tic. A.Ş. olarak son teknolojiye sahip olan makineler ile 10 şubatta ilk üretimimize başladık. Günlük 20 bin adet dolum kapasiteli kolonya ve dezenfektan üretmekteyiz. Greenwind Kolonya ve Handsept El & Cilt Dezenfektanı olarak iki ayrı markayı bünyemizde bulundurmaktayız.

Greenwind Kolonyamızda 80°’lik buğday alkolü ve yüzde 2 esans kullanmaktayız. Limon kolonyası, Lime Limon kolonyası, Mandalina kolonyası ve Portakal Çiçeği kolonyası başta olmak üzere alternatif birçok kokumuz mevcuttur. Greenwind Kolonyaları olarak, 50 ml ve 5 bin ml arasında değişen ürün seçeneklerimiz vardır. HandSept El ve Cilt Dezenfektan içeriğinde ise 80° buğday alkolü, E vitamini ve Gliserin bulunmaktadır. 125 ml'den başlayıp 30 bin ml’e kadar ürün çeşitlerimiz vardır. Türkiye içinde ve yurtdışında, bayilikler ve şubeler açarak satış ağımızı genişletmek öncelikli hedeflerimiz arasındadır. Almış olduğumuz siparişler doğrultusunda bu talepleri karşılamak adına yurt dışından bir makine daha sipariş vermiş bulunmaktayız.


İHRACAT HACMİNİZ VE HEDEFLERİNİZ NELERDİR?

Türkiye'nin en büyük liman kentlerinden biri olan Mersin'in verimli topraklarında yetiştirilen narenciyeden elde edilen esanslarımızdan üretilen eşsiz ürünlerimizle hem şehrimizi hem ülkemizi yurt dışı pazarına tanıtmak ilk amacımızdır.

Fabrikamız yeni kurulmuş olmasına, satış hedeflerimiz altı ay sonrası için olmasına rağmen, bu hedeflerimize çok kısa bir sürede ulaşmış bulunuyoruz. Avrupa başta olmak üzere, Orta Doğu ve Rusya ‘ya ihracatlarımız başlamıştır. Bu taleplere yetişebilmek adına gece gündüz demeden üretime tüm hızımızla devam etmekteyiz.

Bitkivadisi olarak hedefimiz; dünyada gelişen son teknolojileri takip ederek markalarımıza değer katmak, yurt içi hem yurt dışında ürün kalitemiz ve güvenirliliğimiz ile bir dünya markası olmaktır.

Bitkivadisi ile sektöre girişimiz 11 milyon TL gibi bir rakamla gerçekleşti. Bu sadece kolonya üretimine harcadığımız miktar. Aromatik yağlar ve kozmetik ürünleri üretimi de buna eklediği zaman yatırım maliyetimiz artış gösterecektir. Alt yapı çalışmaları, Ar-Ge ve inovasyon çalışmalarımızı çok iyi bir şekilde yaptığımız için korkmadan yatırım yaptığımız bir sektör oldu. 

Bitkivadisi’nde şu anda 30 kişi istihdam ediliyor. Üretim hacmimiz arttıkça istihdam sayımız genişleyecektir. Bünyemizde çalışan personellerimizin yüzde 90’ı kadınlardan oluşurken, engelli vatandaş istihdamında gerekli özeni göstermekteyiz. Süreç tüm hızıyla devam ederken vardiyalı sisteme geçerek toplam istihdam sayımızı 48’e çıkarmak istiyoruz. Yapacağımız kapasite artırımından sonra kadın istihdamını artırmaya yönelik özel projeler geliştiriyoruz.


 

Editör: Barış Köksal