Etkinlik, Atatürk Anıtına çelenk konulması ve gökyüzüne barış güvercinlerinin bırakılmasıyla başladı. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından kortej Churchill Barış Parkı'na yürüyerek, Barış Anıtı meşalesini yaktı ardından İnönü-Churchill görüşmesinin yapıldığı Barış Vagonu ziyaret etti. Resim sergisinin gezilmesinin ardından konuklara sıkma ve ayran ikram edildi.

Programın devamı ise eski belediye arkasında bulunan alanda gerçekleşti. Burada, Mersin Büyükşehir Belediyesi halk oyunları ekibi gösteri sundu, ardından Mersin Büyükşehir Belediyesi Kent Orkestrası mini bir konser verdi. Aşuk ve Maşuk'un gösterisinin ardından Çamalan Köyü halk oyunları ekibi “Mengi” oyunu ile izleyicilerden alkış aldı. Konser bölümünde ise Mahzuni Şerif'in oğlu Emrah Mahzuni seslendirdiği parçalarla Yenicelileri coşturdu. Gecenin finalinde ise Kadir Somer sahne aldı. Kadir Somer söylediği türkülerle Yenicelileri bir dakika yerinde oturtturmadı.

Gecenin açılış konuşmasını yapan Tarsus Belediye Başkanı Şevket Can, herkesin birbirine saygılı ve sevecenlikle yaklaşması gerektiğini söyledi.

Yenice'nin önemli bir yerleşim birimi olduğunu belirten Başkan Can, "2. Dünya Savaşı’nda İngiltere Başbakanı Churchill, Türkiye’nin Almanya’ya karşı savaşa girmesi için elinden geleni yapmıştır. Hatta sırf bunun için Türkiye’ye gelmiş ve İsmet İnönü’yle Yenice Tren İstasyonu’nda buluşmuştur. 1943’te temeli atılan bu barış Türkiye’nin savaşa girmemesini sağlamıştı. 2. Dünya Savaşı’nın en kanlı döneminde 30 Ocak 1943 tarihinde İsmet İnönü bu tarihi kararı Yenice’de almıştır. Bu görüşme Yenicemizin Barış Beldesi olarak tarihte anılmasını sağlamıştır. Böyle bir barış görüşmesine ev sahipliği yapmış olmak Yeniceliler ve Tarsuslular için büyük bir onurdur. Onun için Yenice bizim için çok önemli bir yerleşim yeridir" dedi.
Yenice'nin sıkıntılarını çözeceklerini ifade eden Başkan Can, şöyle devam etti:

"Yeni Büyükşehir Yasası’yla birlikte kapanan 5 tane beldemiz var. Bunlardan bir tanesi de Yenice Beldesi. Yeni yasayla birlikte belediyeniz kapandı ve sizler bundan sonra bazı hizmetleri Mersin Büyükşehir Belediyesi’nden, bazı hizmetleri Tarsus Belediyesi’nden almak zorundasınız. Bizimde Tarsus Belediyesi olarak gelirimizin ve yetkimizin bir kısmı Mersin Büyükşehir Belediyesi’ne geçti. Ancak hepinizin bildiği gibi Sayın Burhanettin Kocamaz başkanımız 1994’den bu yana 20 yılda şehrimizde ırk ve mezhep ayrımı yapmadan, siyasi ayrım yapmadan, eşit bir şekilde 45 mahallemize eşit bir şekilde hizmet etti ve Tarsus’umuzu bugünlere getirdi. Allah’a çok şükür 1994’den bu yana başkanımızın başkanlığında ve önderliğinde dini, dili, ırkı, milleti ne olursa olsun, Allah rızası için çalışarak bugünlere geldik.

Bugünkü Yenice’de altyapı dahil bir çok problem var, toz var, çamur var. Biraz sıkıntı çektiğinizi biliyorum, biraz sıkıntıda çekeceğinizi biliyorum ama sizlerden ricamız biraz sabırlı olursanız, biraz bize zaman verirseniz ki vereceğinize de yürekten inanıyorum Tarsus Belediyesi ve Mersin Büyükşehir Belediyesi el ele gönül gönüle vererek bu eksiklikleri gidereceğiz Yenice çok daha güzel olacak. Bu düşünceyle 11. Yenice Barış ve Kültür festivalinin öncelikle Yenicemize, Tarsus’umuza, Mersin’imize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyor, en kötü günümüz bugünkü gibi güzel ve mutlu olmasını diliyorum."

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz ise yaptığı konuşmada, "Çok değerli Yeniceli hemşehrilerim öncelikle bu güzel akşamda hoşgörünün ve coşkunun doruğa tırmandığı bu güzel akşamda sizlerle beraber olmaktan ve bu günü sizlerle beraber paylaşmaktan çok büyük onur duyduğumu belirtmek istiyorum. En kötü gününüzün bugün kadar mutlu, bugün kadar umutlu barış, hoşgörü ve kardeşliğe vesile olmasını Cenab-ı Allah’tan niyaz ediyorum" dedi.

MHP Mersin Milletvekili Ali Öz, Yenice'nin çok önemli olduğunu belirterek, "Bugün 1 Eylül bizim için ve Yeniceliler için çok önemli ve anlamlı bir gün. 30 Mart seçimlerinden sonra Mersin’de birliğin, dirliğin, beraberliğin, kardeşliğin inşasını gerçekleştireceğiz diyerek yola çıkan hepinizin yakından tanıdığı Büyükşehir belediye Başkanımız belediyeciliğin sadece yol yapmak, asfalt yapmak, rutin işler yapmak olmadığını ve sosyal projeleri de içeren bir anlayışla gerçekleşmesi gerektiğini bütün memlekete göstermiştir" dedi.

Etkinliğe Mersin Milletvekili Ali Öz, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Tarsus Belediye Başkanı Şevket Can, KKTC Mersin Konsolosu Ayşen İnanıroğlu, Tarsus İlçe Jandarma Komutanı Yavuz Bulut, MHP Tarsus İlçe Başkanı Ertuğrul Bodur, belediye meclis üyeleri, daire başkanları, oda ve dernek temsilcileri ile çok davetli katıldı.
Editör: Barış Köksal