Nefesin önemi onu hissetmeye başladığımızda başlar. Nefesin alınıp verilmesi hissedilmeye başlandığı zaman, bu “ Nefes Darlığı” olur.

 Nefes darlığına sebep olan birçok hastalık vardır.Bunların başında KOAH ve Astım gelir.

Özellikle 40 yaşın üzerinde olan, sigara içen, sıkça öksüren ve nefes darlığı olan kişilerin solunum fonksiyon testi yaptırması gerekir.

 Bu test ile,  Kronik Obstrüktif (Tıkayıcı) Akciğer hastalığına erken tanı koyma , hava yolu darlığı yapan astım, kronik bronşit, amfizem gibi bir grup hastalığın ayrımı, bu hastalıkların ağırlık derecelerinin saptanması , uygun tedavi seçimi ve uygulanan tedavinin takibi konusunda bilgi edinilmiş olur.

Nefes darlığı merdiven çıkarken, koşarken  , yüzerken, efor sarf edici hareketler yaparken hissedilmeye başlanılabilir.Çoğu kişi bunu yorgunluk olarak düşünür, önemsemez. Yavaşça ilerleyerek kronikleşmiş bir hastalık haline gelir ve tedavi sürecini uzatabilir.

KİMLERE SOLUNUM FONKSİYON TESTİ YAPILMALI?

Nefes darlığı, hışırtılı solunum, öksürük, balgam çıkarma şikayeti olanlara,

Akciğer grafisinde normal dışı bulguları olanlara,

Şikayeti olsun olmasın uzun süreden beri sigara içenlere,

Genel anestezi altında ameliyat olacaklara

Akciğer, kalp ameliyatı olacaklara,

Vücudunun başka bir organında var olan hastalığın akciğeri etkilediği düşünülen hastalara,

Akciğerleri etkileyecek işlerde çalışanlara (madenci, deterjan, akü fabrikası işçileri, kuş besleyiciler, mermer işçileri.. tozlu ve dumanlı işlerde çalışanlar, kaynakçılar....vb),

Sporculara,

Akciğer hastalığı nedeniyle nefes açıcı ve koruyucu ilaç verilenlerde, ilaçların etkisi araştırılmak istenenlere , solunum fonksiyon testi yapılmalıdır.

Basit bir test olan “Nefes ölçüm testi”  ile  erken tanı konulur ve  tedavi ile hastalığa bağlı sakatlık ve ölüm oranları azalmış olur.