www.cukurovaexpres.com - Özel Haber

Mersin Tarsus'ta 2006 yılında yol çalışmaları sırasında tesadüfen ortaya çıkarılan doğa harikası Taşkuyu Mağarası'nın, D-400 Karayolu içerisinde bulunan tanıtım tabelası adeta yoldan getenlerden daklanmış durumda..

Tarsus Belediyesi tarafından, D-400 Karayolu üzerine Tarsus yaklaşık 20 Km önce yola konulmuş olan tabela, yoldaki ağaçlar nedeniyle kapanmış durumda.. Tarsus Belediyesi tarafından fotoğraflı olarak oldukça güzel bir şekilde hazırlanan tabelanın kapanmasına tepki gösteren vatandaşlar, 'Böylesine önemli bir mağaranın tanıtım tabelasının kapanması çok saçma.. Bu mağara 2006 yılında bulundu.. Yani daha 10 yıl bile olmadı bulunalı..

Ve kısa süre önce halkın ziyaretine açıldı.. Böylesine önemli bir mağaranın tanıtım tabelasının kapalı olması ziyaretçilerin gelmesini engelliyor.. Belediye görevlilerinin tabelanın önünü açarak Taşkuyu Mağarası'nın bu eşsiz güzelliğinin halka kazandırılması gerektiğini düşünüyoruz.. Taşkuyu Mağarası'na büyük önem veren, ve bu mağarada büyük emekleri bulunan Tarsus Belediye Başkanı Şevket Can'ın konuyla mutlaka ilgileneceğini umut ediyoruz' dediler..









Taşkuyu Mağarası

2006 yılında ortaya çıkarılan Taşkuyu Mağarasına Çukurova Kalkınma Ajansı desteği ile Tarsus Belediyesi tarafından restorasyon ve aydınlatma yapılmıştır.

Tarsus ilçesi, Taşkuyu Köyü'nün yaklaşık 10 km kuzeybatısında bulunan mağara. Taşkuyu Mağarası; permo-karbonifer yaşlı mermerler ile bunları örten miyosen yaşlı kireçtaşları doğal kaynağında gelişmiştir. Mağaranın girişi deniz seviyesinden 214 metre yüksekte ve bilinen toplam uzunluğu 470 metredir. 

Yüzeye son derece yakın bulunan mağarada sıcaklık 19.5°C-24°C ve nisbi nem % 77- % 89 arasındadır Mersin’in en önemli inanç merkezlerinden olan Eshab-ı Kehf Mağarası yolu üzerinde olup 500 metre uzaklıktaki mağaranın büyük bir kesimi, yoğun damlataş oluşumları ile kaplıdır. 

Süt beyazından kahverengi, kırmızı ve sarının değişik tonlarında olan ve boyları 5 cm-10 cm, çapları 0.5 cm-4.5 m arasında değişen bu şekiller sarkıt, dikit, sütun, makarna sarkıt ve ekzantrikler (aykırı) suların damlaması ile oluşmuşlardır. Buna karşılık duvarlarda perde ve duvar damlataşları, tabanda ise örtü damlataşları ile damlataş havuzları gelişmiştir.  

Proje kapsamında mağaraya merdivenler, yürüyüş platformları, seyir platformları, aydınlatma ve tanıtım levhaları yapılmıştır.



Editör: Barış Köksal