Mersin Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı Terörle Mücadele Şubesi (TEM) ekiplerince, PKK/KCK terör örgütünün ekonomik yapılanmasına yönelik 2 yıllık çalışma kapsamında dün sabah düzenlenen eş zamanlı operasyonda, aralarında Akdeniz Belediyesi’nin eski çalışanlarının da bulunduğu 10 kişi gözaltına alınmıştı. Evinde arama yapılan ve şehir dışında olduğu öğrenilen Akdeniz Belediyesi Eş Başkanı HDP'li Fazıl Türk'ün de aralarında bulunduğu 5 kişinin ise arandığı belirtilmişti.

“ÇAĞIRSALAR HEPSİ GİDİP İFADE VERİR”
Bugün Çağdaş Hukukçular Derneği Mersin Şubesi’nin Mersin Adliye Sarayı’nın bahçesinde, söz konusu operasyona yönelik düzenlediği basın açıklamasına katılan Akdeniz Belediyesi Eş Başkanı Yüksel Mutlu, açıklamanın ardından Eş Başkan Türk’ün durumuyla ilgili İHA muhabirine değerlendirmelerde bulundu. Operasyonu siyasi olarak nitelendiren Eş Başkan Mutlu, operasyonda Eş Başkan Türk’ün evinin basılıp arandığını, kendisinin şu an itibariyle şehir dışında olmasından kaynaklı aranır durumda olduğunu söyledi.
Türk’ün aranmasına ve diğer seçilmiş arkadaşlarının gözaltına alınmasına tepki gösteren Mutlu, “Çok ayıp bir şey. Arkadaşlarımızı çağırsalar, ‘gelin ifadelerinizi verin’ deseler, Fazıl Bey de diğer seçilmiş, geçen dönem belediye başkan yardımcılığı yapmış arkadaşlarımızın hepsi burada yaşayan ve ikamet eden insanlar, bir celple gelip ifade verebilirler. Böyle terörize etmeye hiç gerek görmüyoruz. Bu, seçilmişlerin iradesine yapılan bir saldırıdır” dedi.

“FAZIL BEY KAÇMADI. EN KISA ZAMANDA GELİP İFADE VERECEK”
Türk’ün, operasyondan önce şehir dışına çıktığının altını çizen Mutlu, “Fazıl Bey de bu durumdan önce şehir dışında olduğu için vekaletnamesi var ve bunu web sitemize koyduk. Operasyon başlamadan önce şehir dışına çıkmış tesadüfen. Basında yer alan ‘Fazıl Türk kaçtı, HDP’li belediye başkanı kaçtı’ cümlelerini çok çirkin buluyoruz. Bununla ilgili hukuksal süreç başlatacağız. Fazıl Bey dönecek, hiç merak etmeyin. En kısa zamanda dönecek, gelecek ifadesini verecek. Bu konuda en ufak bir şey yok. Fazıl Bey kaçmadı, kaçmaz. İstanbul’da ve gelecek. Bu kadar abartılı cümlelere gerek yok. Bir belediye başkanına bunu yapmak bir meseledir. Adliye binası belediyeyle karşı karşıya, aramızda 50 metre yok. Çağırsa gider Fazıl Bey ifade verir” diye konuştu.

“KORKACAK, KAÇACAK HİÇBİR ŞEYİMİZ YOK”
Operasyonun siyasi olduğunu öne süren Mutlu, aynı anda HDP’li belediyelerin tümüne bir saldırının söz konusu olduğunu iddia etti. Mutlu, “Bunlar, belediyelerimize dönük ve siyasi operasyonlardır. Ayrıca daha yeni teftişten geçtik, çifte çifte teftişlerden geçtiğimizi, hiçbir şeyden korkacak, kaçacak hiçbir şeyimizin olmadığını da biliyoruz. Kamuoyunda kirli şeyler söyleniyor ekonomiyle ilgili. Böyle bir şey yok. Bizim bu konuda alnımız açık, şimdiye kadar bu konuyla ilgili hiçbir şeyimiz olamaz” ifadelerini kullandı.

“9 AYLIK HAMİLE BİR KADININ TEM’DE TUTULMASI ÇOK ÇİRKİN VE KADINA ŞİDDETTİR”
Geçen dönem Akdeniz Belediyesi Başkan Yardımcılığı görevi yapan Makbule Kaplan’ın 9 aylık hamile olduğunu anımsatan ve halen TEM’de tutulmasını kınayan Mutlu, şunları söyledi: “En tehlikelisi, geçen dönem burada başkan yardımcılığı yapıp şu an 9 aylık hamile olan bir kadının 25 Kasım’da terörle mücadelede tutuluyor olması. Bugün yarın doğum yapacak ve dün gece evine gönderilmedi bu kadın. Bu kadın doğum yapacak, kaçmayacak. Onun için evine gönderilmesi ve rahat, huzurlu bir ortamda hastane koşullarında doğum yapması gerekiyor. Şimdi TEM’de doğum yaparsa ne olacak? Siz o annenin psikolojisini düşünebiliyor musunuz? Doğum yapacak bir kadının terörle mücadelede tutulup neye maruz kalacağını bilmeden, bu çok çirkin bir şey. İşte tam da budur kadına yönelik şiddet. Tam da muhalefet eden, itiraz eden kadınlara böyle şiddet uygulanıyor sistem tarafından. Biz bunu da kınıyoruz. Bir kadının o şekilde, o koşullarda tutulması hiç kabul edilebilecek bir şey değildir.”
HDP’li belediyelere dönük operasyonların siyasi olduğunu yineleyen Mutlu, bunun kabul edilemez olduğunu belirterek, “Bunun mücadelesini verdik, vermeye devam edeceğiz. Bizim mücadelemiz demokrasi mücadelesi” dedi.
Editör: Barış Köksal