Bağlantı ekipmanları sektöründe dünyanın sayılı firmaları arasında yer alan Berdan Civata, kuruluşunun 41’inci yıldönümünü kutladı.

1976 yılında ilk adımları atılan ve bugün sektöründe dünyanın sayılı firmaları arasında yer alan Berdan Cıvata, kuruluşunun 41. yıldönümünü 320 çalışanıyla kutladı. Geceye, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı AK Parti Mersin Milletvekili Lütfi Elvan, Mersin Valisi Ali İhsan Su, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak, Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesi (MTOSB) Yönetim Kurulu Başkanı Sabri Tekli, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan ve Meclis Başkanı Hamit İzol, Mersin İl Emniyet Müdürü Mehmet Şahne ve çok sayıda sanayici katılım gösterdi.

ELVAN: “BERDAN CİVATA TÜRKİYE’NİN GURURUDUR”

Gecede konuşan TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı AK Parti Mersin Milletvekili Lütfi Elvan, Berdan Civata Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Şemsi ve şirket yönetimini yeni yaşlarından dolayı tebrik etti. 41 yıl önce 5 kişiyle çıktıkları yolda bugün 320 kişiyle üretim faaliyetlerini sürdüren Berdan Civata’nın Mersin ve ülke ekonomisine çok ciddi katkı sağladığını ifade eden Elvan, “Hasan Şemsi 5 kişiyle yola çıkmış bir iş insanı. Bir kişinin istediği zaman neler yapabileceğini görebileceğiniz en güzel örneklerden birisi. Adana’da bir firmada çalışırken emekli oluyor ve Mersin’e gelerek 5 kişiyle bir yola çıkıyor. Bugün 320 kişilik bir aile ile Mersin ve ülke ekonomisine çok ciddi katkı sağlıyor.” dedi.

Berdan Cıvata’nın Türkiye başta olmak üzere dünya ülkelerinde önemli projelere çözüm ortağı olduğunun altını çizen Elvan, şunları kaydetti:

“Berdan Cıvata olmasaydı, Osmangazi köprüsü, Çanakkale Köprüsü, Kanal,  Tanap gibi birçok projenin kilit noktası olan parçasını belki de dışarıdan almak zorunda kalacaktık. Bu parçayı dışarıdan alamadığınızı düşünün, ne yapacaksınız? Gerçekten sadece Mersin’in değil Türkiye’nin gururudur Berdan Civata. Çok ciddi bir sanayi alt yapısına sahiptir. Nereye giderseniz gidin Berdan Civata konuşuluyor ise hem Mersin’e hem ülkemize çok ciddi katkı sağlamış demektir. Sizler bizim için çok değerlisiniz. Sizlerin yapamayacağı hiç bir şey yok.”

ELVAN: “MERSİN HER GÜN GELİŞEN BİR ŞEHİR”

Türkiye’nin çok güçlü bir ülke olduğunu ve istediği zaman neler yapabileceğini tüm dünyaya gösterdiğini vurgulayan Elvan, “Evet ülke olarak eksiklerimizi gidermek, modern cihazlar üretmek zorundayız. Gelişen teknolojiye ayak uydurmalıyız. Katma değeri yüksek ürünler üretmeliyiz. Geleneksel üretimden teknolojik üretime geçmemiz lazım. Mersin bu konuda her gün gelişen bir şehir. Kentte yeni organize sanayi bölgeleri kuruluyor. Organize Sanayi Bölgesi içerisinde kurulacak olan Model Fabrika ve İnovasyon Merkezi’nin inşasına başlandı. Model fabrikamız üretimde dijitalleşmemize öncülük edecektir.” diye konuştu.

Berdan Civata’yı Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Şemsi’nin açtığı yolda kızı ve aynı zamanda şirketin Genel Müdürü olan Zeynep Şemsi Aysalar’ın daha da büyüterek devam ettireceğine güveninin tam olduğunu ifade eden Elvan, “Kendisinin girişimcilik ruhuna güveniyorum. Eminim Berdan Civata’yı daha üst noktalara taşıyacak, ülke ekonomisine, istihdamına katkı sağlamaya devam edecektir. Nice 41 yıllarınız olsun.” şeklinde konuştu.

SU: “HASAN BEY GENÇLER İÇİN ÖNÜMÜZDE ÇOK GÜZEL BİR ÖRNEK”

Mersin Valisi Ali İhsan Su ise her geçen gün kentte çok önemli şirketlerin oluştuğunu ve kent ekonomisine ciddi katkı sağladıklarını ifade ederek, “ Berdan Cıvata bunlardan bir tanesi. Hasan Beyi her gördüğümde ilk günkü heyecanını görüyorum. İnanın bu heyecanı bu enerjiyi hep gördüm. Kendisine çok teşekkür ediyorum. Hasan Bey gençler için önümüzde çok güzel bir örnek. Ülkemiz ilimiz adına çok güzel işler başardılar başaracaklar. Ülkemize ilimize sağladıkları katkılardan dolayı teşekkür ediyorum. Kendilerine 41 kere maşallah diyorum.” dedi.

KIZILTAN: “HASAN AĞABEY MÜTHİŞ BİR MAKİNA MÜHENDİSİ”

Berdan Civata’nın 150 metrekare alanda üretim faaliyetlerine başladıkları günden bu güne kadar olan sürecini iyi bildiğini aktaran MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan ise şöyle konuştu:

“150metrekare dükkandan buraya gelene kadar olan macerayı biliyorum. Çok gittim geldim. Hasan ağabey müthiş bir makina mühendisi. Berdan Cıvata’nın bu konuma gelmesinde Hasan ağabeyimizin makine mühendisi olmasının rolü büyük. Bugün Berdan Cıvata gurur kaynağımız. Hasan ağabeyimiz, kızı sevgili Zeynep gurur kaynağımız. Güzel, çalışkan, işten, güçten başka bir şey düşünmeyen bir aile. 2020 yılında Berdan Cıvata’nın daha çok büyüyeceğini, çok daha iyi yerlere geleceğini, farklı alanlarda yatırım yapacağını ve ülke ekonomisine, istihdamına daha fazla katkı sağlayacağını biliyoruz. 41.yaşınız kutlu olsun.”

SEÇER: “İNSAN ADAM, YÜREKLİ ADAM, TOPLUMA DUYARLI ADAM”

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’de, Berdan Civata Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Şemsi’den övgü dolu sözlerle bahsederek, “İnançlı, azimli. Yoksa bu kadar içtenlikle bir insan anlatmaz. Bu kadar konusuna hakim olamaz, başarılı olamaz. Kutluyorum. Bir büyüğümüz, bir abimiz, çok saygı duyduğum bir insan, hemşehrim, mahallelim. Ayrı bir yeri var. Bizim içimizde para, pul, fabrika, servet bunlar bir tarafa insanın yüreği önemli. İnsan adam, yürekli adam, topluma duyarlı adam. Birçok sosyal faaliyette kendisini görebilirsiniz. Birçok konuda topluma katkı sunmak için karşılıksız gecesini gündüzüne katar. Kendisini kutluyorum. 41 yıllık böyle bir geniş aile edinmiş” dedi.

ŞEMSİ: “OSB BİZİ BÜYÜMEYE TEŞVİK ETTİ”

Berdan Cıvata Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Şemsi ise 41. Yaş gecelerini onurlandıran protokol üyelerine teşekkür etti. Berdan Cıvata’nın kuruluş hikayesini anlatan Hasan Şemsi, hala ilk günkü heyecanı ile işinin başında olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

“1979 yılında Berdan Cıvata Atölyesi’nin başına geçtim. 3’ü çırak, 5 çalışan. 20 yılda 20 metrkareyi 200 metrekareye çıkarabildik, çalışan sayısını 25’e çıkarttık. 2000 yılında Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesi’nde 1500 metrekare alana geçtik. Başta MTOSB Yönetim Kurulu Başkanı Sabri Tekli ile dönemin MTSO Başkanı rahmetli Kadri Şaman’a verdikleri desteklerden dolayı teşekkür ederiz. Büyümek için biz kendimizi motive ettik. Kutu gibi bir fabrika, 25 çalışan. OSB bizi büyümeye teşvik etti. O yıllarda devletin destekleri ve KOBİ destekleri söylemden çıktı, gerçeğe dönüştü. Dönemin Sanayi Bakanı destekleri ile KOBİLER can buldu. Biz tüm desteklerden faydalandık. Devlet bizim yanımızda oldu.”

ŞEMSİ: “KENDİ KULVARIMIZDA AVRUPA’DA BİRİNCİYİZ”

Zaman içerisinde üretim faaliyetleri büyüdükçe, üretim alanlarını da genişlettiklerini belirten Şemsi, “Şuanda 14 bin metrekare kapalı alan olmak üzere 30 bin metrekare alanımız oldu. Türkiye’nin en büyük civata firmasıyız. 2015 yılında Avrupa’nın en uzun ikincisi Osman Gazi Köprüsü’nün ayaklarını taşıyan 10,2 metre boyda, 780 kilogram ağırlıktaki cıvatalarını ürettik. 2023 metre ayaklar arası açıklığı ile dünyanın en uzunu olan Çanakkale Köprüsü’nün kulelerini taşıyacak yine 10,2 metre boyda cıvatalarını, yüzde 100 yerli sermaye ile Berdan Civata olarak ürettik. Berdan Cıvata olarak Anamur Kıbrıs Barış Suyu ve TANAP Doğalgaz Boru Projesi gibi iki önemli proje için de çalışma sağladık. Anamur Kıbrıs Barış Suyu projesi kapsamında denizin 250 metre altında Berdan Cıvata’nın cıvataları var. Bizim gibi bu işi bilen yok. Türkiye'de ilk 5’in içerisindeyiz ama kendi kulvarımızda Avrupa’da birinciyiz. Üretimimiz in yarısını ihracata kanalize ediyoruz.” diye konuştu.

Konuşmaların ardından Berdan Civata ailesi 41. Yaş pastasını kesti. Gecenin sonunda yıl içerisinde üstün başarı gösteren şirket çalışanları plaketle ödüllendirildi. 

Editör: Barış Köksal