Mersin Valiliği’nde ülkelerindeki savaştan kaçarak Mersin’e gelen Suriyelilere yönelik toplantı düzenlendi. Mersin Valisi Özdemir Çakacak başkanlığında Başbakan Başdanışmanı Dr. Murtaza Yetiş ve beraberindeki heyet ile Mersin’deki Suriyeli sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin katıldığı toplantıda, Mersin’e göç eden Suriyelilerin durumları değerlendirildi. Sahil Valilik binasında yapılan toplantıda konuşan Başbakan Başdanışmanı Dr. Murtaza Yetiş, Türkiye’nin 2011 yılında Suriye’deki iç savaş sebebiyle kapılarını ilk günden beri açtığını, şu anda 2 milyonu aşkın Suriyelinin misafir olduğunu söyledi. Suriyeliler için çalışmaları gerek kamu, gerek sivil toplum, gerekse Suriyeli kanaat önderleri ve sivil toplum temsilcileriyle birlikte yürüttüklerini dile getiren Yetiş, “İlk dönemler savaşın daha kısa süreceğini ve gelen misafirlerimizin ülkelerine döneceklerini düşünerek böyle bir umutla ve böyle bir temenniyle belki yaklaşıldı. O nedenle belki de daha kalıcı, daha orta ve uzun vadeli projeler, programlar çıkarılmadı. O dönemin şartları içerisinde de öncelikle insani yardımlar temelinde bir takım çalışmalar yürütüldü. Gelen misafirlerimizin takriben şu ana kadar 250 bin kadarı AFAD kamplarında misafir ediliyor. Ama bunun dışında 2 milyona yakın Suriyeli misafirimiz de şu anda şehirlerimizde yaşıyor. Hemen hemen Türkiye’mizin bir iki şehri dışında hemen hemen bütün şehirlerimizde Suriyeli misafirlerimizi görmemiz mümkün” diye konuştu.

“YENİ BİR MÜLTECİ AKINI ÖNEMLİ BİR İHTİMAL OLARAK GÖRÜNÜYOR”

Savaşın 5. yılına girdiğine ve henüz bu savaşın geleceğini öngöremediklerine dikkat çeken Yetiş, “Özellikle son günlerde bazı farklı ülkelerin ortaya koyduğu yeni adımlarla birlikte bu savaşın yeniden daha ciddi bir kriz düzeyine çıkması, tırmanması ve yeni bir mülteci akını, önemli bir ihtimal olarak görünüyor” ifadesini kullandı.

Türkiye’nin Suriyeliler için bugüne kadar gösterdiği duyarlılığı ve fedakarlığı sonuna kadar göstereceğini vurgulayan Yetiş, şöyle devam etti:

“Ancak istiyoruz ki, burada misafir ettiğimiz kardeşlerimizi eğitimden sağlığa, barınmaya kadar birçok alanda kardeşliğimize, insan onuruna yakışır bir şekilde burada tutalım. Bunun için Başbakanlıkta Sayın Başbakanımızın talimatıyla yeni bir koordinasyon yapısı oluşturuldu. Başbakanlığın başkanlığındaki bu koordinasyon ekibi, ilgili tüm bakanlıkların ve tüm sivil toplum kuruluşlarının çalışmalarını koordineli bir şekilde götürecek. Bu çerçevede de ‘eğitim, sağlık, insani yardımlar, sosyal destek ve toplumsal uyum, ekonomi, iş gücü ve kalkınma, din eğitim ve dini hizmetler’ olmak üzere 6 yeni çalışma alanı oluşturuldu. Bu 6 temel başlıkta bütün kurumlarımız şu anda çalışmalarını yürütüyorlar.”

Bir taraftan da Mersin’de olduğu gibi birçok ile giderek durumu yerinde görüp, bunları oradaki sivil toplumla birlikte değerlendirdiklerini aktaran Yetiş, “Bugün Mersin’de takriben 140 bin civarında bulunan Suriyeli misafirimizin sorunlarını, düşüncelerini ve önerilerini hem Suriyeli sivil toplum kuruluşları temsilcileriyle hem de Türkiye STK temsilcileriyle birlikte kamu yöneticilerimizin koordinasyonunda beraber değerlendireceğiz. Temel yaklaşımımız şu; Suriyeli misafirlerimiz burada kaldıkları sürece ev sahibi toplumla daha iyi bir ilişki içerisinde olsun ve Suriye’ye gittikleri zaman da geleceğin Suriye’sini inşa edebilecek eğitimiyle bütün donanımlarıyla o donanımı kazanmış bir toplum haline gelsinler” şeklinde konuştu.

“MERSİN’DEN ÇAĞRIMIZ SINIRLARINI KORUMASINLAR, İNSANLARI KORUSUNLAR”

Türkiye’nin bugüne kadar ortaya koyduğu çabaların Suriye ve mülteciler krizini tek başına çözmeye yetmeyeceğinin altını çizen Yetiş, cesedi Türkiye sahillerine vuran ve tüm dünyanın dikkatini Suriyeli mülteciler soruna çeken Aylan bebeği de anımsatarak, dünyaya Mersin’den çağrı yaptı. Yetiş, şunları söyledi:

“Elbette sahada önemli eksikliklerin olduğunun farkındayız. Türkiye bugüne kadar yaklaşık 7 milyar dolar gibi ciddi bir rakam harcadı. Tek başına Türkiye’nin bu krizin üstesinden gelmesi elbette ki, mümkün değildir. Biz elbette ki, bütün gücümüzü yine bu alanda seferber edeceğiz. Ancak başta Arap dünyası olmak üzere batı dünyasının ve uluslararası hukuk çerçevesinde sorumluluk sahibi herkesin, uluslararası kuruluşların da bu krizin aşılmasında gereken duyarlılığı ortaya koyması için çağrılarımızı sürdürüyoruz. Mersin’den de çağrımız; sınırlarını korumasınlar, insanları korusunlar. Ekmeğini paylaşan insan en erdemli insandır. Gönlünü bütün insanlığa açması için önce herkesin Aylan bebeği yeniden bir düşünmesi gerekiyor. Buradan özellikle Türkiye halkına teşekkür etmek istiyoruz, çünkü onların ortaya koyduğu çabalarla, fedakarlıklarla nice Aylan bebekler ölümden kurtarılmıştır. İnşallah bundan sonrasında da Türkiye toplumunun örnek fedakarlıklarıyla Suriyeli kardeşlerimizin sabır ve gayretiyle ve Türkiye Hükümetinin gücüyle bu sorunu birlikte aşacağız.”

Mersin Valisi Çakacak ise, temennilerinin Suriye’de bir an önce savaşın bitmesi, istikrara kavuşması ve Türkiye’deki Suriyelilerin evlerine, yurtlarına dönmeleri olduğunu söyledi. Mersin’de misafir ettikleri Suriyelilere yönelik Mersin Valiliği ve kamu kurum ve kuruluşları, yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşları, vatandaşlar ile Mersin’in tüm dinamikleri olarak her türlü desteği vermenin çabası içerisinde olduklarını dile getiren Çakacak, “Bugün de Başbakan Başdanışmanı Sayın Yetiş ve ekibi, Suriyeli sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile birlikte Mersin’de Suriyelilere yönelik neler yapılıyor ve neler yapılabilir, bunun değerlendirmesini yapacağız” dedi.

Editör: Barış Köksal