Yazılarımda önceliğim, göçle gelenlerin oluşturduğu Mersin’de her dil, din, ırk ve mezhepten insanlarının barış, hoşgörü içinde ve birbirlerini kabullenerek yaşamaları olmuştur.
Bu zengin coğrafyada, doğru kullanılırsa iki asırdır olduğu gibi herkese yetecek iş ve aş vardır. Bugüne kadar burada yaşayan insanlar da hep yeni gelenlerle ekmeklerini paylaşmışlardır.

Beş yıldır savaştan kaçıp kentimize gelen, aramızda yaşayan,  işyeri açan, evlilikler gerçekleştiren, Mersin ve Türkiye ekonomisine katkı vermek üzere yüzlerce firma kuran bu insanlara Mersin maalesef gereken ilgiyi göstermedi. 
Birçok proje yapılabilirdi. Onların hayatları kolaylaştırılır ve bu kente katkı vermeleri ve birlikte uyum içinde daha iyi bir yaşam sağlanabilirdi.
Bunun için bazı STK Başkanları ile görüşmelerim oldu; ama aslında bu çalışmayı en başta Türk Arap İşadamları Derneği TURAB’ın yapması gerekirdi.
Maalesef bu dernek hiçbir şey yapmadı. Özellikle Mersin’de yaşayan Suriyeliler konusunda çok şey yapabilirlerdi. Belki TURAB bundan sonra bir şeyler yaparlar, bizi yanıltırlar.
Mersin’de yıllardır değişmeyen Başkanlardan artık bir şey beklemiyoruz. 
Yeni Başkanlara da bir süre verip kente katkı vermelerini bekliyoruz; ama maalesef onların da bazıları diğer iş yapmayan Başkanlar sınıfına ekleniyor. 
*        *        * 

Mersin’de  önemsediğim ikinci konu Mersin İdman Yurdu’dur. Futbolla çok fazla ilgim ve konuya dair fazla bilgim olmamasına rağmen, M.İ.Y.’nun bu kentteki birlik, beraberlik, barış ve hoşgörü için ne kadar gerekli olduğunun bilincindeyim. M.İ.Y bu kentin en önemli birleştirici markasıdır. M.İ.Y.’nun başarısı bu kentin barışına, ekonomisine, huzuruna katkı verir.
*        *        *
Bu iki önemli konudan sonra, M.İ.Y. yeni Başkanı’nın basın açıklamasında açıkladığı konulardan çok önemsediğim ve değerli bulduğum birini anlatmak istiyorum.
M.İ.Y.  “Elektronik Şampiyon Sporcu Yetiştirme” projesi başlatıyor. Başka bir yazımda bu projenin ayrıntılarını anlatırım.
Bu projenin bir bölümü, göçmen ve mülteci çocuklarının yaşamını içeriyor. Mersin’de yaşayan göçmen ve mültecilerin şehir ile entegrasyonunun ve onların rehabilitasyonunun sağlanmasına yardımcı olacak bir proje…
Eğitim verilmesi, tesislerin kullandırılması, maçlara davet edilmesi ve atıl duran bu insan kaynağının spor endüstrisine kazandırılması amaçlanıyor. Bu proje diğer illere de örnek olabilecek, Mersin’in tarihinden gelen kozmopolit yapısı sporla pekiştirilecek. 
Bu projeye çeşitli yerli ve yabancı resmi oluşumların da maddi destek vereceğini biliyoruz.

Mersin’in markası Mersin İdman Yurdu’nun başarısı bu kentte yaşayan tüm insanların hem refah seviyelerinin yükselmesinde hem de barış ve birliktelikte önemli katkısı olmuştur ve olacaktır.
Henüz bir ayını doldurmayan bir M.İ.Y. Başkanı’nın böyle önemli bir konuyu projelerinin arasına koyması çok değerlidir ve her türlü takdiri ve övgüyü hak ediyor; herkes tarafından desteklenmelidir.
Takımın şu konumuyla sportif başarısı da elbette önemlidir; ama konuyu daha vizyoner, geleceği öngören, altyapıya ve tesislere yönelen bir spor anlayışı yanında, kentin sosyal hayatını da dikkate alan, bu alanda da çözümü dert edinen bir anlayış bu kentte ilk kez dikkat çekiyor.
M.İ.Y. meselesini daha çok konuşacağız; bu konuyu kendi küçük hesaplarına alet eden bir avuç insan dışında, bütün Mersin için anlamlı bir karşılığı olan  vizyoner bir kavrayışla tartışacağız, çözümler bulacağız. Yeni Başkan’ın bu açıdan yaptığı çok değerli başlangıçtır ve sürdürülecektir. Biz de konuyu Mersin yararına her açıdan izleyeceğiz ve destekleyeceğiz.

HARUN ARSLAN