Yeniden yapılandırmaya başvurduğu halde 2016’nın Kasım ve Aralık aylarındaki ilk iki taksiti ödemeyen borçlulara son bir şans daha tanındı. Mersin Vergi Dairesi Başkanı Adem Güngör, vergi, SGK primi ve ceza borçlarını yapılandıran, ancak ilk taksitlerini ödemedikleri için haklarını kaybedenlere, Mayıs 2017 sonuna kadar geç ödeme zammı ile birlikte taksit tutarını ödemeleri halinde yeni bir hak tanındığını, ayrıca borç ödeme sürelerinin de 4 ay uzatıldığını bildirdi.

Vergi Dairesi Başkanı Güngör, yazılı bir açıklama yaparak, yapılandırmaya başvuran, ancak taksitlerini zamanında ödeyemeyen borçluları uyardı. Ağustos 2016’da yayımlanarak yürürlüğe giren bazı alacakların yeniden yapılandırılmasına ilişkin 6736 sayılı kanun ile vatandaşlara, vergi, SGK primi, ceza gibi kamuya olan borçlarını peşin veya taksitler halinde ödeyebilmeleri imkanı getirildiğini anımsatan Güngör, yapılandırmaya başvuru süresinin 25 Kasım 2016 tarihinde sona erdiğini kaydetti.

Yapılandırılan tutarların peşin veya ilk taksit ödeme sürelerinin de 30 Kasım 2016 tarihinde sona erdiğini belirten Güngör, “Bazı vatandaşlarımızın, Kasım 2016’da ödemelerini yapmamaları nedeniyle kanundan yararlanma hakları sona ermiş, ancak kanuna eklenen geçici bir madde ile kendilerine son bir şans verilmiştir. Yapılan düzenleme gereğince, yapılandırması ihlal olan borçlular, ödemeleri gereken taksit tutarlarını, geç ödeme zammı ile birlikte 31 Mayıs 2017 tarihine kadar ödeyebilecektir.

Böylece, kanundan yeniden yararlanma imkanına kavuşmuş olacaklardır. Ayrıca, kanun kapsamında peşin veya taksitli ödeme seçeneklerini tercih ederek yapılandırılan tutarları ödemeyen borçlular, Mayıs 2017 sonuna kadar ödemelerini peşin yaptıkları takdirde peşin ödeme indiriminden yararlanabileceklerdir” dedi.
 
“Taksitleri ödeme süreleri de 4’er ay uzatıldı”

Yapılandırma kapsamında 2017 Ocak ayından itibaren ödenmesi gereken taksitlerin tamamının ödeme sürelerinin de 4’er ay uzatıldığı bilgisini veren Güngör, “Buna göre, Ocak ayında ödenmesi gereken taksitler Mayıs ayında, Şubat ayında ödenecek taksitler Haziran ayında ödenecektir. Diğer taksitler de aynı şekilde ödeme sürelerinin son günlerinden itibaren 4’er ay uzamış bulunmaktadır. 6736 sayılı kanunun getirdiği önemli şartlardan biri de taksit ödeme süresince tahakkuk eden vergilerin gününde ödenmesidir.

Cari dönem ödeme şartını ihlal edenlere de hak verilmiş ve bu mükellefler cari dönem yükümlülüklerini Mayıs 2017 sonuna kadar yerine getirerek ya da çok zor durumda olmaları nedeniyle bu yükümlülüklerini yerine getiremediklerini tecil başvuruları ile belirterek kanundan yararlanmaya devam edeceklerdir” ifadelerini kullandı.

Güngör, vatandaşların yapılandırmadan yararlanmaya devam edebilmeleri için peşin veya ilk iki taksiti mutlaka Mayıs ayı sonuna kadar ödemeleri gerektiğinin altını çizerek, şunları kaydetti: “Kanun kapsamında ilk taksitlerini Kasım 2016’da ödeyen mükelleflerimiz de ikinci taksit ödemelerini 31 Mayıs 2017 tarihi bitimine kadar yapacaklardır.

İlk taksitlerini süresinde ödemeyen mükelleflerimiz ise ilk taksitle birlikte ikinci taksitlerini Mayıs 2017 ayında ödemedikleri takdirde kanundan yararlanma hakkını kaybedeceklerdir. Özellikle birikmiş borçların ödenmesine büyük kolaylık sağlayan 6736 sayılı kanundan yararlanmak için tanınmış olan bu son şansın kaçırılmaması gerekir.”
 
Editör: Barış Köksal