Ünal, "Bu bağışıklık sistemi için iyi bir şey. Bağışıklık sistemimiz aktif oluyor. Hiç hastalanmamak gibi bir şey, yani kendimizi çok koruyarak yaşamak başka sorunları ortaya çıkarıyor" dedi. 



Soğuk havanın getirebileceği hastalıklarla ilgili İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Murat Ünal, birden bastıran soğuklarda dikkatli olunması gerektiğini belirtti. Özellikle grip, nezle, ortak kulak iltihapları gibi hastalıkların bu dönemde çok arttığını kaydeden Ünal, "Bugünlerde bize en çok bu şikayetlerle vatandaşlar geliyor. Tabi bunlar virüslerden gelen hastalıklar. Yani bunlara yanlış tedavi uygulanmaması lazım. Bu hastalıkların tedavisinin antibiyotikle değil de daha hafif ilaçlarla tedavi edilmesi gerekir" diye konuştu.

"YILDA 2-3 KEZ HASTA OLMAK NORMAL"

Sağlıklı her insanın yılda 2-3 kez hasta olabileceğini vurgulayan Ünal, "Her mevsimin özellikle ilkbahar ve sonbahara geçişlerde mutlaka insanlar 2-3 kez hastalanıyorlar. Bu da normal, hastalanacağız. Bu bağışıklık sistemimiz için de bir yönden iyi bir şey. Bağışıklık sistemimiz aktif oluyor. Bu kötü bir şey değil. Aslında hiç hastalanmamak gibi bir şey çok steril yaşamak, yani kendimizi çok koruyarak yaşayan insanlarda da başka sorunlar çıkıyor. Aslında her insan 2-3 kez hasta olur. Ama bu normal insanlar için. Normal insanlar hasta olurlar. Normal insanların grip, nezle gibi hastalıkları geçirirler ve bu da kötü bir şey değildir. Bağışıklık sistemi için belli bir güç sağlar" dedi.

"GREYFURT SUYUNU HER ZAMAN DİKKATLİ İÇELİM"

Bu dönemde bol sıvı tüketilmesini isteyen Ünal, sözlerine şöyle devam etti: "Özellikle ılık, yani çok sıcak şeyler de değil ama ılık şeyler tüketmemiz gerekiyor. Ilık içeceklerden de mutlaka doğal ürünleri öneriyoruz. Çay da olabilir ama çayın da aşırı tüketilmesi özellikle kaçak çay dediğimiz onların içinde hangi maddeler var tam onu bilemiyoruz o da zararlı olabilir. Birde çay bayanlarda başta olmak üzere kansızlık yapabiliyor. O yönden dikkatli olmamız lazım. Bitki çayları olabilir ama daima bilindik yerden alınması gerekiyor. Bitki çaylarını da kullanırken bitki çayını ilaç olarak görmemek gerekiyor. Bitki çayları bir ilaç değildir. Hem sıvıyı almaya yardımcı olur biraz kokusu ve tadı insanları rahatlatabilir o kadar. Yattığımız yerler çok önemli. Yattığımız ortamın kuru olmamasına dikkat edeceğiz. Eğer yattığımız ortam kuruysa ortamı nemlendirmek gerekiyor. Yattığımız yerin nem oranı da önemli. Bunun dışında zaten bölgemizde narenciye bölgesi olduğu için C vitamini öneriyoruz. Portakal ve mandalina suyunu öneriyoruz. Greyfurt suyunu her zaman dikkatli kullanıyoruz. Greyfurt çünkü bazı ilaçların vücutta yıkımını azaltabiliyor. Dolayısıyla o ilaçlar vücutta toksik düzeye ulaşabiliyor. Tabi bu kullandığımız ilaçlara göre değişir. Dolayısıyla ilaç alıyorsanız greyfurtta dikkatli olmak gerekir. Bazı ilaçların toksik tozlara gelebileceğini unutmamak gerekir. Mandalina ve portakalda böyle bir sorun yok ama greyfurtta var. Bu ilaç zehirlenmesine neden olabilir."
Editör: Barış Köksal