Mersin İdman Yurdu’nun birkaç haftalık yeni başkanı Hüseyin Çalışkan’ı dikkatle izliyorum. Dur durak bilmeden çalışıyor; basına konuşuyor, televizyonlarda spor programlarına katılıyor, takıma destek istiyor. 

Bu görünen çalışmaları; bir de görünmeyen çalışmaları var. Bankalarla görüşüyor, kulübün borçlarının yapılandırılmasına ve ertelenmesine uğraşıyor, kulübe yeni gelir sağlanması için çeşitli yollar arıyor, kent dinamikleri ile görüşüyor.

Yeteri kadar destek alamadığından şikayet etse de yılmadan mücadele ediyor.

Kulübe ciddi katkı sağlayan az sayıda işadamının dışında en başta  Valimizin ve Büyükşehir Belediye Başkanımızın ciddi katkıları var. 
Organize Sanayi Başkanı Sabri Tekli de elinden geleni yapmaya çalışıyor.

Hüseyin Çalışkan son televizyon programından Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı ile kulübe yardım için görüştüklerini, adeta isyan edercesine anlattı.
16 bin üyeli büyük bir bütçeye sahip MTSO’ nun kulübe gerekli yardımı yapmadığını söyledi.

MTSO’ nun 80 – 100 kişilik İspanya ve Fuar gezileri yapacağına kentin takımına, kentin tek marka değeri MİY’na yardımda bulunmasını istedi.

Aslında burada benim de 10 yıldır sürekli yazdığım, gündeme getirdiğim ve artık söylemekten yorulduğum bir konuya değinmiş oldu.

Anlamsız ve faydasız, alay konusu İspanya seyahatleri (!) ve yıllardır yapılan ve sonuçta Mersin’e en küçük bir yararı olmayan Fuar gezilerini ısrarla sürdüren MTSO, bununla bu kentin önüne geçilemeyen bir olumsuzluğunun temelini gözlerimizin önüne seriyordu.

Defalarca MTSO’ya 10 yıl içerisinde bu tür gezilere ne kadar harcandığını sordum. Tabii cevap alamadım. Bu tür bilgileri resmi yollarla öğrenme yöntemine hiçbir zaman gitmedim. Cevap verilemeyen konularda bunu karşıdakilerin vicdan muhasebesine ve halkımızın değerlendirmesine bırakırım.

Ama bir taraftan da şu soruyu sorarım; Acaba son 10 yılda İspanya ve Fuar gezilerine harcanan para ile bu kente kaç fabrika, kaç okul yapılırdı, kaç kişiye istihdam sağlanırdı ve MİY gibi kaç takımın masrafları karşılanır, ve kaç yeni takım kurulabilirdi ?

2012 yılında Akdeniz Oyunları Öncesi 60 kişilik bir ekibin iki hafta süren bir yurtdışı fuar gezisinde olması ve bu dönemde kente gelen Akdeniz Oyunları Koordinatörünün görüşecek bir muhatap bulamaması bu kentin tarihinde bir kara sayfa olarak hala hafızalarımızda.

Harcanan paralarda 16 bin MTSO üyesinin ve dolayısıyla tüm kent halkının hakkı vardır. 16 bin üyeden sessiz kalan oyun dışındaki  15.900 üye de bunda sorumluluk sahibidirler.
MİY takımının küme düşmesindeki kusuru ve ihmali olanlar ve ellerinden geleni yapmayanlar her zaman hatırlanacaklardır.

Kentin ekonomisinin gelişememesinin suçunu Suriyelilere yükleyenler şimdi de turizminin gelişmemesinde suçu Ruslara pekala yükleyebilirler.

MTSO, zaten faydasız olan bu yurtdışı gezileri mutlaka yapacaksa en azından katılımcı sayısı azaltılarak tasarruf edilen rakamla kentin takımının kurtarılmasında destek olabilir.  

Bir şeylere dur demek ve bir şeylerin değişmesi için mutlaka bir şeyi kaybetmeyi beklemek mi gerekiyor! 

HARUN ARSLAN