AK Parti’nin Mersin’deki yerel seçim tablosu çok kötü.. Mersin’i çok isteyen partinin bu güne kadarki Büyükşehir aday seçimleri oldukça kötü diyebiliriz..

Bu seçimler ile hezimetten kurtulamayan AK Parti’nin önümüzdeki yerel seçimde ne yapacağı ise büyük merak konusu.. Mersinli zaten Büyükşehir’de AK Parti’ye oy vermeye çok niyetli değil, fakat onları bu kararından vazgeçirebilecek tek faktör ‘güvendikleri’ bir ismin aday gösterilmesi.. 

Çünkü bir taraftan AK Parti’nin Mersin’de iktidar olmasını istemeyen halk, bir taraftan da AK Parti belediyeciliği ile tanıştıktan sonra kentin çehresinin tamamen değiştiği illeri örnek olarak gösteriyor.. Mersin’in solun kalesi olmadığı son yerel seçimlerde rakiplerine büyük fark atan MHP’nin adayı Burhanettin Kocamaz ile ortaya çıktı..

Gelin şöyle kısaca AK Parti’nin Mersin’deki yerel seçimlerdeki tablosuna bakalım..

AK Parti’nin bu güne kadar Mersin’de aday gösterdiği en isabetli isim Mahmut Arslan’dı.. Arslan hem aldığı eğitim, hem Mersin’de yaşıyor olmasının verdiği kenti tanıması, hem de iş dünyasına hakimiyeti ile 2004 yılında partinin Büyükşehir’deki adayı oldu.. Fakat AK Parti’nin kurulduğu ilk günlerde Mersin gibi sosyal bir kentte farklı korkular taşınıyordu.. Özellikle ‘Alkollü işletmelerin kapatılacağı’ gibi dedikodular AK Parti’nin oylarının 46 Bin’de takılmasına neden oldu.. 2004 Yerel Seçimlerinde CHP 78 Bin oy alarak Macit Özcan ile ipi göğüsledi..

2009 Yerel seçimlerinde ise AK Parti hiç yapmaması gereken bir hamle ile dünyanın tek şeriat üniversitesi olan Mısır’daki El Azhar Üniversitesi Usulid Din Fakültesi mezunu olan Mustafa Eyiceoğlu’nu Mersin’i yönetmeye talip etti.. Özgürlükçü bir kent olan Mersin’de El Azhar mezunu Eyiceoğlu’nun seçimi kazanamayacağı daha ilk günden garantiydi.. Macit Özcan o kadar kolay bir seçim geçirdi ki en yakın rakibi olan MHP’li Mahmut Tat’tan 26 bin oy fazla alarak 135 bin oy ile Büyükşehir başkanı olurken, AK Parti’nin adayı Eyiceoğlu ise sadece 93 bin oy alabildi.

2014 Yerel Seçimlerine gelindiğinde AK Parti oldukça başarılı ve Mersin kökenli bir bürokratı Mersin’e aday olarak gönderdi. Mustafa Sever… Yerel seçim kanununun değişmesi ile kentin en ücra köşesinde yaşayanlar bile Büyükşehir seçimleri için oy kullandı.. CHP’nin merkezdeki bu üstünlüğü böylece bozulmuş olurken, bir de merkezde yaşayan insanların 15 yıldır belediye başkanlığı yapan Macit Özcan’a tepki göstermesi sonucu MHP adayı Burhanettin Kocamaz 324 bin oy ile taş binaya üç hilali dikti.. Macit Özcan 287 bin oyda kalırken ‘Mersin CHP’nin kalesi’ algısı da kırılmış oldu.. Sever mi.? 284 Bin oy aldı.. Muhteşem bir kampanya dönemi geçirmesine rağmen AK Parti Mersin’de 3. Parti olmuştu..

Peki bunun sebebi neydi.?

Çünkü Mersinli kesinlikle ve kesinlikle tanımadığı, yönetim şekli ve hayat tarzını bilmediği bir adaya oy vermezdi.. Hele hele AK Parti’den kesinlikle.. Çünkü kentin genel algısında AK Parti’nin yereldeki iktidarının kentin sosyal yaşamındaki özgürlükçü bakış açısına zarar vereceği düşüncesi hakim..

Peki AK Parti 2019’da ne yapacak; ne yapmalı.? (Eğer erken seçim olmaz ise 2019)

Pazar günü kentin önemli noktalarında görev yapan birkaç arkadaşımız ile ailecek yemekteydik.. Hanımlar çocuklar ile ilgilenirken bizler de siyasi konular üzerine sohbet etmeye başladık.. Masadaki herkes ortak bir isim üzerinde hem fikir.. 

‘AK Parti’nin Mersin Büyükşehir’i kazanmak için başka çaresi yok’ fikri masada hakim oldu.. 

Peki kimdi o isim.?

Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna..

Milliyetçi Hareket Partisi’nin Mersin’deki vazgeçilmez ismi olan Hamit Tuna’nın, AK Parti’ye Mersin Büyükşehir’i kazandırabileceği fikrine masada karşı çıkan ya da en ufak bir şekilde bu işin handikaplarını dile getiren olmadı..

Biraz önce sıraladığım görüşlere dayandırdı herkes fikrini; çünkü Hamit Tuna’nın halkçı, sosyal belediyeciliğinin yanı sıra vatan tutkusu, bayrak aşkını Mersinli ezbere biliyor.. Her daim halkın içerisinde olan Hamit Tuna, güler yüzü ile 7’den 70’e dokunduğu her insanın gönlünde taht kurmuş bir isim.. 

Hamit Tuna’nın AK Parti adaylığına kendisi ne der, ya da AK Parti tabanı bunu nasıl karşılar bilinmez; fakat burada en büyük görev AK Parti İl Başkanı Cesim Ercik’e düşüyor.. Ercik önce kendi içerisinde, sonra beyin takımı ile yaptığı görüşmelerde 2019 Yerel Seçimlerini kazanmak için kimi aday göstermeliyiz sorusunun cevabını ararken mutlaka ve mutlaka Hamit Tuna ismini bir şekilde değerlendirmeli.. Zira Hamit Tunalı ya da Hamit Tunasız AK Parti’ye Mersin Büyükşehir’i kazandıran İl Başkanı Mersin’de parti tabanında efsane olur..

Son söz olarak AK Parti Genel Merkezi’ne bir uyarım olacak; bu güne kadar Mahmut Arslan dışında kenti ile bağdaşan bir aday göstermediniz.. En azından bu sefer kararı AK Parti Mersin il yönetimine bırakın.. 

Hamit Tuna ya da farklı bir isim; ama mutlaka Mersinli’nin yönetim tarzını, sosyalitesini, hayata bakış açısını bildiği, kente dokunan, kentteki insanların yakından tanıdığı sevdiği bir isim aday gösterilmeli..

Bu ismi en iyi belirleyecek kişi de tüm Mersin’i güvenip teslim ettiğiniz Cesim Ercik’tir.. 

Bu işi Ercik’e bırakın..

Editör: Barış Köksal