Türkiye'nin önemli zeytin üretim merkezlerinden Mut ilçesinde bu yıl 160 bin ton zeytin, 25 bin ton da zeytinyağı rekoltesi bekleniyor.

Mut Ziraat Odası Başkanı Ali Çelik, yaptığı açıklamada, Toros Dağları'nın güney yamaçlarında yer alan ilçedeki zeytin üreticilerinin, Akdeniz'in avantajlı iklim yapısıyla üretim gerçekleştirdiğini söyledi.

İlçedeki üreticilerin son yıllarda zeytine önem verdiğini ifade eden Çelik, "Zeytin, bir yıl bol ürün verir, sonraki yıl ise az ürün verir. Bu nedenle ülke genelindeki zeytin bahçelerinin önemli kısmı, geçen yıl az ürün verdi ve ürün azlığı yaşanmasına neden oldu. Bu yıl ise zeytin bahçelerinde çok miktarda ürün oluşumu gözleniyor" dedi.

Mut'ta geçen yıl 80 bin ton civarında rekolte elde ettiklerini anımsatan Çelik, önümüzdeki günlerde başlayacak hasat döneminde rekoltenin 160 bin ton civarında olmasını tahmin ettiklerini söyledi.

Çelik, Türkiye'deki toplam zeytin ağacı varlığının yaklaşık yüzde 3'ünün Mut'ta yer aldığını belirterek, ilçede kayıtlı 8 milyon 500 bin zeytin ağacı bulunduğunu, kayıt dışıyla bu rakamın 10 milyon 500'e ulaştığını kaydetti.

İlçede yetiştirilen zeytinin yüzde 25'inin sofralık, yüzde 75'inin ise yağlık olduğunu anlan Çelik, "Rekolte 160 bin ton olarak beklenirken 25 bin ton da zeytinyağı üretimi hedefliyoruz" diye konuştu. 

Çelik,  zeytincilik konusunda son 15 yılda yoğun çalışma yapıldığını, bunun karşılığını almaya başladıklarını sözlerine ekledi.
Editör: Barış Köksal